Ekeland og Ghorbani var på reportasjereise i Qatar ett år før fotball-VM. De ble pågrepet på hotellet sent søndag kveld, før de skulle forlate landet. Først tirsdag morgen ble de løslatt, etter omfattende politiavhør.

– De har det etter forholdene bra og vi vil sørge for at de får den oppfølging de trenger, sier kringkastingssjef i NRK, Thor Gjermund Eriksen, til VG.

Journalistene kommer hjem uten mobiler, pc-er og kamerautstyr, etter nærmere 30 timer på glattcelle.

– Nå er vi først og fremst veldig glade og lettet over at begge er i god behold og på vei hjem, sier Eriksen.

Read the English version here: Norwegian TV journalists arrested in Qatar

Boeing 787-maskinen fra Qatar Airways lettet ifølge Flightradar fra hovedstaden Doha klokken 23.47 norsk tid tirsdag. Ekeland og Ghorbani er ifølge NRK om bord. Like før klokken 06.00 onsdag morgen landet flyet i København.

– Dette er en opplevelse jeg ikke unner noen. Det er helt åpenbart at de har vært gjennom noen dager som har vært svært vanskelige og røffe, sier kringkastingssjefen.

Ekeland er journalist i NRK Sporten og jobber blant annet med idrettspolitikk. Han har levert flere kritiske saker om Qatar-regimets behandling av gjestearbeidere. Ghorbani er en erfaren utenriksfotograf i NRK.

PÅ VEI HJEM: NRK-journalistene Lokman Ghorbani (45) og Halvor Ekeland (32) ble arrestert i Qatar, etter å ha rapportert om forberedelsene til fotball-VM 2022. Foto: Patrick Da Silva Sæther/NRK

– I løpet av reisen har de vært på offisielle markeringer, snakket med offentlige representanter og i tillegg en rekke arbeidere om deres betingelser og situasjon, opplyser kringkastingssjefen.

Han sier de har fulgt et grundig planlagt opplegg.

– Hensikten med denne reportasjereisen, var å vise fram et bredt bilde av hva som skjer i landet. Det har vi vært åpne på overfor myndighetene i Qatar. NRK har ikke fått en forklaring på hvorfor de ble arrestert.

Skulle møte regimekritiker

Ekeland og Ghorbani kom til Qatar søndag 14. november og hadde dagen etter en avtale med regimekritikeren Abdullah Ibhais.

Ibhais var tidligere media- og kommunikasjonsdirektør i Qatars VM-organisasjon. Han ble i april dømt til fem års fengsel for misbruk av offentlige midler og korrupsjon, men har anket dommen.

Bare timer før intervjuet med NRK skulle finne sted, ble Ibhais arrestert av politiet. Fotballmagasinet Josimar skriver at en høring ble gjennomført tirsdag 23. november, med en ny planlagt 15. desember. Ifølge magasinet er han stadig i fengsel, der han nå sultestreiker.

Josimar publiserte tidligere i år en lengre artikkel om rettssaken mot Ibhais, og hevdet at han ble dømt for å forsvare migrantarbeidernes rettigheter i landet.

Det benektet VM-komiteen, som ifølge Josimar også sendte en lengre e-post med krav om at «feilaktig og injurierende informasjon» skulle fjernes fra artikkelen.

SYV STADIONER: Khaliffia Stadium i Qatar er under bygging til fotball-VM 2022. Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Redselen i øynene

I Sportsrevyen søndag ble Halvor Ekeland spurt på direkten om forholdene for gjestearbeidere i Qatar:

– Det er store kontraster i landet her. Det er noen arbeidere som har det fælt. Du ser det i øynene deres at de ikke har det godt. De jobber lange dager og de jobber hardt. Og så er det selvfølgelig noen arbeidere som har det fint.

Sportsrevyen gjenga rapporter blant annet fra den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO, som er kritiske til arbeidsforholdene for dem som bygger VM-anleggene.

Spurt om hva som gjorde sterkest inntrykk på ham, svarte Ekeland:

– Jeg tror møtene med arbeidere, de som ikke ønsker å snakke med journalister på kamera. Når jeg spør om intervju, ser du redselen i øynene på dem.

NRK-TOPP: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Ekeland og Ghorbani skulle etter planen reist fra Hamad internasjonale lufthavn i Doha klokken seks mandag morgen, men ble arrestert foran hotellet sent søndag kveld, rundt midnatt.

– Pågripelsen skjedde rett etter Sportsrevyen, der de etter min oppfatning hadde levert en svært nyansert reportasje, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

VG erfarer at Utenriksdepartementet har ytt konsulær bistand og stått i tett kontakt med NRK underveis.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er kritisk til pågripelsen:

– Vi mener det er uholdbart at media blir hindret i å utøve fri og uavhengig journalistikk på et av verdens største idrettsarrangement.

Eriksen sier at NRK så langt har håndtert hendelsen som journalistenes arbeidsgiver.

– Hvordan vi som mediehus skal ta dette videre med FIFA, må vi komme tilbake til. Det er et spørsmål som må tas i de redaksjonelle linjene i NRK.

Han sier at saken har hatt høyeste prioritet i NRK.

– Alle NRKs utenlandsreiser, spesielt utenfor Europa er godt planlagt. Det gjøres grundige og løpende risikovurderinger, blant annet via eksterne leverandører som har sikkerhet og risikovurderinger som sitt spesialområde.

Ekeland jobbet i Aftenposten i 2016–2018 før han kom til NRK. Han har også jobbet i VGTV. Ghorbani kom fra Iran til Norge i 2002, etter ha sittet fengslet for å drive en studentavis som brøt med landets medielover.

NRK-ledelsen vil ta imot sine medarbeidere ved hjemkomst onsdag morgen.

– Vi vil snakke godt med dem og finne ut hva de trenger. Og så vil de nok møte familien sin, sier Eriksen.

ANLEGG: Gjestearbeidere på al-Bayt stadion i Doha i 2019. Foto: Giuseppe Cacace / AFP

VM-tildeling kritisert

At Qatar ble tildelt fotball-VM, er sterkt omdiskutert. Amnesty mener at landets gjestearbeidere som bygger VM-anlegg og infrastruktur, utnyttes grovt og utsettes for systematiske brudd på menneskerettighetene.

Qatarske myndigheter lovet å gjennomføre reformer for fremmedarbeiderne. Men en ny Amnesty-rapport 16. november hevder at effekten uteblir og at arbeids- og levekår i visse tilfeller til og med er blitt verre.

Den britiske avisen The Guardian har registrert mer enn seks tusen dødsfall blant gjestearbeidere fra India, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka etter at Qatar fikk VM i 2010.

I disse ti årene har det vært enorm byggeaktivitet i Qatar, mye på grunn av fotball-VM, som en ny flyplass, nye veier, offentlig transport, hoteller og en helt ny by, der VM-finalen skal arrangeres.

The Guardian knytter 37 av dødsfallene direkte til bygging av VM-stadioner.

Avsløringene førte til en langvarig debatt i norsk fotball om mesterskapet skulle boikottes. Det endte med at Fotballtinget i juni stemte nei til boikott. Norge er ikke kvalifisert til fotball-VM 2022.

Arbeidsdepartementet i Qatar har uttalt at «tall som media har rapportert om dødsfall blant migrantarbeidere er sterkt villedende», melder CNN.

Se VGs rapport fra mars i år om fotball-VM og gjestearbeiderne: