- Julens budskap handler om at Gud ble menneske for å dele våre kår. Jesus har også vært en flyktning.

Evangelisten Matteus forteller at den lille familien fikk kjenne på angsten og utryggheten og måtte flykte til Egypt en periode på grunn av Herodes`forfølgelse.

Jeg blir ikke overrasket om mange prester kommer til å trekke fram det perspektivet i sin forkynnelse i julen, sier Byfuglien.

Fokus på flyktninger

Den norske kirke har i høst hatt et sterkt fokus på situasjonen for flyktningene.

I september oppfordret bispemøtet Den norske kirkes menigheter om å «være til stede for flyktningene gjennom å gi penger, gjennom forbønn og ved å vise medfølelse og nestekjærlighet. Vi utfordres til å være et land som viser barmhjertighet, nestekjærlighet og gjestfrihet, og til å gi av vårt eget for å lindre andres nød», uttalte bispemøtet.

- Det har alltid vært en del av Kirkens oppgave å stå opp for de svake. Kirken har en lang historie om rettferdighet, barmhjertighet og menneskelighet som er dypt forankret i de verdiene Kirken skal stå for.

Dersom vi som kirke ikke står opp for flyktningene, tar vi ikke vår oppgave som kirke og Jesu budskap på alvor, sier Byfuglien.

les mer: Bispemøtet vil ha liturgi for ekteskap mellom likekjønnede

- Utfordrer hele samfunnet

Lederen for bispemøtet mener flyktningsituasjonen ikke bare er en test for hva Kirken står for.

- Det er også en test for hva vi står for som nasjon og fellesskap. Vi lever i et samfunn bygget på en kristen og humanistisk arv. Flyktningstrømmen utfordrer hele samfunnet.

Å ta imot flyktningene på en god måte er et stort ansvar som hviler på oss både som fellesskap, samfunn og enkeltpersoner, sier preses.

Ikke alle har vært like begeistret for uttalelsene fra Den norske kirke om flyktningsituasjonen. Da bispemøtet i slutten av oktober sa at det var  ûuverdig å kutte i bistandsbudsjettet for å betale for flyktningtiltak her hjemme», anklaget statsråd Sylvi Listhaug Kirken for «godhetstyranni».

Statsråden anklaget Byfuglien for «å kaste seg inn i den politiske debatten og ta side».

Kommentar: Kirken og det gode liv

Kritikk fra Listhaug

- Den norske kirke burde være en kirke for alle, men nå føler man kanskje at det er politikk, og ikke så mye kristendom, som kommer i første rekke, raste Listhaug.

- Kirken skal ikke uttale seg om partipolitiske spørsmål. Det bør imidlertid ikke komme som noen overraskelse at Kirken tar stilling i etiske spørsmål utfra kirkens kjerneverdier, som har politiske konsekvenser

Kirken har til alle tider vært forpliktet på Jesu radikale forkynnelse, sier Byfuglien, som av ulike årsaker i år bare være en vanlig kirkegjenger i julen og ikke holde noen julepreken eller julegudstjeneste.

Lørdagskommentar: En kirke som plager oss

Fripenn: La de små barn få bli

- Julaften favorittgudstjenesten

- Julaften har alltid vært min favorittgudstjeneste. Det er den gudstjenesten i året jeg har gledet meg aller mest til å holde, sier Byfuglien.

Selv om den samme fortellingen leses på julaften år etter år, mener hun det alltid er nye perspektiver å finne.

- I år er budskapet i juleevangeliet nok en gang blitt aktualisert, sier Byfuglien, som trekker fram tre stikkord: Flyktningsituasjonen, terrorfrykt og fred og forsoning.

I november kom den brutale terroren tett på oss gjennom hendelsene i Paris. Terroristenes ønske er å skape frykt, en frykt som skal dominere vår liv.

Engelens budskap på Betlehemsmarken var «Frykt ikke!» Vi skal ikke la oss overmanne av frykten.

Juleevangeliet gir oss også et fredsbudskap: «Fred på jorden blant mennesker Gud har glede i». Frelseren kom for å skape fred og forsoning mellom Gud og mennesker.

Jesu fødsel gir oss også et annet sterkt perspektiv. Evangelisten Lukas forteller at det nyfødte Jesusbarnet ble lagt i en krybbe «for det var ikke plass for dem i herberget».

Juleevangeliet - Lukas 2: 1 - 20

Hjerterom for julebudskapet

- Er vi villige til å åpne våre fysiske rom for dem som trenger det for mennesker på flukt? Og har vi hjerterom for dem som trenger åpenhet og trygghet.

Dette er et sterkt og utfordrende perspektiv som gir rom til ettertanke.

Og til slutt rommer også dette perspektivet en dobbel bunn, og det viktigste i julebudskapet: Har vi hjerterom til Jesus?, sier Helga Haugland Byfuglien.