Denne saken er en del av serien «Unge ledere under 40». Har du tips til personer vi bør omtale? Tips oss på redaksjon@steinkjer24.no.

______________

Ingrid Holtan (38) er daglig leder for Praksis Arkitekter.

I 20 år var firmaet eid av Arnodd Grøttum og Sivert Hegdahl. Hegdahl var også i sin tid med på å starte det.

Så, i fjor sommer, gikk alle daværende seks ansatte inn som partnere.

Og det ble Ingrid, som er en av de to yngste i firmaet, som ble valgt ut til å være daglig leder.

Foto: LEIF ARNE HOLME

Den overgangen tenker de ikke noe særlig på.

– Vi har ikke noe hierarki. Vi er en fin gjeng med gode kolleger, hvor alle trekker i samme retning, og alt er veldig demokratisk, forklarer hun.

Fikk jobb rett etter studiene

Etter at Ingrid var ferdig på Inderøy videregående skole, begynte hun på arkitektutdanningen på NTNU.

Før hun ble ferdig med masterutdanningen der, arbeidet hun hos Praksis i et halvt år, og så fikk hun fast jobb der i 2008, da hun var ferdigutdannet.

Store oppdrag

Praksis arkitekter har i løpet av de årene de har eksistert vært involvert i de fleste store byggeprosjektene på Steinkjer – som de siste få årene innbefatter blant annet O2-huset, Samfunnshuset, Innocamp, og Helse- og beredskapshuset.

Innocamp er et av de mest krevende og spennende prosjektene Ingrid har vært med på. Foto: LEIF ARNE HOLME

Og ikke minst arbeider de nå med det nye kulturhuset. Det er to ansatte hos dem som jobber med det på heltid.

Steinkjer videregående første prosjekt

Å jobbe som arkitekt er svært givende, synes hun.

– Vi har og har hatt mange store og fine prosjekt. Det er veldig gøy å jobbe med bygg tilhører fellesskapet, og som er for alle.

– Jeg husker veldig godt det første store prosjektet jeg var med på, det var ombyggingen av Steinkjer videregående skole. Vi jobber med 3D, så jeg var hele veien godt kjent med bygget, men det var utrolig spennende å få komme inn i rommene etter at det var ferdig og oppleve det rent fysisk.

Mange prosesser og elementer

Hun forklarer at det tar mye tid å utvikle god arkitektur, og at det involverer mange prosesser.

Foto: LEIF ARNE HOLME

– Arkitektur er et resultat av alle personene som er involvert. Det er ikke bare de som tegner, men også de som skal bruke det. Og så er det gjerne ulike konsulenter som er involvert.

– I tillegg er det premissene som ligger der i utgangspunktet, som tomt og eksisterende bygg, krav til brannsikkerhet, akustikk og konstruksjoner, for å nevne noe.

Derfor er det viktig å være god til å samarbeide som arkitekt.

– Vi treffer utrolig mange folk gjennom prosjekt og samarbeid, og noe av det aller mest spennende, er det som oppstår i møtet mellom personene, sier hun.

Setter kravene selv

Selv om Ingrid er daglig leder i firmaet, fungerer hun ikke som personalleder. Det trengs ikke på en sånn arbeidsplass, hvor alle er partnere.

– Vi er et fint team, som sitter i samme båt. Vi setter de kravene vi vil sette for vår egen del. Da handler det om faglig utvikling og spennende oppgaver, ikke om kontroll eller oversikt.

Praksis Arkitekter holder til i Svein Jarls gate 2. Foto: LEIF ARNE HOLME

– I vårt yrke er det sånn at alle blir engasjert i jobben. Det er en krevende jobb, og da er det viktig. Og alle har selvfølgelig en interesse av at det skal gå bra.

Flat og gjennomsiktig organisasjon

Det rollen som daglig leder først og fremst går ut på, er å følge opp økonomi, avtaler og planlegging.

Det er ikke noe man lærer gjennom arkitektstudiet. Det har likevel ikke bydd på særlige problemer, ifølge Ingrid.

– Vi har alltid vært en veldig flat og gjennomsiktig organisasjon, så alle får stort sett med seg det som skjer. Jeg har derfor fått innsikt i mye av det tidligere daglig leder har gjort. Og dessuten, ettersom han fremdeles jobber der, er det jo bare å spørre ham om ting.

I tillegg får hun god hjelp av regnskapsbyrået de bruker.

Mange veier både til studiet, og etter studiet

Når man har master i arkitektur, er ikke det å jobbe på arkitektkontor og tegne hus den eneste karrieremuligheten man har.

Foto: LEIF ARNE HOLME

– Det fins mange forskjellige jobber man kan få: man kan arbeide i det offentlige, og med ulike typer rådgivning, for eksempel. Men man må ha lyst til å være med og skape noe, understreker hun.

Ingrid er opptatt av at det også finnes ulike veier inn til arkitektstudiet.

– Nå er det jo heldigvis stort fokus på yrkesfag, og for eksempel det å være utdannet tømrer, er en kjempefin bakgrunn å ha. Det er interessant å ha folk med ulik bakgrunn, sånn at man kan diskutere med ulike forutsetninger. Om man har en annen bakgrunn enn bare allmennfag på videregående, får man jo en litt annen tilnærming til faget.