Hva ville Fantomet sagt om at «Jungeltelegrafen» omsider er byttet ut?

En av de første gangene ordet jungeltelegraf ble brukt i norske medier, var i desember 1940 i Dagbladet. Det var en reiseskildring fra fransk Kamerun i Afrika, omtalt som et land med like mange innbyggere som Norge, men bare 3000 europeere. Der kunne man treffe «primitive stammer av innfødte. Disse driver framleis jakt med pil og bue, bruker jungeltelegrafen (trommesignaler) for å sende budskap fram og tilbake», het det.

Adresseavisen brukte først ordet i 1953, i omtale av en bok om Afrika, «eller det mørke fastland som vi ennå ynder å kalle det», ifølge skribenten. Jeg trodde ordet kom fra Fantomet, men kan ha forvekslet det med tegneseriens svar på ordtak: Gammelt jungelord. Som «Fantomet er hard mot de harde».

Utover 60-tallet ble jungeltelegrafen mer og mer brukt som språklig bilde på uformell og effektiv kommunikasjon mellom folk. Sjefen for utrykningspolitiet i Norge klaget i 1965 på at trafikanter brukte jungeltelegrafen for å varsle om fartskontroll på veiene.

Det verste med navneskiftet til NRKs musikkprogram «Jungeltelegrafen», er at det nye navnet «Musikkreisen» er enda dårligere. Det paradoksale med ukas woke-debatt er at mye av kritikken kommer fra folk som neppe har hørt særlig på programmet. Ifølge et gammelt jungelord sniker Fantomet seg roligere enn jungelkatten. I dag kunne han vanskelig ha rørt seg uten at noen pekte eller ropte om woke.

Les flere kommentarer av Terje Eidsvåg her