— Du kan nok ikke bli med inn til hønene. Det er ganske strengt, sier eggbonde Arne Olav Keiserås mens han viser vei ned bakken til fjøset.

På hjemgården hans har det vært eggproduksjon siden 80-tallet. Mye har forandret seg siden da.

På gårdsutsalget er det selvbetjening, men Arne Olav kjører også ut egg på bestilling. Foto: Marthe Ingeborg Hammer

— Foreldrene mine begynte med høner og egg, men da var det bur til hønene. Nå er ikke det lov lenger. Og så solgte de kun til privatkunder.

I 2012 sto det nye fjøset på gården ferdig. Selv er Arne Olav tømrer og jobber i Kvål bygg, men fjøset består mest av betong, og arbeidet med byggingen satte han bort.

Det er 7500 høner på Oppstu gård, og det er så mange som det er lov å ha, påpeker Arne Olav.

— Det er ganske fascinerende at ei høne som er 1800 gram legger 21 kilo egg på ett år. Det er mye mat!

Fjøset sto ferdig i 2012, men Oppstu gård har drevet med eggproduksjon siden 80-tallet. Foto: Marthe Ingeborg Hammer

Stor etterspørsel etter egg

Med utsikten kommer også vinden, sier Arne Olav og åpner døra. Inne bugner det av egg, og vi kan høre hønene klukke gjennom en grå metalldør. På døra står det «Ren sone». Fire store paller står klargjort for Nortura. 90 prosent av produksjonen går til Nortura, forklarer Arne Olav, og en slik palle rommer i overkant av 10.000 egg.

Arne Olav plukker vekk noen fjær fra eggene og fjerner egg som trenger å vaskes. Foto: Marthe Ingeborg Hammer

— Mange kunder henter egg selv, i eggutsalget vi har her på gården. Vi kjører også ut egg til privatpersoner i hele Melhus. Det er jo litt arbeid med det, men da tar vi litt mer per brett, sier han.

Over 40 000 egg står klare for å hentes av Nortura, som henter 90 prosent av eggene som produseres her. Foto: Marthe Ingeborg Hammer

Folk spiser mye egg, og det er ikke bare i påska etterspørselen er stor. For at egg er sunt er det ingen tvil om. Ifølge matprat inneholder egg alle næringsstoffer kroppen trenger, utenom vitamin C. Men selv om egget er en bombe av vitaminer, jern og proteiner, er det ikke lenge siden det norske folk ble frarådet å spise egg, fordi det kunne føre til høyt kolesterol. Ny forskning viser at dette ikke stemmer, og Helsedirektoratet har ingen klare anbefalinger når det gjelder egg, annet enn at det bør inngå i et ellers variert kosthold.

— Jeg husker at det var mye snakk om dette med kolesterol på 80- tallet, men det er jo bare tull, sier Arne Olav.

Tilbakemeldingene på eggene har kun vært gode, sier Arne Olav, og legger til at etterspørselen er jevn - uansett om det er påske eller ikke. Foto: Marthe Ingeborg Hammer

Sykdom satte produksjonen ut av spill

Det er et avansert og effektivt system for eggene. Selv passer Arne Olav på at eggene er rene, og at knuste egg fjernes fra samlebåndet. Han plukker ut noen egg som skal vaskes, tar vekk en fjær som henger fast i ett egg, før maskinen selv håndterer eggene over i brett.

Det meste av prosessen er selvgående, forklarer Arne Olav. Her sørger maskinen for at eggene legges pent i brettene. Foto: Marthe Ingeborg Hammer

For å vise hva som skjer i prosessen, tar Arne Olav fram en skisse over huset. I veggen går det tre kanaler hvor eggene kommer inn på samlebåndet. Det er mye jobb å være eggebonde, og han forteller at han har avløser hver torsdag og fredag. Mye av produksjonen er selvgående, forteller han, slik som foring og styring av lys i fjøset. Det er eggene som krever hans oppmerksomhet.

Her ser vi eggene som kommer på samlebåndet - samt en liten fjær oppe til høyre. Foto: Marthe Ingeborg Hammer

Hønene fungerer kun til eggproduksjon i 60-70 uker, forteller Arne Olav, og etter dette må de byttes ut. På Oppstu gård bor hønene i 62 uker. I starten er eggene ganske små, mens mot slutten går eggproduksjonen noe ned, og skallet på egget blir dårligere.

— Mot slutten kan det være 1000 egg mindre, påpeker Arne Olav.

I fjor sommer var det sykdomsutbrudd blant hønene, og det endte med at fjøset sto tomt i fem måneder. Smittevernreglene for å gå inn til hønene er strenge. Foto: Marthe Ingeborg Hammer

Før de nye hønene kan flytte inn, er det tidkrevende arbeid som må til. Og når hønene er borte, må alt vaskes. For to mann i arbeid tar det i hvert fall en uke, forteller han.

— Reglene er slik at det må stå tomt i fire uker før nye høner kan inn i fjøset. Dette for å forebygge eventuelle sykdommer. I sommer hadde vi et utbrudd av en bakterie som finnes i jorda. Om man tar en dunge med jord og analyserer den, vil man finne denne bakterien.

Hvordan bakterien kom inn til hønene, vet han ikke. Hygienekravene for å komme inn til hønene er strenge, og etter utbruddet har de blitt enda mer påpasselige. Skoene må skiftes hele to ganger før man entrer fjøset.

— Først ble syv-åtte høner dårlige per dag, så økte det til tretti, og de siste dagene var det vel hundre høner som ble syke. Alt måtte gasses, og det førte til at det sto tomt her i fem måneder.

Med sykdommen forsvant også noen kunder. Men de fleste er tilbake, tror han. På Facebook vil han fortsette å poste utkjøring av egg. Og nå kan han heldigvis ha disse hønene i hele 2022. Han håper han kan ha dem til over nyttår.

Og som seg hør og bør når man snakker med en ekspert på høner og egg, må det jo avklares hva som kom først.

— Jeg har ikke noe godt svar på det, men jeg sier «høna» bare for å si noe, ler Arne Olav.

Det spørsmålet står fortsatt åpent, men det som er sikkert, er at eggproduksjonen på Oppstu gård er i rute til påske.