– Arbeidsplasser med godt omdømme tiltrekker seg nye ansatte. Det er minst to grunner til å satse på omdømmebygging i arbeidslivet, sier Hege Svendsen, daglig leder i bemanningsselskapet Fremogruppen.

For å tiltrekke seg arbeidskraft

Hun peker på at lav arbeidsledighet har ført til hard kamp om kompetanse, og videre at nye generasjoner arbeidstagere har andre forventninger til arbeidslivet.

– Begge disse forholdene gjør det viktig å bygge et godt omdømme som arbeidsplass. Stikkord her er godt arbeidsmiljø, medvirkning og muligheter for at de ansatte kan få utvikle seg, sier Svendsen.

– De ansatte må involveres

Hodejegeren legger til at det er viktig at ledelsen i bedriftene involverer ansatte med å fremsnakke arbeidsplassen til andre.

Som MN24/Adresseavisen har pekt på nylig, pågår det for tiden en beinhard kamp i arbeidslivet, der arbeidsgivere kjemper for å tiltrekke seg arbeidskraft. Årsaken er et økende gap i hele samfunnet mellom tilbud og etterspørsel etter hender og hoder.

Hege Svendsen sier at det mangler arbeidskraft og kompetanse på alle nivåer, inkludert ledernivå, i fagstillinger, men også i jobber for ufaglærte.

Mangler: Hodejeger Hege Svendsen mener det norske arbeidslivet mangler arbeidskraft og kompetanse på alle nivåer. Foto: Morten Antonsen

– Søker trygghet

Svendsen peker videre på at pandemien har endret arbeidslivet.

– To år med koronanedstenging skapte usikkerhet hos mange. Det er naturlig at mennesker blir trygghetssøkende i slike situasjoner. Mange velger å sitte trygt i dagens jobb, fremfor å begi seg ut på nye utfordringer. Under pandemien har vi sett at solide og trygge arbeidsgivere lettere har tiltrukket seg søkere enn andre, sier Svendsen.

Hun legger til at uro i verden og krigen i Ukraina forsterker denne utryggheten og bidrar også til mindre bevegelse i arbeidsmarkedet.

– Usikkerhet og endring gjør også at folk opplever endringstrøtthet, sier Svendsen.

Lyspunkt: Hege Svendsen mener det er grunn til å glede seg over at flere ungdommer velger å utdanne seg i yrkesfag. Illustrasjonsfoto. Foto: Håvard Jensen

Yrkesfag er et lyspunkt

Hodejegeren i Fremogruppen ser ikke bare negative trekk ved endringene i arbeidslivet.

– En av de virkelig gledelige endringene er at flere velger yrkesfag. Det er en økning i antall søkere til flere yrkesfaglige utdanninger, men denne trenden kom ikke tidsnok. Derfor mangler det faglærte i mange bransjer, sier Svendsen.

– Søk på sommerjobber

Hege Svendsen mener kampen om arbeidskraft også har påvirket markedet for sommerjobber. Hun mener dette er en mulighet som ungdommer bør benytte seg av.

– Vi opplever nå at det også er vanskeligere å finne ufaglært arbeidskraft, og at bedrifter opplever at antall søkere på sommerjobber er mer enn halvert, sammenlignet med tidligere. Det er mange spennende sommerjobber for de som ønsker å skaffe seg jobberfaring og inntekt. Derfor er det nå en god mulighet for å søke på sommerjobber, sier Hege Svendsen i Fremogruppen.