Jeg var så heldig å få besøke en av hallene til den alternative danske idrettsbevegelsen DGI, og tanken slo meg: Tenk hvor heldige de barna er, som vokser opp med et slikt aktivitetstilbud!

Denne hallen i Århus minnet mest om et idrettens lekeland, der alle installasjonene og apparatene ga utfordringer som fremmer motorikk og koordinasjon, kroppsbeherskelse, styrke og balanse. Vi var mange godt voksne som følte på den barnlige gleden ved å mestre varierte utfordringer igjen. Og den tilmålte tiden i paradis ble altfor kort. Slik tror jeg barn også opplever det.

Kjetil Kroksæter - kommentator i Adresseavisen. Foto: RUNE PETTER NESS

Siden den dagen har jeg undret meg over at vi ikke har flere basishaller i Norge. Haller popper opp over alt, men enten har de oppmerking for håndball, fotball eller andre lagidretter. Basishaller, slik den som åpner i Rissa, med faste installasjoner for et bredere spekter av aktiviteter, finnes knapt.

Idrettens basishaller har et stort utvalg av matter og skumapparater, samt nedfelt trampoline og grop fylt med fast eller løs skumgummi. Dette gjør at hallene blir et meget bra treningssted for turn og basistrening for mange idretter. Bedre trenings- og lekearena finnes ikke for barn i sin motoriske gullalder (5 til 12 år).

Basishallene er gjerne drevet av turnforeningen, men benyttes til breddeidrett for barn, ungdom og voksne – enten man er tre eller 93 kan man ha nytte av å trene i en basishall. Barnehager, SFO og skoler er naturlige brukergrupper.

Toppidretten har oppdaget verdien av basishallene. Det var naturlig at toppidrettssenteret i Granåsen fikk en liten basishall med apparater. Her står brukerne på venteliste. Turntrener Axel Wickstrøm jobber tett mot våre beste håndballspillere og boksere, og hjelper mange andre topputøvere med allsidig trening.

Tendensen er at de yngste og de aller beste brukes basishallene, mens barn og unge som har spesialisert seg, forsømmer det brede spekteret av trening. Det er en foruroligende tendens at skadefrekvensen øker nedover i årsklassene, kanskje på grunn av ensidig trening. Først når de blir skadet kommer de tilbake for å få alternativ trening.

Da blir basishallen brått attraktiv igjen!

I Norge er vi flinke på idrettsspesifikk trening, men vi kunne vært bedre på allsidig trening.

Det heter seg at turn er alle idretters mor, for i denne idretten legges grunnlaget for alle andre. Utøvere i hvilken som helst idrett trenger god balanse, koordinasjon, styrke og kroppsbeherskelse. Allsidighet er det man trener og lærer i en basishall.

Ikke minst viktig er det at barn får anledning til å prøve seg i et bredt spekter av idretter i stedet for å sluses inn i de mest populære lagidrettene. Idrettsskolen og basishallene gir dem mulighet til å velge den idretten som passer dem best, i stedet for at foreldre skal styre barnet mot sin foretrukne idrett. Burde det ikke være en selvfølge at barn får velge selv?

Ikke overraskende har Frøya bygget Trøndelags beste basishall. De har også den fineste fotballhallen og klatrehall i et bredt spekter av tilbud. Røros, Orkanger og Steinkjer har også gode anlegg. Et krympet basisanlegg finnes i Levanger.

Trondhjems Turnforening har tre anlegg i tillegg til to kommersielle på Dora og Lade. Den første kommunale boltreplassen er ennå ikke bygget i Trondheim, men i mindre kommuner får de det til.

Hør den nyeste episoden av Adresseavisens podkast med Rasmus og Saga: