2016 vil bli preget av mange av de samme sakene som har versert i høst: flyktningkrisen, klimakrisen og den økende ledigheten.

- Hvis vi skal klare å skape en kultur for entreprenørskap må vi ikke henge ut de som feiler, men heie på dem, skriver André Skjelstad. Nick Woodman (bildet), grunnleggeren av Gopro, gikk konkurs med sitt første prosjekt, men actionkameraene er blitt en gedigen suksess. Foto: MIKE SEGAR, Reuters

En av de viktigste sakene denne høsten har kommet litt i skyggen av de andre, nemlig den økende arbeidsledigheten som følge av lav oljepris og lavere aktivitet i petroleumsrelatert næring. I Trøndelag har ikke dette slått inn for fullt ennå; i begge fylker er ledigheten fortsatt rekordlav. I Nord-Trøndelag var ledigheten i desember på 2,6 prosent, mens den i Sør-Trøndelag var på 2,5 prosent. I år og årene fremover vil Norge bli testet på om vi klarer å omstille oss fra en petroleumsøkonomi til en grønnere lavutslippsøkonomi. Mange familier langs vestlandskysten har gått en tøff jul i møte. Nå melder Nav at ledigheten kan bre seg også til vår region.

Flere må skape en jobb for seg og noen til. De fleste selskaper starter i det små. Gründeren av Gopro, produsenten av action-kameraer, Nick Woodman fikk en idé i 2002 om å lage et kamera som kunne ta opp video i actionsituasjoner. Som lidenskapelig surfer så han en nisje som ikke fantes i markedet. Woodman brukte to år i kjelleren hos sine foreldre for å utvikle en prototyp. Uten offentlig støtte. I 2004 solgte han sitt første kamera, og i 2013 omsatte selskapet for rett under 1000 millioner dollar.

Poenget med historien er todelt. For det første handler det om å ha en kultur for å våge å følge sine egne ideer. I Trondheim har vi et fantastisk høyteknologisk miljø i blant annet NTNU og Sintef. Vi må utnytte potensialet som finnes i unge høykompetente mennesker som utdannes i Trøndelag. Det at ungdom fra hele landet kommer hit for å studere er en unik mulighet fordi det tilfører oss ulike ideer. Det andre poenget med historien om Gopro-gründeren er at han først feilet. Under dotcom-boblen gikk hans første prosjekt konkurs. Hvis vi skal klare å skape en kultur for entreprenørskap må vi ikke henge ut de som feiler, men heie på dem. Den kunnskapen og erfaringen kan bli nyttig ved en senere anledning.

En slik kultur for entreprenørskap må starte tidlig og gis jevnlig næring gjennom hele utdanningsløpet. Et viktig element i denne sammenheng er Ungt Entreprenørskaps programmer. Erfaringen her viser at det er dobbelt så stor sjanse for at man starter egen virksomhet dersom man har deltatt på et av deres programmer. På Stortinget kan vi bidra gjennom satsing på forskning og utvikling. Denne høsten lanserte regjeringen plan for å gjøre det enklere å bli gründer. Planen er så å si en blåkopi av Venstres program. Jeg arbeidet i tillegg for å styrke statsbudsjettet med 20 millioner kroner til Sivas inkubasjons- og innovasjonsprogram, 40 millioner til miljøteknologiordningen i Innovasjon Norge, 20 millioner til miljøovervåking og til sammen 70 millioner til forskning innen miljø.

Offentlig sektor trenger også omstilling. Inntektene fra oljenæringen vil gradvis avta i årene fremover. Det stiller store krav til hvordan vi bruker statens penger. Jeg mener et bærende prinsipp må være at beslutninger skal tas nærmest mulig innbyggeren. Derfor må kommunereformen gi mer makt til de nye kommunene. I tillegg vil det bli mer krevende oppgaver å ta fatt i fremover.

Jeg er svært glad for at Sør- og Nord-Trøndelag nå ser seg tjent med å søke sammen for å bygge en slagkraftig region. En region som kan sette fart på næringsutviklingen og bygge den tettere sammen. Jeg håper også at flere kommuner ser seg tjent med å søke sammen for å løse fremtidens behov for sine innbyggere. Samferdsel er en viktig nøkkel til å få til det. I min hjemkommune Verran får vi snart en ny vei som betraktelig reduserer reisetiden til Steinkjer.

Til slutt vil jeg hylle en hverdagshelt. Jan Kjølsø fra Hitra har i flere år drevet med løpetrening som integreringstiltak for flyktninger på Hitra. Han er et glitrende eksempel på at integrering er tosidig, og at det i alle lokalsamfunn er mulig med god integrering. Forutsetningen er at vi åpner oss opp og bygger ned grenser.

Andre-N.Skjelstad@stortinget.no

Hva er de største utfordringer eller muligheter for Trøndelag, Norge eller verden ved starten på et nytt år? Adresseavisen har bedt stortingsrepresentanter fra alle partier som er representert på Stortinget fra Trøndelag om å skrive. Innleggene blir publisert fra 6. til 14. januar.