Et utspekulert angrep på norske mattradisjoner må fordømmes og bekjempes.

Denne uka er det feitetirsdag. Vanligvis er det en hverdagslig og fin feiring av norsk tradisjonsmat av typen som krever en middagslur, for å gjøre måltidet komplett. Salt og røykt kjøtt og pølse med rotmos gir en dag som overgår både morsdag og fastelavn, slik jeg ser og spiser det.

Nå har det imidlertid kommet en slange i paradiset. Vi har fått et nytt eksempel på matindustriens evne til å rasere enhver tradisjon til fordel for lettvinte løsninger som kutter tid og kostnader. Uten at maten blir billigere, bare mindre smakfull.

Røyking av mat er en måte å tilberede og konservere mat på. Fisk og kjøtt med mye fett egner seg særlig godt. Dessverre er det stadig vanskeligere å finne godt røykte varianter av både laks og bacon. Mindre tørrsalting, mer vann og røykaroma i stedet for røyking er muligens lønnsomt for noen. Godt er det ikke.

Flere av kjedene med skremmende stor makt over hva vi spiser tilbyr nå svineknoke med røyksmak, ikke røykt knoke. Her bør det opprettes tilsynssak. Røykt mat som ikke har vært utsatt for røyk, bør merkes med advarsel. Vi trenger en ny, omvendt røykelov. I ei tid hvor stadig flere ser ut til å ha røykt sokkene sine, bør det bli et folkekrav at matindustrien i det minste røyker svina.

Les flere kommentarer av Terje Eidsvåg her