Takk for maten!

At trønderske bønder fortsetter å produsere råvarer av ypperste kvalitet er avgjørende for restaurant- og reiselivsnæringen.

Selvfølgelig trenger matriket Trøndelag dyktige bønder. Og vi har jo det allerede, faktisk noen av de beste i landet, og vi trenger flere.

For hver dag serverer vi råvarer som er odlet i trøndersk jord og produsert på trønderske gårder.

I restaurant- og reiselivsbransjen er vi stolte av å kunne bruke begrep som virkelig viser hvilket matfat som stammer fra Trøndelag. Matriket Trøndelag favner bredt. Som forbrukere kjenner du kanskje også på en stolthet knyttet til egen region. Flotte ord som gir oss en forventning om god lokal mat og et aktivt landbruk.

Det er mye stolthet knyttet til mat og matproduksjon i Trøndelag og vi tar det som en selvfølge at kulturlandskapet og maten fortsatt skal produseres i Trøndelag. Men kan vi stole på at vi fortsatt har et aktivt landbruk om 10 år?

En undersøkelse gjort av AgriAnalyse viser at det trønderske landbruket er bekymret for økonomien og mange oppgir at de har hatt likviditetsproblemer i 2022. Økonomien er skjør.

I samme rapport ble det også stilt spørsmål ved framtidsutsiktene for videre drift om 10 år på gården og svarene er skremmende; vi står i fare for å miste over 33 prosent av gårdene i Trøndelag innen 10 år.

Helt siden bondehæren på Stiklestad gikk seirende ut av slaget mot Olav den hellige, har den trønderske identitet vært bygd opp rundt et bondesamfunn. Men i motsetning til i dag, hadde alle en relasjon til landbruket for 30 år siden. Å produsere mat er i dag fjernt for de fleste.

Det trønderske landbruket er i dag Trøndelags største næring. Her jobber elektrikere, rørleggere, foredlingsindustrien, rådgivere, selgere, både bynært og i distriktene - det er mange som er direkte eller indirekte avhengig av det trønderske landbrukets tilstedeværelse.

Til slutt havner disse fantastiske råvarene i mine eller mine kokkekollegares hender. Vi serverer trønderske råvarer med stolthet. Det er en naturlig del av vår hverdag.

I Trøndelag er det utallige kokker, servitører, bartendere, resepsjonister og mange, mange flere som daglig jobber med trøndersk stolthet. Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen er blant Europas ledende lokalmatfestivaler og hadde i fjor over 200 000 besøkende. Ingen tvil om at mange utenfor Trøndelags grenser også relaterer Trøndelag til mat. Og det er ikke småtterier vi kan smykke oss med som kommer fra trønderske gårder. Det vakre kulturlandskapet formet over årtusen av bønder og beitedyr, det selger. Både Trondheim og Inderøy har konsept bygget rundt bondens tilstedeværelse, og ja, det er virkelig vakkert.

Så jeg spør meg selv, hva da om dagens unge ikke ser en framtid innen landbruket?

Hva gjør jeg om disse råvarene, som er vår identitet forsvinner?

For å forbli et matrike, med identitet, mangfold og stolthet trenger vi bønder med framtidstro.

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!