Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at nordmenn i snitt bytter jobb et sted mellom hvert fjerde og femte år, og ifølge NHO trer de fleste ut av arbeidsmarkedet i 60-årene.

Tor Røsdahl er ikke som arbeidstakere flest.

Torsdag ble han takket av med gaver, taler og blomster etter å ha jobbet i Felleskjøpet i hele 50 år. Aldersgrenseloven sier at statlig ansatte og i private virksomheter med pensjonsordning i Statens pensjonskasse ikke kan jobbe etter fylte 70 år.

Røsdahl ble 70 i august 2020, men etter det har han vært innleid vikar i 1,5 år.

– Men nå er det vel helt slutt med arbeidslivet?

Tidlig opp

– Denne dagen har vi grudd hos til, fordi Tor skulle slutte. Men samtidig ble det en fin start på dagen, fordi vi skrev avtale med Tor om å bli tilkallingsvikar, sier Aud Kari Klungen når hun holder takketale til Røsdahl i kantinen i andre etasjen på Felleskjøp-bygget på Klett i Trondheim.

– Jo da, men det blir ikke så ofte lenger nei. Jeg har skrevet avtale for ett år, og mer enn tre-fire ganger i måneden er jeg ikke interessert i, sier Røsdahl, selv som han jobbet i 60 prosent stilling etter fylte 70 år.

Jobben hans er innendørs mekanikk, det vil kort fortalt si alt som er inni et fjøs. Fjøs som i løpet av 50 år har blitt fylt med stadig mer mekanikk, og også roboter.

Aud Kari Klungen gir pensjonist Tor Røsdahl blomster med på veien. Foto: David Engmo
Det var mange gode og morsomme ord da Aud Kari Klungen og resten av kollegene takket av Tor Røsdahl. Foto: David Engmo

– Det vi kolleger er mest bekymret for nå, er hvem som skal holde kjøkkenet ryddig og rent, og hvem som skal sette på kaffen, sier Klungen.

For dagsrytmen til Røsdahl har vært slik at han sykler fra hjemmet sitt på Heimdal cirka klokka 05.30 hver dag. Da er han på Klett rundt et kvarter senere, og rydder litt på kjøkkenet og setter på kaffen til de andre kommer.

– Men siden du kommer så tidlig hver dag, så drar du vel også tilsvarende tidlig?

– Nei, jeg gjør jo ikke det, sier Røsdahl som har trivdes svært godt med Felleskjøpet som arbeidsgiver.

– Det er jo gode og litt dårligere dager overalt, men Felleskjøpet har vært en stabil og trygg arbeidsgiver, hvor lønna har kommet til riktig tid hver måned. Og så er jeg fra en gård på Åsen selv, og jeg har likt å jobbe for kundene våre; gårdbrukerne. Sørge for at de har det de trenger, slik at de kan gjøre jobben sin. Jeg husker særlig hvor travelt det var under innhøstingen på 70- og 80-tallet, når gårdbrukerne jobbet døgnet rundt og ringte og måtte ha en reservedel, også det døgnet rundt, minnes Røsdahl som har sett en stor endring blant gårdbrukerne.

– En traktor er ikke lenger det en traktor var, og ikke mist så har det blitt langt færre, men også langt større, gårdsbruk.

Når du har din siste arbeidsdag etter 50 år, så får du gå til kakebordet først. Foto: David Engmo
Kake med riktig tekst for dagen. Foto: David Engmo
Både dagens ansatte og en del pensjonister møtte opp på Tor Røsdahl sin siste arbeidsdag hos Felleskjøpet. Foto: David Engmo

Husmaling og barnebarn

Røsdahl er sprek og har syklet til jobb døgnet rundt – uansett årstid og sesong. I gave fra kollegene på Klett fikk han et par superraske solbriller. Sånne som Johannes Høsflot Klæbo har. Røsdahl har syklet Trondheim – Oslo sju ganger, men nå har turene blitt litt kortere.

– Jeg tror bakkene fra Klett til Heimdal har blitt litt brattere også, sier Røsdahl med et smil.

– Men hva skal du finne på, nå når du ikke skal sykle til Klett hver morgen klokka halv seks?

– Jeg har jo et hus på Heimdal, hvor det skulle vært gjort en del utvendig. Det får bli maling av hus i sommer. Og så har jeg seks barnebarn, i Melhus, Sjetnemarka og Hell, dem får jeg bedre tid til nå, og så kona Oddveig da, det blir godt å få bedre tid til henne også, sier Røsdahl.

Ville ikke sluttet som 67-åring

Tall fra Senter for seniorpolitikk viser at arbeidstakere oppfatter en kollega som «eldre» ved 55,6 år i det private næringslivet, og ved 57,6 år i det offentlige. Seks av ti ledere foretrekker å lede et team med mange under 30 år fremfor et team med mange over 60 år, men dette har endret seg noe de siste året. Norsk seniorpolitisk barometer fra i fjor viser blant annet at åtte av 12 ledere mener arbeidstakere som har passert 60 år har minst like gode arbeidsprestasjoner som de under 60.

– Hva syns du om at de fleste ansatte slutter i 60-årene?

– Jeg ville ikke sluttet som 67-åring, da hadde det blitt lange dager og jeg hadde masse energi. Men nå, når jeg snart er 72 år, så er det greit. Jeg er glad for at har fått vært her så lenge, samtidig er jeg glad for at jeg fikk mulighet til å jobbe kortere dager de siste årene, og at jeg fortsatt kan jobbe litt hvis de trenger meg, sier Røsdahl.

Når blir det sykkelturer om sommeren og skiturer om vinteren. Begge deler med raske briller på.

Tor Røsdahl (71) koste seg med kake på sin siste arbeidsdag hos Felleskjøpet. Foto: David Engmo