Det kom frem under høringen i Stortingetskontroll- og konstitusjonskomité i onsdag.

- Jegble kontaktet av ett styremedlem som mente å representere hva han omtalte somstyrets flertall i viktige spørsmål som privatisering og ansettelse avadministrerende  direktør. Han forventet at jeg hadde respekt for hva etflertall i styret mente, og forutsatte raske beslutninger. Ved å gjenoppnevnevisse styremedlemmer hadde eier markert tillit og støtte til deres syn iviktige saker, sa Entra-styreleder SiriHatlen.

Fjerdingen og Guttelvik

I egenskap av å være næringsminister,representerer Trond Giske staten som eneeier i Entra Eiendom. Fordi han varvenn med Rune Olsø - en av kandidatene til stillingen - erklærte han seginhabil i alle spørsmål som gjaldt ansettelsen.

Likevel ga altså styremedlemmene KetilFjerdingen og Ottar Brage Guttelvik inntrykk av at de visste hva eieren mente,ifølge Hatlen.

- Den saken vedkommendestyremedlem var spesielt opptatt av, var valg av løsning iprivatiseringsprosessen. Og så ble det, rett eller galt, en slags kopling tilansettelsesprosessen, sier hun til Adresseavisen.

Etter detAdresseavisen forstår, skal Guttelvik være det styremedlemmet Hatlen sikter til.

Guttelvik har ikke besvart gjentatte henvendelser fra Adresseavisen. Guttelviks nærmesteallierte i det daværende Entra-styret, Ketil Fjerdingen, hevder i en epost til Adresseavisen at påstandene fra Hatlener grunnløse:

- Ingen kontakt

- Dette er ondsinnede rykter og påstander uten rot ivirkeligheten. Jeg kan for min del bekrefte at jeg aldri har hatt kontakt mednoen i Nærings- og handelsdepartementet i forbindelse med ansettelse av nyadm.dir.  Jeg har heller ikke formidletnoe slikt til andre, skriver Fjerdingen.

Lyktes i andre forsøk

Allerede i et styremøte 7. mai forsøkte Olsøs støttespillere Fjerdingen og Guttelvik å presse gjennom en fastansettelse av Ap-veteranen Olsø, til tross for at det på det tidspunktet ikke fantes andrekandidater.

Da det ikke gikk, gjorde duoen et nytt kuppforsøk26. september.

Ansettelsesprosessen var på dette tidspunktet ikkeavsluttet, og Olsø var heller ikke på listen over kandidater som var foreslåttsom de best kvalifiserte  av konsulentbyrået som hadde vurdert aktuellenavn til stillingen.

Ved at dagsorden ble endret lyktes likevel etknapt flertall i styret å ansette Olsø. Styrets leder og nestleder stemte imotOlsø som ny toppsjef. Hva som skjedde da Olsø ble kuppet inn som toppsjef, bleavslørt av Adresseavisen i begynnelsen av oktober.

LED OGSÅ: Kuppetinn som toppsjef

- Helt fra start hadde jeg opplevelsen av å lede et styre derenkelte hadde den grunnholdning at det er flertallet som bestemmer. Nårflertallet har bestemt, skal det gjennomføres. Dette er etter min oppfatninguvanlig. Normalt vil et styre i viktige og strategiske spørsmål bruke tid ogsøke samlende løsninger til det beste for selskapet, sa Hatlen, som ikke mente Olsø var kvalifisert forjobben.

Bråket endte med at regjeringen oppnevnte ensettestatsråd fordi Giske var inhabil, Fjerdingen og Guttelvik forsvant ut avstyret - og Olsø måtte gå som toppsjef.

Næringsminister Trond Giske (Ap) har flere gangeruttalt at han ikke har hatt befatning med ansettelsen av ny Entra-sjefoverhodet. Dette ble gjentatt under gårsdagens høring i Stortinget.

På andre "kuppforsøk" 26. september, lyktes de med å få ansatt Rune Olsø (bildet) som toppsjef - mot stemmene til styrets leder og nestleder. Olsø ble noen uker senere avsatt.
- Det overraskende for meg var at enkelte styremedlemmer mente å vite hva eier ønsket, og at han hadde dårlig tid, sa Entra-styreleder Siri Hatlen. Foto: Scanpix
Næringsminister Trond Giske sa under gårsdagens høring at han «ikke har hatt befatning med ansettelsen av ny Entra-sjef overhodet». Foto: Scanpix