Samme dag som Rita Ottervik gir seg som ordfører i Trondheim lanserer Adresseavisen podkasten. En podkast hvor vi blir med på innsiden av partiet som har styrt Trondheim de siste 20 årene.

Gjennom fem episoder får vi høre markante Ap-stemmer som blant andre Ottervik, Trond Giske, Tore O. Sandvik og Rune Olsø. Men også den yngre garde, som blant andre Sandra Skillingsås, er med.

HER KAN DU HØRE FØRSTE EPISODE:

– Ikke mangel på drama

Men det har ikke vært enkelt. Journalist og podkast-produsent i Adresseavisen, Anne Dorte Lunås, smiler litt oppgitt.

– En god historie må ha dramatikk. Det har det ikke manglet på i Trondheim Ap de siste årene. Jeg tenkte, naivt nok, at denne historien forteller seg selv. Men det var veldig langt fra sannheten. Jeg har holdt på å gi opp å fortelle denne historien flere ganger, sier Lunås.

Rune Olsø, Trond Giske og Tore O. Sandvik under Ap-valgvaken i 2011. Alle deltar i podkasten. Foto: Adresseavisen

– Hvorfor det?

– Fordi folk ikke vil snakke på tape. De mest dramatiske hendelsene i trøndersk politikk de siste åra er det uten tvil Ap som har stått for med Kystad-saken, Giske-saken og det påfølgende metoo-oppgjøret. Jeg har fått høre, i til dels kraftige ordelag, hvordan det var da metoo kom til Trøndelag. Om å sitte i møter med Trond Giske kort tid etter Giske-saken uten at saken var et tema. Igjen og igjen har jeg fått høre om «dem», de som styrer, de som har makta. De som har tette bånd og som enkelt kan kutte oksygentilførselen til din politiske karriere. Men få har ønsket å stå fram. De orker ikke nok en runde, sier de fleste, sier Lunås.

Foto: Illustrasjon laget av Ingrid Meisingset, Adresseavisen

– Overrasket

Og kommer med et eksempel:

– En ung AUF-er, fortsatt sentral i lokalpolitikken, sa: Det vil bli sett på som illojalt at jeg er med i podkasten. Det spiller ingen rolle hva jeg sier, bare det at jeg er med er nok.

Hun sier at folk utelukkende har vært nysgjerrige og interessert når hun forteller om intensjonene med podkasten.

– Men jeg er veldig overrasket over motstanden jeg har møtt når jeg vil ha sitater eller intervju, sier hun.

Og det gjelder også historier lenger tilbake i tid. Fra den gang på 90-tallet hvor «Det nye Trondheim Arbeiderparti» ble til.

– I timevis har jeg sittet på telefon med kvinner og menn som en gang i tiden var engasjerte AUF-ere og partifolk. Personer som til dels fortsatt jobber et eller annet sted i det maskineriet som styrer byen vår, fylket vårt eller landet vårt. De vil gjerne forklare, men vil ikke bli sitert, sier hun.

– Hva handler podkasten om?

– Det er en podkast om unge idealistiske mennesker. Om et ønske om makt. Om å ha makt. Om å få suksess. Men også om splittelse, fall og svik. Det høres ut som Shakespeare, men det er altså Trondheim Ap, sier Lunås.

– Men hvorfor lage den?

– Jeg har bodd i byen i nesten 20 år, og Rita Ottervik har vært ordfører like lenge. Det er ett parti, og på mange måter en gruppering, som har styrt byen her. Jeg vet ikke nok om det, sjøl om jeg har levd her i 20 år, og jeg tror heller ikke andre vet det. Derfor ble det en podkast, sier hun.

Podkastprodusent og journalist Anne Dorte Lunås opplever at Ap fortsatt er et rått parti. Foto: Skjermbilde fra innspilling

– Vil fortelle sannheten

I innledningen i podkasten sier Lunås følgende:

« … Jeg har også fått høre at det var en vennegjeng som styrte byen vår. De var forlovere til hverandre, bestevenner, gift med hverandre. Sammen hadde de nesten all makt i Arbeiderpartiet, og hadde hatt det i 20 år. Og disse ble opplevd som uangripelige. Jeg fikk høre om å gi hverandre maktposisjoner, om tette bånd, og en seksualisert kultur, om unge jenter som ble advart mot visse mektige menn. Menn ingen tok et oppgjør med»

– Er det helt nye ting du også avslører?

– Det skal ikke jeg avsløre her. Men jeg håper å få vist frem sannheten, og ikke la rykter og myter leve. Blant annet får vi høre mer fra aktører som har stått steilt mot hverandre siden Kystad-saken i 2017, og så vidt meg bekjent ikke har snakket sammen siden. Både Olsø og Ottervik snakker om den, sier hun.

Rottereiret

I første episode, «Rottereiret», tar hun med oss tilbake til 90-tallet. For journalister, politikere og mange andre i Trondheim har det vært et rykte om at Trond Giske og vennene hans – på et nachspiel – planla å ta makta i Trondheim.

– Jeg har snakket med de som skal ha vært til stede på et slikt nachspiel, og kommet så langt som man kan komme i et slikt rykte, sier Lunås.

Deretter tar episodene for seg årene etter 2003 hvor Trondheim Ap fikk hele Norges oppmerksomhet for full barnehagedekning, og ble kalt «Utstillingsvinduet», via nevnte Kystad-saken og metoo, til dagen i dag hvor de nye Ap-toppene Emil Raaen og Trude Basso forteller om det å komme inn i politikken etter årevis med skandaler.

HER ER ALLE EPISODENE: