Mandag ble det kjent at Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) har inngått en omfattende sponsoravtale med Establishment Labs. Dette firmaet produserer brystimplantater.

I sosiale medier har reaksjonene allerede kommet. Mari Kristin Sisjord, idrettssosiolog og professor ved Norges idrettshøgskole, mener avtalen er betenkelig.

– At et forbund som vil fremstå som seriøse, inngår en slik avtale, synes jeg er svært problematisk, sier hun.

Hun begrunner dette med at det kan skape økt kroppspress. Partnerskapet er det første av sitt slag i det internasjonale sjakkforbundet. Avtalen skal støtte kvinnelige sjakk-arrangementer.

– Lukter litt rart av det hele

De negative reaksjonene i sosiale medier skyldes det allerede store kroppspresset i dagens samfunn, tror Sisjord.

– Hvis du kjører ytterligere på den linjen, synes jeg det er svært betenkelig, sier Sisjord.

Sheila Barth Stanford er sjakkspiller og har spilt mange landskamper. I første omgang stiller hun seg også skeptisk til Fides nye sponsor.

– Det er jo litt typisk. Vi kjemper jo for at kvinner skal bli sett på som vanlige sjakkspillere. Så kommer dette.

Sheila Barth Stanford under sjakk-OL i Tromsø i 2014. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, NTB

Establishment Lab jobber blant annet med å forbedre brystoperasjoner og gjøre det tryggere for kvinner som ønsker å rekonstruere brystene etter kreftbehandling.

Stanford påpeker at hun kunne trengt å vite hvor stor del av Establishment Lab som brukes på akkurat dette, kontra det å pynte på kvinner.

Er det medisinske årsaker som er bedriftens fokus, mener Stanford at pipen vil få en annen lyd.

– Da tar de jo kvinner på alvor. Men det lukter litt rart av det hele. Det er litt rart at de skal være sponsor for kvinner som forsøker å bli tatt på alvor i et mannsdominert sjakkmiljø.

Hun legger til at Fides satsing på kvinner er positivt, og at sponsormidler er sårt tiltrengt.

Et resultat av kommersialisering

Sjakkforbundet sliter i utgangspunktet med å skaffe sponsorer. I slike situasjoner vil det kommersielle ofte råde, ifølge Jorid Hovden, professor i sportssosiologi ved NTNU.

Hun mener det kan være negativt for sporten å kobles opp til et selskap som stimulerer til kosmetiske inngrep.

– Jeg vil si at det er et resultat av idrettens kommersialisering, hvor alt kan brukes som et instrument for å skape større inntekter. Da er dessverre kvinnekroppen utsatt, forteller hun.

Sisjord legger seg på samme linje. Rekonstruksjon på grunn av medisinske årsaker er én ting. Men hun er usikker på om en seriøs aktør for aktivitet burde gå inn i en slik sponsorkontrakt.

– Sponsorer vil ha et verdigrunnlag som de assosieres med. At man har et forbund som vil forbindes med dette, er uheldig.

Mari Kristin Sisjord er professor ved NIH og mener sponsoravtalen mellom FIDE og Establishment Labs kan skape kroppspress. Foto: NIH

– Vi gjør alle estetiske valg

Det internasjonale sjakkforbundet mener på sin side at offentligheten vil forstå at et slikt partnerskap med tiden vil hjelpe å promotere kvinnelige sjakkspillere. I en mail til Aftenposten svarer David Llada, kommunikasjonsansvarlig i Fide, at de var klar over at noen ville tolke sponsoravtalen som støtende.

– Vi gjør alle estetiske valg hele tiden. Fra klærne vi kjøper til tannbleking eller å dra på treningssenteret. Hvorfor er det kun når kvinner gjør disse valgene at man ser på det som noe negativt?

Han siterer videre Establishment Labs’ administrerende direktør på at kvinner ikke skal skamme seg for å ta kontroll over sine estetiske valg.