Tallene skremmer: Powerhouse blir 40 meter høyt, elleve meter høyere enn Rockheim. Men andre prosjekter vil stjele mer utsikt.

Adresseavisen har vist skisser av Powerhouse på Brattøra flere ganger. Vi har til og med tegnet en strek som viser at det vil rage høyt over både Rockheim, Miljødirektoratet og Brattørkaia 17B, bygningene som ligger ved siden av.

Høydeforskjellen blir over ti meter. Powerhouse vil stikke opp over all bebyggelse på Brattøra som en pyramideliknende spiss. Likevel har reaksjonene vært beskjedne. Vi har ikke opplevd noe i nærheten av proteststormen mot «monsterhallen» på Nidarø.

Entra eiendom og de andre som står bak Powerhouse, presenterte byggeprosjektet for Adresseavisen fredag.

Kunsthistoriker Daniel Johansen forsøkte sist høst å gi Powerhouse tilnavnet Powertrollet, fordi han mener det blir altfor høyt. Navnet har aldri slått an.

Flere små partier forsøkte riktignok å få byggehøyden redusert, men 40 meter ble vedtatt i bystyret, uten at det skapte bruduljer i folket. (Noen har ment at Powerhouse blir 43 meter høyt, men da er det snakk om kote 43.)

Jeg var til stede da planene om et slikt miljøvennlig bygg på Brattøra ble presentert første gang. Planen da var å bygge enda høyere, og prosjektet fortonet seg som en provokasjon, en koloss som bare var et luftslott. Dette blir det aldri noe av, var min første tanke.

Bygget som nå vil reise seg, er atskillig mer akseptabelt, særlig hvis vi ikke stirrer oss blind på tallet 40 meter. Bygningers form er like viktig som største byggehøyde. Halvhøye og brede bygninger kan ofte være mye mer skjemmende enn de som er høye og smale.

LES OGSÅ: Enova støtter Powerhouse med over 36 millioner.

Powerhouse blir en mellomting. Arkitektene i Snøhetta har gitt bygningen en snedig form som minner om en pyramide, med skråtak mot sør, slik at solcellepanelene kan dekke en stor flate og produsere mest mulig strøm. Miljøargumentet taler definitivt til Powerhouse’ fordel. På gode soldager produserer huset så mye mer strøm enn huset selv trenger at det er nok til å lade 200 el-biler.

Høyden er likevel problematisk, blant annet fordi bygningen overskygger Rockheim. Men Rockheim er allerede bygget inne av høye bygninger. Like høyt blir også et annet bygg rett ved siden av. Der skal Handelshøgskolen BI få plass til 2000 studenter.

Når Brattørkaia er blitt slik den er blitt, ligger det ikke an til at Powerhouse blir noen skandale, selv om navnet er på feil språk. Det vil ta noe utsikt fra Midtbyen mot fjorden, men det 28 meter høye Trondheim Stasjonssenter, med sine 82 000 kvadratmeter med butikker, boliger og kontorer som skal bygges delvis over jernbaneskinnene, blir mye mer dominerende.

Nå er det uansett for sent å protestere. Spaden blir satt i jorda første april, og det er slett ingen aprilspøk. To år senere står det ferdig, og de mange tusen som hver dag bruker Sjøgangen, brua over jernbaneskinnene, kan gå rett inn i et stort vrimleareal som blir åpent for offentligheten.

Første etasje skal fylles med kafeer og butikker, og kanskje får til og med Teaterhuset Avant Garden plass i bygningen. Målsetningen er å skape liv og røre på gateplan. Hvis det lykkes, vil Powerhouse tilføre noe som har manglet på Brattørkaia i mange år. Da vil mange tilgi den skremmende høyden, i hvert fall et stykke på vei.