Unge rømmer distriktene og flytter til byene. Men Anne Trætteberg Reitan (23) fra Tyholt rømmer byen.

I tre år har hun studert plantevitenskap ved NMBU i Ås. Returen til Trondheim i sommer er kort og midlertidig.

Engasjementet for klima og bærekraft gjør at Reitan velger bygda fremfor byen. Foto: Ole-Fredrik Lambertsen

Hun har kjøpt seg et idyllisk småbruk på Fjellværøya i Hitra.

– Jeg har egentlig alltid vært en byjente. Dette startet med et slags ønske om å være selvforsynt, sier Reitan.

I to år saumfarte hun Finn for småbruk. På tampen av studiet dukket det plutselig opp. Innflytting er til høsten.

Småbruket ble i Finn-annonsen reklamert som et «koselig småbruk i hyggelig omgivelser» og med egen strandlinje. Det var midt i blinken for Reitan. Foto: Finn

Satt på glattcelle

Fra Hitra skal hun fortsette en klimakamp som nok begynte lenge før 21. september 2020.

Men den datoen sperret aktivistgruppa Extinction Rebellion Karl Johans gate og Fredriks gate i Oslo, omtalt av Østlandets blad.

Reitan mener aksjonene til «Stopp oljeletinga» absolutt var nødvendige. – Folk har forsøkt å gå med banner og sunget sanger, men blir ikke hørt, sier hun. Foto: Ole-Fredrik Lambertsen

Målet for demonstrasjonen var å kreve radikal handling for å stanse klimaendringene.

Blant aktivistene var Reitan.

Hun ble satt på glattcelle – akkurat som aksjonistene fra «Stopp oljeletinga», som nylig sperret trafikken flere steder i Trondheim.

– Det er et stort tiltak, og det forstyrrer hverdagen til folk, men vi er i en enormt stor krise. Og dette er tidspunktet det er helt nødvendig å snu. Når vi ikke blir hørt, er det faktisk nødvendig å sette seg ned og sperre veien, mener Reitan.

Vil starte et «community»

Men aksjoner på trafikkerte veier er ikke lenger nok for Reitan.

Nå drømmer hun om å lage et «community» av unge, klimabevisste småbruksbønder på Hitra.

– Det er absolutt planen. Jeg tar risikoen ved å være først, sier Reitan, som sier hun vil lokke flere venner med småbruksdrømmen til å følge etter henne.

Reitan viser frem småbruket på PC-en sin. Foto: Ole-Fredrik Lambertsen

23-åringen vil produsere alt hun konsumerer selv. Og for å kunne fokusere helt på småbruket, starter hun en egen bedrift.

– Jeg skal drive gården på en annen måte enn det som er vanlig i dag. Der skal jeg ha fokus på biologisk mangfold og dyrke hundrevis av ulike planter, i tillegg til å ha dyr. De fleste bønder i Norge driver med monokultur, sier Reitan.

– Hele verden ser mot Trondheim

Drømmen er å levere til Michelin-restauranter som Credo og Fagn.

– De har fokus på bærekraft, og det er helt fenomenalt. Hele verden ser mot Trondheim og Trøndelag for god og bærekraftig mat. Dette er det perfekte stedet og tidspunktet å starte opp på. Det virker som trøndere er superinteresserte i å samarbeide og løfte opp hverandre, sier Reitan.

– Jeg er blitt født inn i et samfunn hvor jeg har det sykt behagelig og bra, men det har vært på bekostning av andre. Da vil jeg bruke det privilegiet jeg har på å gjøre noe bra, sier hun.