– På mine tredve år i bransjen har jeg aldri opplevd en så krevende avslutning på et år som det vi hadde i fjor.

Det sa konsernsjef Leif Inge Nordhammer i Salmar da han fredag la frem rapporten for siste kvartal i 2015 på Hotel Continental i Oslo.

For selv med en laksepris på rekordnivå mot slutten av året hadde selskapet sine utfordringer. Driftsresultatet for fjerde kvartal i fjor endte på 374,3 millioner kroner. Til sammenligning hadde de i samme kvartal i 2014 et driftsresultat på 508,7 millioner kroner.

– Lakselusen har vært uvanlig aggressiv, spesielt i Midt-Norge, og vi har hatt stadige forebyggende tiltak for å bli kvitt det problemet, fortsatte Nordhammer.

Dyr lakselus

I Midt-Norge isolert sett forteller han at de har brukt omtrent 3,60 kroner per kilo laks på å bekjempe luseproblemet. Med en total slakt på 20200 tonn fisk betyr det at selskapet tapte over 72 millioner kroner på grunn av lakselusen i regionen.

– De totale kostnadene vi hadde i Midt-Norge er de høyeste noensinne. Men jeg må si at jeg synes vi har håndtert situasjonen bra.

Lus var naturlig nok et av hovedtemaene under fremleggelsen.

– Det vi har balet med gjør vi i stadig større omfang. Det er et mindre kjønnsmoden hunnlus per laks i havet nå enn det var for 14 år siden, men myndighetene har et strengt regime. Det er «fair enough» og vi forholder oss selvsagt til det, sa Nordhammer og la til:

– Men som fiskebønder er vi også underlagt dyrevelferdsloven, og sånn som det er nå tar vi livet av for mye fisk. Så jeg lurer litt på når dyrevelferdsloven slår inn og trumfer kravene som gjelder lus. Det er i hvert fall et betimelig spørsmål.

Kontrakter under markedspris

Men også andre faktorer spilte inn på det endelige resultatet for fjerde kvartal i fjor. Før skatt sitter selskapet igjen med et overskudd på 377 millioner kroner for kvartalet. Det er en nedgang på 10,5 millioner fra året før.

– Vi måtte slakte mye laks i starten av kvartalet da prisene var lavest. I tillegg inngår omtrent halvparten av produksjonen vår i kontrakter som ble signert tidligere på året, og de kontraktsprisene er lavere enn markedsprisene.

Kontraktene er signert for et år, og vil derfor også påvirke driftsinntektene til selskapet i første kvartal 2016.

Driftsresultatet per kilo laks endte på 9,82 kroner, en nedgang på 2,39,- fra året før.

– Det har vært noen engangseffekter som trekker ned driftsresultat per kilo med omtrent en krone, forklarte selskapets finansdirektør Trond Tuvstein.

I tillegg trekker han frem endringene i salg og industri, nedskrivning av verdier og nedleggelsen av et av selskapets anlegg som medårsaker til nedgangen i driftsresultat.

Ser fremover

– Vi har tradisjonelt sett hatt vårt hovedmarked i Norge, så det er en milepæl for oss at vi nå har tatt våre første steg på Island gjennom å kjøpe 23 prosent av aksjene i Arnarlax HF. Det er nybrottsarbeid, men et spennende område for oss, sier Nordhammer og legger til at de ønsker å øke den prosentandelen.

– Vi er ikke kjent for å være fornøyde med 23 prosent, så vi har større ambisjoner. Men et sted må vi begynne.

Et annet nybrottsarbeid selskapet har jobbet med er de nye havmerdene. Om alt går etter planen skal de stå klare til å ta imot første fisk i august 2017. Den nedsenkbare stålriggen vil ha plass til omtrent 1,6 millioner fisk.

På lille julaften fikk de beskjed fra Fiskeridirektoratet om at det nye prosjektet etter direktoratets vurdering faller innenfor ordningen med utviklingskonsesjoner. For at de nye merdene skal være lønnsomme for Salmar trenger de åtte slike per rigg.

– Vi har hele tiden jobbet som om det kommer til å bli en realitet, så vi har brukt rundt 600 millioner kroner på det prosjektet.

Styret har ved årets utgang foreslått et aksjeutbytte på 10 kroner per aksje. Dette er omtrent på samme nivå som i fjor, og betyr at selskapets største eier, Witzøe-familiens Kverva AS, sitter igjen med 605 millioner kroner i utbytte. Nest største eier, Folketrygden, får et utbytte på drøyt 83 millioner kroner.

Salmar endte året som helhet med et overskudd på 1383,7 millioner kroner før skatt, en nedgang på i overkant av 245 millioner fra året før.