Verdenssamfunnet må avverge at sultkatastrofen vokser seg større.

Tallene er vanskelige å fatte: Over seks millioner mennesker i Somalia – nær 41 prosent av befolkningen – vil bli rammet av matmangel fram til årsskiftet, ifølge FN. En fersk situasjonsrapport beskriver også stor fare for alvorlige sykdomsutbrudd i leirer for mennesker på desperat flukt fra sult og tørke. Verdenssamfunnet må snarest gripe inn for å redde liv – og avverge at sultkatastrofen i landene på Afrikas horn vokser seg større.

Dessverre har krigen i Ukraina tatt oppmerksomhet og ressurser bort fra det som utspiller seg lenger sør. Russlands angrepskrig har ført til at skip med korn ikke har gått som planlagt, samtidig som donasjoner til humanitære organisasjoner har falt. I Somalia er situasjonen nå prekær: «Man hører ikke lyden av lek. Barna har begynt å dø. De er så utmattet at de ikke orker å gråte», sier fotografen Håvard Bjelland til VG. Han har nettopp besøkt Haji Kheir-leiren i Somalia på oppdrag for Kirkens Nødhjelp.

Sultkatastrofen har flere årsaker, deriblant mangeårige konflikter, fattigdom og store folkeforflytninger. Den islamistiske terrororganisasjonen Al-Shabaab skaper stadig store problemer i området – og har også hindret at nødhjelp kommer fram. Men den viktigste årsaken til dagens katastrofe, er tørke og ekstremvær. Regnsesongen i Somalia har uteblitt fire ganger på rad. I den nordøstlige Puntland-regionen har det ikke regnet på to år. De siste årene har tørkeperiodene økt i både intensitet og hyppighet.

Den forrige, store sultkatastrofen i Somalia for 11 år siden krevde 260 000 menneskeliv. Nesten halvparten av disse døde før bistandsorganisasjoner offisielt hadde erklært hungersnød. Per i dag er ikke situasjonen karakterisert som hungersnød, men risikoen er høy. Den humanitære krisen er samtidig et faktum: I flyktningleirene lider to tredeler av barn og gravide kvinner av akutt underernæring, ifølge FN. Barn under fem år er særlig utsatt.

Det må ikke bli slik at én alvorlig verdenssituasjon overskygger en annen. Krigen i Europa krever fortsatt vår oppmerksomhet. Men det gjør også sultkatastrofen i Somalia.