Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt planene om en rundt 165 kilometer lang sjøkabel for å elektrifisere Njord og Draugen-oljefeltene ut på høring.

Første runde med kartlegging av sjøbunnen har avdekket nye korallforekomster der sjøkabelen etter planen vil gå. Området er allerede kjent for sine kaldtvannskoraller.

Ifølge miljøkartleggingen er det «svært høy sannsynlighet at det finnes betydelig mer korallforekomster langs kabeltraseen» under en planlagt ytterligere detaljkartlegging av sjøbunnen.

Elektrifisering

Okea drifter oljeplattformen Draugen på Haltenbanken rundt 140 kilometer utenfor kysten av Fosen. Equinor driver Njord A-plattformen rundt 30 kilometer sørvest.

Njord A plattformen ligger til oppgradering ved Kværner Stord i 2018. Foto: Marit Hommedal / NTB

I dag bruker de to oljeplattformene gassturbiner til å produsere den strømmen de trenger. Selskapene ønsker å elektrifisere plattformene ved å bruke strøm fra det vanlige nettet for å kutte CO₂-utslippene fra plattformene. Det er i tråd med nasjonale målsettinger for oljebransjen.

Strøm fra Straum

Okea søker om å få sette opp en transformatorstasjon vegg i vegg med den eksisterende transformatorstasjonen på Straum øst for Roan.

Det er allerede høyspentnett i området med nødvendige kraftkabler. Det ble bygget ut i sammenheng med den store vindkraftutbyggingen i Fosen vind-prosjektet. Norges nest største vindkraftverk, Roan vindpark, ligger få kilometer unna.

Straum transformatorstasjon øst for Roan nord i Åfjord kommune. Foto: Terje Dybvik

NVE skriver at det ikke vil være behov for oppgraderinger i strømnettet for å levere 40 Megawatt med strøm til hver av de to plattformene gjennom den planlagte sjøkabelen.

For å komme til kysten planlegges en kort jordkabel på rundt 1,4 kilometer, så kabel ut Brandsfjorden.

Okea planlegger så en sjøkabel på mellom 135 og 142 kilometer ut til Draugen og så en ytterligere 30 kilometer lang kabel vildere til Njord-oljefeltet.

Naturverdier

Fire traséalternativer i land-enden og ut av fjordene og til havs er utredet. Så har alle alternativene samme sjøkabel-rute til plattformene.

Trasen ut av fjorden og til sjøs er lagt for å unngå større tareskogsforekomster på begge sider av den foreslåtte kabelen.

Okea har søkt om fire ulike traseer. Den foretrukne vises i blått fra Straum til høyre i bildet og ut Brandsfjorden. Foto: Norconsult

Det er vesentlige naturverdier på land flere steder langs de ulike traseene. Det foreslåtte alternativet går korteste vei til Olvika og så ut i vannet. Det er gammel boreal lauvskog i området med «stor verdi» som blir berørt ved denne ruta.

Men slik unngår man andre områder med store verdier, som blant annet områder med boreal regnskog.

– Koraller i umiddelbar nærhet

I rapporten som har kartlagt første del av naturverdiene i sjøen langs prosjektets trase konkluderer påpeker utrederne «registrering av nær truede korallforekomster i umiddelbar nærhet til den planlagte kabeltraseen».

Kaldtvannskoraller i Norge på tidlig 2000-tallet. Foto: Statoil / NTB

De påpeker også at andre korallarter man regner med å finne i en ytterligere planlagt kartlegging blant annet er på rødlisten over truede arter i Norge. Ytterligere arter har man ikke nok kunnskap om for å vite om de er truet eller ikke.

Arter som er kritisk truet, sterkt truet, sårbare, nær truet og der det mangler data er alle rødlistede arter.

Mange rødlistede koraller

I en tidligere kartlegging er det ikke spesifisert hvilke korallarter som er observert, men at det er både korallrev og hardbunnskorallskog.

I korallrev er arten øyekorall klassifisert som nær truet. Sikksakk-korallen mangler data.

For hardbunnskorallskog er sjøtre nær truet. Hvit hornkorall er sårbar. Det er også korallarten Radicipes gracilis, som ikke har noe vanlig norsk navn.

Rødlista fra 2021 har 22 ulike korallarter som man ikke vet hvor truet er eller ikke fordi man mangler data.

– Kjent for korallforekomster

Kartleggingen konkluderer med at det er svært høy sannsynlighet for å finne betydelige nye korallforekomster langs kabeltraseen under den andre runden med detaljert kartlegging.

«Delområdet ligger i et geografisk område kjent for korallforekomster. For eksempel ligger en av de største kjente øyekorallrevene i verden, samt den først vernet korallrev i Norge, Sularevet cirka 6 kilometer sør for delområdet», heter det i rapporten Okea har fått utarbeidet av Norconsult.

Den stiplede linjen viser den planlagte kabeltraseen i sjøen vest for Åfjord. De blå områdene er vesentlige tareskogsområder. De oransje prikkene i havet er påviste korallforekomster. Foto: Norconsult

Det er spesielt forbindelsen ut til Draugen-feltet der man forventer å finne vesentlige korallforekomster.

Søker ekspropriasjon

Okea søker om å kunne ekspropriere for å få på plass de nødvendige installasjonene for å få lagt sjøkabelen.

Planen er en anleggsperiode fra andre halvår 2023 slik at de elektrifiserte plattformene kan bruke strøm fra landt i midten av 2025.

Dette forutsetter at søknaden godkjennes.

Tensios transformatorstasjon på Straum bak i bildet. Skisse av Okeas planlagte nye transformatorstasjon lenger fremme. Foto: Norconsult

NVE skal saksbehandle søknaden og gi sin anbefaling til Olje- og energidepartementet (OED) som vil fatte et endelig vedtak.

Et folkemøte om saken arrangeres på Straum ungdomshus tirsdag 3. mai.

Høringsfristen for å gi sine innspill er satt til 23. mai.