Alle har i løpet av livet stilt seg selv spørsmålet «Hva vil jeg bli når jeg blir voksen?». Da popper det automatisk opp noen vurderinger, fra egne ferdigheter, egenskaper, ønsker, familie og kanskje venner.

Men kanskje viktigst av alt: Lønn.

– Jeg måtte spørre meg selv: Skal man gå på jobb og tjene veldig mye og kanskje ikke trives, eller skal man gå på jobb og ha en spennende hverdag og gjøre noe man liker og tjene litt mindre? Hvis du trives i jobben din og har litt mindre lønn så får du det til å funke, sier Karoline Dahlø (19).

Karoline er lærling i helse- og oppvekstfag og jobber ved Strand oppvekstsenter på Hitra. Om halvannet år kan hun ta fagbrev og bli barne- og ungdomsarbeider.

Karoline sier at jobb i barnehagen betyr mye latter og «tull». Foto: Julie Dønnem Lillevik.

Vurderte havbruk

Selv om Karoline nå drømmer om en framtid innenfor barnehage-grinda, har hun ikke alltid vært sikker på hva hun skulle ende opp som.

– De fleste søkte naturbruk, og jeg er veldig glad i å være på sjøen, så jeg tenkte at jeg også skal gå det. Det var det som var den første tanken min. Men jeg så etter hvert at det var ikke noe for meg å være på sjøen hver dag. Det var mer en hobby enn en jobb. Jeg tenkte at hvis jeg liker å være med mennesker og det er det jeg vil gjøre så kan jeg prøve og se, sier hun.

Er det en sektor som har fått mye blest i media og på Øyregionen, er det blå næring. Karoline forteller at hun tror at alle som er fra Hitra eller Frøya, har vurdert yrkesveien ut mot havet.

– Jeg tror mange søker seg dit fordi det er det som kommer fram i lyset. Det er mange artikler om hvor mye de kan tjene, og hva de jobber med. Man blir jo trukket mot der man har muligheter. Jeg skulle ønske man kunne fremmet yrker som går på trivsel og jobben, og ikke bare pengene.

Karoline forteller at de første årene er viktige og legger grunnmur for resten av livet. Derfor er barnehagen som butikken, noe man må ha. Foto: Julie Dønnem Lillevik.

– Ikke noe kvikkfiks

Øyregionens kommunale ledere ser en voksende problemstilling i det blomstrende, blå næringslivet.

– Vi ser at det blir mer og mer populært, og vi som region er jo avhengig av stor bredde. Vi har kommunale behov, og vi må gjøre en jobb for å sikre dette. Vi trenger kompetanse også på andre områder, sier ordfører i Frøya kommune, Kristin Furunes Strømskag.

Det finnes ikke to streker under svaret på hva de andre bransjene kan gjøre for å trekke til seg ungdommen igjen. Likevel tror ordførerne i Øyregionen at noe kan gjøres:

– Det er ingen kvikkfiks i denne problemstillingen. Vi må spørre oss selv: «Hva kan vi gjøre for å bli mer attraktive?». Vi kan kanskje ikke konkurrere i form av penger, men man må kunne framstille seg selv som spennende, trygge og gode arbeidsmuligheter for framtiden slik at det likevel blir attraktivt for søkere, sier ordfører i Hitra kommune, Ole Haugen.

Markedsføring og framsnakking

Strømskag har selv erfaring fra helsesektoren, og synes det bør og kan gjøres en større innsats for rekrutteringen:

– Vi er nødt til å jobbe med markedsføring og informasjon. Det å framsnakke for eksempel helse og omsorg, for det er jo en egenverdi i å jobbe med mennesker. Som kommune har vi blitt mer aktive på yrkesmesser og utdanningsmesser. Det er mange unge som ikke er klare over jobbmulighetene deres, sier hun.

Hitraordføreren sier at lokalsamfunnet står overfor en felles utfordring, og at dette ikke bare er et enkeltproblem.

– Det er en utfordring vi må jobbe for, og vi sitter i samme båt til slutt, alle sammen. Vi trenger folk i alle lærefag, sier han.

Det er mange varierte arbeidsoppgaver i barnehagen. Karoline forteller at man gjør alt fra å lage mat, leke og lage kunst Foto: Julie Dønnem Lillevik.

Leken hverdag

Det er Halloween-dag på barnehagen, og Karoline er utsmykket med et diadem med bier på. Hun forteller at hun trives godt som lærling i barnehagen.

– Du får mange småglimt som du ikke får andre plasser, det er veldig mye kommentarer som man kan flire av. Man får ha det gøy med andre mennesker hele tiden. Ungene kan du flire og tulle og snakke med hele tiden.

Hun mener barnehagen kan lokke med andre ting, som en leken hverdag og spenning. Hun anbefaler jobben for alle som tørr å gå utenfor komfortsonen:

– Du er jo med i utviklingen til noen og lager en grunnmur. Hvis du har lyst til å gjøre en forskjell for mennesker rundt seg og være med i utvikling til et bedre samfunn, så er det absolutt en plass man kan bidra veldig mye med.

Tabellen under viser tall fra gjennomsnittslønn for lærlinger i 2020 i fem utvalgte bransjer.