Nå lysner det omsider for regjeringens kommunereform.

Med Kommunal Rapport i hånden som sannhetsbevis, kunne kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) torsdag slå fast at hans store reform har vind i seilene. 1. juli er fristen for å søke om frivillig sammenslåing. Da kan det ligge adskillig flere søknader på hans bord enn mange hadde ventet. Ifølge Kommunal Rapport sier én av tre kommuner ja til sammenslåing med en eller flere naboer.

Kystfolket sier ja

Det er gode nyheter for en statsråd som lenge tilsynelatende har kjempet i motvind med prestisjereformen. Mange har dømt den nord og ned på grunn av dårlig fremdrift. Det som i starten var stor entusiasme for tanken om færre og større kommuner, gikk inn i en tregere fase. Tallet på kommuner som var i seriøse samtaler om sammenslåing, var lite. Ett av de få positive tilfellene var Rissa og Leksvik, som uten stor ståhei før jul ble enige om å slå seg sammen til Indre Fosen.

Slakter fylkesreform

Til nå har han tre andre søknader fra kommuner ved Oslofjorden, og venter mandag på at Nøtterøy og Tjøme kommer med sitt forlovelsesbrev. Men ellers har det vært smått med lyspunktene. Sanner selv er ikke enig i at det går tregt. Det hele startet like etter regjeringsskiftet i 2014, og det er ikke mer enn halvannet år siden. Det er kort tid, sa han til Adresseavisen på kommunalkonferansen til fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

Sanner vil ikek si hvor store kommunene bør være

Etter høstens valg skjedde det noe, blir det sagt. Kanskje spilte det en rolle at nye koster og friske blikk kom inn i kommunalt styre og stell. I det stille er det inngått flere intensjonsavtaler rundt omkring i kommunene.

Kommunereformen viktig i 2016

Status i Sør-Trøndelag er også ganske lovende for tilhengerne av kommunereformen:

* Rissa og Leksvik er paradeeksemplet som sendte inn sin søknad før jul.

* Ørland og Bjugn har utarbeidet intensjonsavtaler om sammenslåing. Det samme har Åfjord og Roan.

* Flere kommuner er i gang med forhandlinger. De som virkelig higer etter hverandre, er Hitra og Frøya, muligens med Hemne som en tredjepart.

* Flere kommuner vil legge frem sak for kommunestyret nå i januar. Det gjelder Orkdal, Meldal, Agdenes, Skaun og Snillfjord. Snillfjord vurderer også å dele seg i tre deler som går i hver sin retning.

* Selbu, Tydal og Værnesregionen henger litt etter. De er ennå ikke ferdige med det såkalte kunnskapsgrunnlaget som eventuelle forhandlinger må baseres på. Det er heller ikke Midtre Gauldal/ Skaun/ Melhus og Røros/ Holtålen og Os i Hedmark.

* Trondheim har forholdt seg avventende for ikke å bli beskyldt for å ville glefse i seg småkommunene i nærheten. Samtaler foregår med Klæbu, men ikke Malvik, som er nokså avventende til hele reformen.

* På den andre siden av fylkesgrensen mot Møre og Romsdal, er Rindal ivrige etter å finne partnere i Orkdalsregionen.

Foreløpig er det politikerne i formannskap og kommunestyrer som kjører prosessene, sammen med sine rådmenn. De har vel halvparten av folket med seg, viser tallene fra Sentio Research. 51 prosent av de 6400 spurte sier ja til sammenslåing. Fra nå av vil ting skje fort. I realiteten må spørsmålene være avklart før påske, før de formelle beslutningene skal tas frem mot 1. juli.

Indre Fosen går foran som et godt eksempel

Jan Tore Sanner kan få en travel sommer, og det har han grunn til å være svært fornøyd med.