Spirtoppen består av et smijernskors og en kule. Dette ble ferdigstilt for 112 år siden, i 1903. Grunnen til at toppen av spiret nå skal byttes er at små detaljer på korset har falt av.

Les også: Domkirkespiret kan knekke (PLUSS)

I løpet av de siste årene har det blåst over ende en rekke kors på andre kirker, som er i samme aldersklassen. Fagfolk ved Nidarosdomens Restaureringsarbeider (NDR) ønsker derfor å kartlegge tilstanden på korset for å unngå at det samme skal skje på Nidarosdomen.

Les også: - Tvilsomt om staten eier Nidarosdomen

Høyt over bakken

Korset er hele 9 meter høyt, selv om det ikke ser slik ut fra bakkenivå. Restaureringsarbeidet er veldig utfordrerne, fordi spiret er mellom 80-90 meter over bakken.

- Det vil bli bygget stillaser rundt korset. Stillasene bygges ut fra en luke på spiret som er 68 meter over bakken, skriver NDR i en pressemelding.

Stillasmaterialet blir heist opp til toppen av tårnet ved hjelp av en stor mobilkran. Dette vil skje torsdag 9. og fredag 10. april. Etter dette blir materialene tatt med inn i spiret og heist opp innvendig opp til lukene hvor stillaset blir bygget ut i fra.

Bygningsarbeidet antas å pågå i to uker.

Les også: Historiske glimt fra Nidarosdomen (PLUSS)

Se også: Motorpsycho i Nidarosdomen

Området blir sperret

Så fort stillasene er på plass vil smedene starte undersøkelsen av korset. Kartleggingsarbeidet vil vise hvor omfattende restaureringen vil bli.

- Det vil bli strenge sikkerhetsrestriksjoner under arbeidene. Store områder rundt kirka vil bli stengt av, spesielt under byggingen av stillaset, opplyses det i pressemeldingen.

Les også: Sjefen for gode tider i Nidarosdomen (PLUSS)

Smedene som skal restaurere spirtoppen av Nidarosdomen vil bli godt sikret under arbeidet. Foto: RICHARD SAGEN