Våre politikere er uten framtidsretta strategi for utvikling av CO2-fri energi. Vannkrafta vår er fantastisk, mens utbygging av både vindkraft og solkraft er blindveier. Vi må ikke rasere og forurense vår natur med bygging av vindturbiner hverken på land eller på hav. Solkraft er ustabil og ikke lønnsom uten økonomisk støtte i solfattige Norge.

Olav S. Kvaale Foto: Morten Antonsen

Kjernekraftverk med fjerde generasjons fisjonsreaktorer er fri for CO2. En av disse er saltsmeltereaktoren som også utvikles med thorium og er uten radioaktivt utslipp til luft eller vann. Våre naboer Danmark, Sverige og Finland utvikler og planlegger moderne kjernekraftverk. På verdensbasis er 32 land startklare med nye anlegg. 67 forskjellige typer er under utvikling i andre land, ser ikke våre politikere dette?

Et kjernekraftverk produserer elektrisitet hele døgnet uavhengig av nedbør, vind eller sol. Nødvendig vedlikehold er svært kortvarig i forhold til vindstille og fravær av sol.

Det forskes også intenst med utvikling av en fusjonsreaktor, den bruker ikke radioaktivt brensel. Denne skal kontrollere en prosess som tilsvarer solas energiproduksjon. Utfordringen er å beherske solprosessens høye temperatur. Forskere i California lyktes nylig, for første gang, å få ut mer energi enn tilført ved sammensmelting (fusjon) av atomer. Det forventes kommersiell drift om 20-30 år.

Det som har gremmet meg, er at regjeringen ikke er på banen når det gjelder utvikling av kjernekraft, det gjelder både fisjon og fusjon!  Så viser det seg heldigvis at noe foregår her til lands også, og takk for det.

I forbindelse med det vellykkede fusjonsforsøket i California skrev VG at forskere ved universitetet i Tromsø er med på et internasjonalt samarbeidsprosjekt som utvikler en alternativ metode for fusjonskraft.

Hva med teknologihovedstaden Trondheim, forskes det på utvikling av kjernekraft der? Etter det jeg finner ut, er svaret nei.

I min hjemkommune Orkland (18 000 innbyggere) er det to store kraftkrevende hjørnesteinsbedrifter lokalisert på Orkanger. Det er Washington Mills som produserer silisiumkarbid og Elkem Thamshavn som produserer silisium. I nabokommunen Heim ligger Wacker Holla Metall som også produserer silisium. Alle disse trenger stabil og rimelig kraft som er uavhengig av værforhold. Et konkretisert prosjektsamarbeid mellom NTNU, Sintef og disse bedriftene er nærliggende å kunne få til.

Utsagn på nettet sier at kommersiell drift av saltsmeltereaktor faktisk kan komme innen 2030. Dette er usikkert, men kan ligge godt an i forhold til Norges planer på havvind som skal være i drift fra 2040.

Jeg ser for meg et thoriumbasert saltsmeltekraftverk eller tilsvarende bygd i fjell ved Orkanger som vil gi sikker og rimelig fremtidig kraft til både industri og øvrig befolkning i Orkland kommune, næringskommune nummer én.

Kjære politikere, dere må ut av blindveiene og komme på banen nå! Kanskje er det viktigere enn havvindprosjektet?

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!