Denne saken er en del av serien «Unge ledere under 40». Har du tips til personer vi bør omtale? Tips oss på redaksjon@steinkjer24.no.

______________

Lindseth Reklame ble startet i 1982, av Svein Roar Lindseth.

Siden den spede starten i kjelleren hjemme, har de utviklet seg til å bli en betydelig aktør i reklamebransjen på Innherred, med kunder som NTE, Byggmakker og fylkeskommunen.

I januar 2019 tok sønnen Per Sigurd over som daglig leder.

Gikk fra verdensomspennende selskap til familiebedrift

Han kom da fra en stilling som prosjektleder i Capgemini i Oslo, hvor de leverte IT-systemer til mange av de største aktørene i Norge, som Posten, Norges bank og NAV.

Foto: LEIF ARNE HOLME

Dermed gikk han fra å være prosjektleder for 40 programmerere i et internasjonalt selskap med over 200.000 ansatte, til å bli daglig leder for familiefirmaet med rundt ti ansatte.

Overgangen fra å jobbe i et verdensomspennende selskap, hvor du har et helt konsern i ryggen, til å skulle lede en liten bedrift på Steinkjer, var stor.

– Den aller største forskjellen er kanskje at her er det ingen som koster opp etter deg, sier han, og forklarer:

– I Capgemini hadde vi en « flying squad» som besto av eksperter fra hele Europa som ble fløyet inn for å hjelpe til hvis det var noe som holdt på å gå litt skeis.

Og noe sånt har de jo ikke i Lindseth Reklame.

– Men jeg kan jo rope inn faderen fra pensjonisttilværelsen, sier han og ler.

Stor krangel

Det å skulle ta over etter faren sin, har ikke vært helt smertefritt.

– Vi hadde en kjempekrangel etter en gang jeg følte at han hadde tråkket meg litt på tærne. Jeg ble råsur, og han trakk seg litt unna etter det. Etter hvert sank det inn hos meg at jeg kanskje hadde vært urimelig.

– Men etter at vi fikk skværet opp og klarte å finne rytmen mellom oss, har det fungert kjempebra. Vi er jo gode på ulike ting, så nå har vi en veldig fin arbeidsfordeling, sier han.

Foto: LEIF ARNE HOLME

Vil satse mer på digitalisering

– Er det noe du har endret på etter at du kom inn som daglig leder?

– Jeg har begynt en prosess med digitalisering. Ikke bare når det gjelder organisering av arbeidsdagen og å styre arbeidsflyten, men også når det gjelder kommunikasjon på digitale plattformer, som jeg ønsker at vi skal arbeide mer med fremover.

– Vi har kjøpt opp et byrå i Namsos som er veldig gode på dette. Når vi etter hvert får flere slike oppdrag, blir vi også mer interessant som byrå.

Selv er han selverklært datanerd, og det at han har en generell forståelse av slike produkter og hva de handler om, gjør også at han lettere kan selge dem inn hos kundene.

– Den posisjonen i markedet er ledig, og den skal vi ta, sier han.

Tungt med oppsigelser

Per Sigurd sier at når man er leder, må man holde skuta på rett kjøl, og at man må ta noen grep hvis det holder på å skli ut.

– I fjor sommer begynte vi å blø penger etter at koronaen gjorde at vi fikk mange færre oppdrag. Det gikk ikke lenger, sier han.

Foto: LEIF ARNE HOLME

Dermed måtte han ta den tunge avgjørelsen om å si opp to ansatte for å kutte kostnader.

– Det var to samtaler med to personer som jeg liker veldig godt. Det var tøft. Jeg sov ikke særlig godt natta før, for å si det sånn.

– Men jeg håper de synes det ble gjort på en ryddig måte, sier han, før han legger til at begge to heldigvis har kommet seg videre og inn i gode jobber.

Droppet ut av utdannelsen

Selv om han kommer fra en reklamefamilie, har han ikke den typen bakgrunn selv. Han har en bachelor i økonomi og administrasjon fra Nord universitet på Steinkjer og en master i finans fra BI i Oslo.

Foto: LEIF ARNE HOLME

Men utdannelsen tok han ikke med en gang han var ferdig med videregående.

Han forsøkte seg på studier rett etter at han var russ, men var ifølge seg selv fryktelig umoden og ikke motivert i det hele tatt.

Etter en tid sluttet han og fikk seg heller jobb på Hi-Fi Klubben i Trondheim, noe som var midt i blinken for en nerd innen bilde, lyd og data.

Men når du jobber i butikk, og skal betale for leilighet i Trondheim, går det ikke mer enn akkurat så vidt rundt.

Fikk aha-opplevelse

– En dag fikk jeg en aha-opplevelse – sånn! sier han og knipser med fingrene.

Foto: LEIF ARNE HOLME

– Jeg husker akkurat hvor jeg sto, det var en dag rett før vi skulle åpne. Det slo meg plutselig at hvis jeg ikke gjør noe nå, så kommer jeg til å holde på med dette resten av livet. Og det kom jeg ikke til å synes var artig i lengden.

Dermed satte han seg tilbake på skolebenken igjen, og denne gangen med et helt annet fokus, noe som altså etter endte studier etter hvert førte til prosjektlederjobb i Capgemini, før han i 2019 ble lokket tilbake til Steinkjer som leder for familiebedriften.

Anbefaler høyere utdannelse

Han sier at han har lært enormt mye av studiene.

– Det er ikke bare det faglige, men først og fremst det med å håndtere, strukturere og bearbeide informasjon.

Foto: LEIF ARNE HOLME

– Det er klart jeg har nytte av forståelsen av for eksempel bedriftsøkonomi som jeg har fått gjennom studiene, men den måten man lærer seg å tilnærme seg problemstillinger på, har vært helt uvurderlig.

Han vil derfor råde unge til å satse på høyere utdannelse.

– Det er klart, ikke alle har den roen og tålmodigheten som kreves, men hvis du føler at du er en sånn som kan gjennomføre det bare du skjerper deg litt, er det noe jeg anbefaler.

– Og hvis du ikke føler deg moden og bare sitter på forelesning og planlegger hva du skal gjøre etterpå – så slutt! Og finn deg heller en jobb, eller dra i militæret, eller noe annet.

Viktig å gjennomføre

En ting som er viktig å tenke på som arbeidstaker, er å gjennomføre.

– Man skulle tro det var helt elementært, men søkki ta så mange som er flinke til å sette i gang ting og som har spennende og interessante ideer, men som ikke gjør ferdig ting.

– Ha eierskap til oppgaven du utfører, samme hvilket nivå du er på i bedriften, og sørg for at den kommer i mål, avslutter han.