Av Atle Bersvendsen, ansvarlig redaktør Midtnorsk Næringsliv

Mandag ettermiddag kom beskjeden mange har ventet på: Salmar, med Gustav Witzøe i spissen, la inn et bud på aksjene i sjømatselskapet NTS, som verdsetter sistnevnte selskap til 15,1 milliarder kroner. Etter at Witzøe selv har ment at dette kunne være en god «match», så utløste vel ikke beskjeden noen store rystelser i bransjen.

Salmar mener at en sammenslåing med NTS vil gjøre det mulig å «realisere store synergier fra en mer effektiv utnyttelse av partenes felles ressurser», som det heter i kommunikasjonen fra selskapet mandag ettermiddag.

Det har vært et ramsalt drama rundt eierskapet i sjømatselskapet NTS de siste ukene. Midt i januar ble det kjent at en gruppe NTS-eiere ønsker å kaste Helge Gåsø, selskapets største eier, fra styret.

Helge Gåsø. Foto: H. Ystgaard

Scenen er satt

I en ekstraordinær generalforsamling tapte opprørerne med knapp margin. Hans Martin Storø var foreslått som ny styreleder i havbrukskonsernet NTS, men i siste øyeblikk stemte han imot styreforslaget han selv var en del av.

Forslaget om endringer i styret ble nedstemt av 50,14 prosent av eierne.

I starten av februar skrev Dagens Næringsliv at opprørerne igjen hadde sikret flertall for sitt forslag om nytt styre, og etter planen skulle det holdes en ny ekstraordinær generalforsamling NTS 18. februar. I følge børsmeldingen fra Salmar, er det altså nå de som har flertall blant eierne.

Gustav Witzøe. Foto: Morten Antonsen / Adresseavisen

Dermed er scenen satt foran det som i alle fall skulle være generalforsamlingen i NTS førstkommende fredag. Den skulle opprinnelig finne ut av den interne krigen i selskapet, og sortere ut budet fra den vestlandske sjømagiganten Mowi. Mandag varslet Mowi at de trekker sitt bud, som prissatte NTS til over 13 milliarder kroner. Dermed er det kun Witzøes Salmar som står igjen i arenaen.

Vestlendingene er ute, og det er bra - ikke minst for Midt-Norge.

For etter at Danske Bank solgte forsikringsselskapet Danica Pensjon til Storebrand, så ville det rett og slett bli en årelating av midtnorsk næringsliv og investeringsevne, om også NTS skulle ha forsvinnet sørover. Om aksjonærene i NTS selger til Salmar, blir landsdelen sittende igjen med ett sjømatselskap mindre, men et enda større og sterkere Salmar.

Med sitt fokus på Midt-Norge, er det potensielt gode nyheter for hele landsdelen.

I tillegg til den rene oppdrettsvirksomheten og alle arbeidsplassene knyttet til den, er det nemlig mye penger fra Witzøe-kretsen som sildrer ut i regional virksomhet. Folk flest kjenner nok til at Salmar betyr laks, men faktisk betyr Salmar også godsaker som sushi og hamburger. Bitastad, som driver konsepter som Jordbærpikene, Kompis, Sot og Sabrura, eies nemlig av investeringsselskapet Salvesen & Thams. De største eierne i Salvesen & Thams er Salmar-gründer Gustav Witzøe og og sønnen Gustav Magnar Witzøe, som gjennom selskapet Kverva Finans kontrollerer 34,7 prosent av aksjene.

Witzøe inngikk dessuten nylig et slags ekteskap med Moldes store sønn Kjell Inge Røkke, om selskapet Salmar Aker Ocean, som skal bygge og drive enorme oppdrettsanlegg langt til havs. I tillegg til selve driften, kan dette bety en enorm verdiskapning i oppbyggingsfasen av det som kan bli et nytt kapittel i det midtnorske oppdrettsevenyret.

Med et stadig voksende Salmar, og milliardene som nå kan havne i lomma på Helge Gåsø og andre regionale aksjonærer, kan det bety en styrking av næringslivet i hele landsdelen.

Man skal samtidig ikke være helt naiv.

Et oppkjøp av NTS er selvsagt også en utvidelse av makten og innflytelsen til laksegründer Gustav Witzøe og sønnen Gustav Magnar Witzøe. Selskapet deres heter Kvarv. Det omfatter oppdrettsgiganten Salmar på Frøya, i tillegg til en rekke andre sjømatselskaper i hele Norden, blant annet fiskematprodusenter og utstyrsleverandører. Selskapet er av MN24 rangert som den tredje største bedriften i Midt-Norge. Salmar er rangert som det fjerde største.

Med oppkjøpet av NTS kan hele denne oppdrettskonstellasjonen passere Helse Midt-Norge som det nest største selskapet i landsdelen. Da er Reitan-familien den eneste bedriften foran.

Men dersom Salmar får aksept for sitt bud, er det ingen skyer i horisonten for den nye sjømatgiganten? Jo, til en viss grad kan det være det. Riktignok er det både et bransjemessig, geografisk og markedsmessig slektskap mellom Salmar og NTS, som kan gi gode synergieffekter, men summene det er snakk om her vil jo merkes selv Witzøe-familiens lommebok. Og oppkjøpet av NTS med de konsevensene det har får sammensetningen av aksjonærer, vil påvirke dynamikken i hele «nye» Salmar - med de potensielle utfordringene det har. Men det er garantert punkter på høyre side av for og imot-tavla ute på Frøya, som Witzøe-systemet har stydert nøye før milliardbudet kom.

En historisk dag

Generalforsamlingen i NTS var altså planlagt førstkommende fredag. Hva som skjer med den er ikke kjent i skrivende stund. Til alt overmål sa Salmars investorkontakt Håkon Husby, på vegne av konsernsjef Gustav Witzøe, i en e-post til E24 at «Utover det som er kommentert i selve meldingen vi sendte ut, så vil vi komme med ytterligere kommentarer på vår kvartalspresentasjon på fredag».

Fredag kan bli en historisk dag, med andre ord.

Det er samtidig varslet at 24 prosent av aksjonærene i NTS allerede har takket ja til budet, mens 26 prosent har uttrykt støtte budet - men ikke forpliktet seg til det.

Prisen som er satt, og det faktum at mange i det ellers voldsomt sprikende aksjonærkorpset i NTS synes å signalisere at Salmar er rett valg, tyder på at det har vært noen dager med hard jobbing i kulissene, og kanskje noen følere ute både her og der.

Det kan nå altså ende med at frøyværingene i Salmar napper NTS ut av klærne til vestlandsbaserte Mowi.

Og bra er det.