Veidekke begynte i januar på grunn- og betongarbeidene til det første høyhuset, Tårn 12. Det er 12 etasjer og rommer 53 leiligheter.

Verdien av kontrakten er rett under 300 millioner kroner uten moms, og innbefatter også ti rekkehusleiligheter i Gartner Lunds Hage 2 og 61 leiligheter i Verkstedgården 3. Boligene i de tre byggetrinnene blir innflyttingsklare neste år.

Utbygger er selskapet Lilleby Eiendom. Veidekke-konsernet eide tidligere halvparten av Lilleby Eiendom, men solgte i 2020 eiendomsvirksomheten i Norge og Sverige til en sammenslutning bestående av Fredensborg, Fredensborg Bolig, Norwegian Property og Union Real Estate Fund II Holding. Selskapet byttet samtidig navn fra Veidekke Eiendom til Nordr.

Regiondirektør Torgeir Wiig i Veidekke Bygg Trøndelag Foto: Roar Blåsmo-Falnes

Veidekke må derfor på linje med andre entreprenører kjempe om byggekontraktene, forteller regiondirektør Torgeir Wiig i Veidekke Bygg Trøndelag.

– Det synes vi er sunt og greit. Vi må til enhver tid bevise at vi er en så dyktig entreprenør som vi må være, både i utvikling og gjennomføringsprosess, sier Wiig.

Neste blir 16 etasjer

I februar vant entreprenøren Backe kontrakten på 170 millioner på bygging av to blokker med til sammen 72 leiligheter på Lilleby, og Skanska har også vunnet en utviklingskontrakt på rundt 130 boliger.

De ti rekkehusene i byggekontrakten til Veidekke ble solgt i løpet av ei uke, forteller storbydirektør Anders Teodorsen i Nordr i Trondheim. Verkstedgården 3 er solgt til Lille Oslo Eiendom AS, som leier ut boliger.

Dette er første gang Lilleby Eiendom selger ei hel blokk samlet.

– Det er mange som har spurt, og vi kunne solgt mange blokker til investorer hvis det var strategien. Det handler om våre vurderinger av sammensetningen av bomiljøet, sier Teodorsen, som forteller at de ikke har planer om å selge flere blokker på Lilleby på denne måten.

Storbydirektør Anders Teodorsen i Nordr i Trondheim Foto: Nordr

Veidekke Bygg Trøndelag har nettopp også vunnet utviklingskontrakten på ytterligere tre byggetrinn på Nye Lilleby.

Den innbefatter 170 leiligheter, 62 av dem i Lillebys andre høyblokk, som blir på hele 16 etasjer. Nordr planlegger å starte salg av leiligheter i denne høyblokka i siste kvartal i år.

Veidekke har også vunnet utviklingskontrakten på høyblokka på 16 etasjer som skal bygges senere. Bak sees City Lade. Foto: ILLUSTRASJON: Lilleby Eiendom

Siden starten på den tidligere smelteverkstomta i 2015, har Veidekke bygd flere enn 550 boliger her for til sammen 1,3 milliarder. Lilleby Eiendom skal bygge rundt 1100 leiligheter og rekkehus på Nye Lilleby, og 550 er fortsatt ikke ferdige.

– Må holde hjulene i gang

Det er ventet at renta stiger fremover, samtidig som råvareprisene på blant annet stål, sement og trevarer øker og krigen i Ukraina skaper usikkerhet.

Veidekke-sjefen opplever likevel ingen brems i etterspørselen etter entreprenørtjenester.

– Tross den krevende situasjonen verden står i, opplever vi at kunder handler boliger og at utbyggere er villige til å fortsette å holde hjulene i gang. For vår del, som har 500 ansatte i Trøndelag, er vi avhengig av at bygg- og anleggsbransjen holder hjulene i gang. Derfor er det viktig for oss å vinne kontrakter, sier Wiig.

Han mener for liten boligbygging i Trondheim gjør at varslede rentehevinger og usikkerhet ikke har påvirket boligsalget ennå.

– Fordi skolekapasiteten er så uavklart, er det viktig at politikerne og kommunen setter fart i skoleutbyggingen. Kapasitetsutfordringer på skoleplasser er en brems for å få i gang nye boligprosjekter, sier Wiig.

Nordr-sjefen er enig i at varslede renteøkninger ikke har skremt boligkjøperne.

– Jeg tror de har tatt hensyn til dem allerede, fordi de har vært varslet så lenge. Men det er vanskelig å spå, krigen har vi ikke sett effekt av ennå, sier Teodorsen.

LES OGSÅ: Disse tre utbyggingene fikk likevel klarsignal

– Avhengig av krigen

Men Ukraina-krigen fører til problemer for entreprenørene.

– Det vi står i nå er økende priser på råvarer og potensielt begrenset tilgang på varer. Det er en kjempeutfordring. Det skyldes først og fremst krigen. Vi hører enkelte produsenter har stoppet produksjonen, fordi prisbildet er uavklart og tilgangen på råvarer er begrenset. Hva det får av konsekvenser for oss som entreprenører vet vi ikke ennå, sier Wiig.

– Kan byggeprosjekter bli forsinket?

– Det kan de. Det er avhengig av hvor lenge krigen varer, sier Wiig.

Teodorsen sier utbyggerne ikke har satt opp prisene på nye boliger ennå.

– Prisene på entreprisene er høyere, men vi har ikke helt sett effekten på boligprisene ennå, sier Teodorsen.

I tillegg til kontraktene på Nye Lilleby, inngikk Veidekke Bygg Trøndelag forrige uke en rammeavtale med nettselskapet Tensio, om å bygge åtte trafostasjoner på åtte år for til sammen 350 millioner kroner.

I tillegg skal Veidekke snart signere kontrakten med Bane Nor Eiendom på byggingen av det nye terminalbygget, butikker og kontorer til Nye Trondheim Sentralstasjon. Byggene skal stå ferdig i 2025 og kontrakten er på rundt 700 millioner.