Den lille søvnmonitoren Somnofy beskrives som verdens mest avanserte system for trådløs overvåkning av en rekke former for livstegn. Den er utviklet i Trondheim, og brukes av alt fra toppidrettsutøvere til sykehjemspasienter, men ikke av sykehuspasienter.

LES OGSÅ: «Søvnradaren» ble lansert i 2018

Akuttpasienter: Akuttavdelingen ved St. Olavs hospital og assisterende klinikksjef Lars Erik Laugsand skal teste om teknologi utviklet i Trondheim kan brukes til å trådløst overvåke akuttpasienter. Foto: Mariann Dybdahl

For akuttpasienter

Det siste kan det bli en endring på. Nå skal erfaringene fra søvnmonitoren brukes til å utvikle et medisinsk hjelpemiddel. Akuttavdelingen ved St. Olavs hospital har inngått et samarbeid med teknologiselskapet Vitalthings som står bak søvnmonitoren.

– Mange ledninger skal kobles

St. Olavs hospital skal bidra til utvikling og testing av om kontaktløs teknologi kan brukes til å overvåke viktige livsfunksjoner ved pasienter som kommer til Akutten.

– I dag er monitorering av pasienter en tidkrevende øvelse for helsepersonell. Mange ledninger skal kobles på pasienten og alle registreringer gjøres manuelt, sier overlege Lars Erik Laugsand.

Han er assisterende klinikksjef ved Akutten på St. Olavs og førsteamanuensis ved NTNU.

Ledningsrot: Her viser overlege Lars Erik Laugsand noe av dagens situasjon, der pasienter blir koblet til en rekke ledninger som måler livsfunksjoner. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Håvard Jensen

Ingen i dag

Laugsand peker videre på at det i dag ikke eksisterer medisinsk godkjente kontaktløse løsninger for måling av vitale parametere. Livsfunksjonene som det trådløse systemet kan overvåke er bevissthet, respirasjon (pust), blodtrykk, puls, temperatur og oksygenmetning.

Dagens trådløse søvnmonitor er utviklet som et apparat som egner seg til å stå på et nattbord. Når den skal brukes for å overvåke akuttpasienter, kan monitoren bli en innretning som henger over senga eller er montert på et flyttbart stativ.

Samarbeidet mellom St. Olavs hospital, Vitalthings og bedriften DNV Imatis er organisert som et innovasjonsprosjekt som har navnet Autoskår. Også Malvik kommune og Universitetssykehuset i Nord-Norge deltar i prosjektet.

LES OGSÅ: Søvnmonitoren måler søvnen gjennom hele natten

Trådløst: Søvnmonitoren Somnofy kan trådløst overvåke en rekke kroppsfunksjoner mens personen som overvåkes sover. Foto: Vitalthings

Medisinsk teknologi

Bård Benum, daglig leder og en av tre gründere i Vitalthings, gleder seg over at erfaringene fra arbeidet med søvnmonitoren kan bli et medisinsk produkt.

I dag blir den trådløse søvnmonitoren brukt av søvnforskere, toppidrettsutøvere og ved en del kommunale sykehjem, men er da formelt sett et produkt i kategorien velferdsteknologi. Hvis samarbeidet med St. Olavs hospital fører frem, vil et medisinsk-teknologisk hjelpemiddel se dagens lys i løpet av neste år. Da kan systemet komme til å bli brukt innen en rekke områder der helsevesenet har behov for kontaktløs overvåkning av pasienter.

– Det vi utvikler sammen med St. Olavs vil bli et nytt og annet produkt enn søvnmonitoren. På sikt ser vi likevel for oss at de to produktene kan smelte sammen, med felles plattform, men med ulike tjenester, sier Benum.

LES OGSÅ: Nyskapingsbedriften var en av mange trønderske bedrifter som fikk statlige krisepenger

Har investert 70–80 millioner

Til nå er det investert mellom 70 og 80 millioner kroner i utviklingen av den trådløse søvnmonitoren. Vitalthings har tilhold i Trondheim, og selskapet har selv utviklet monitoren, der avansert sensorteknologi og maskinlæring, også kalt kunstig intelligens, ligger i bunn.

– Dette innovasjonspartnerskapet er et eksempel på hva slags aktivitet som kan skapes i et økosystem der store og kompetente brukermiljø møter offensive teknologiaktører, sier Benum.

LES OGSÅ: Da Vitalthings hadde åtte ansatte, tok bedriften inn 15 i sommerjobb

Erfarne gründere

Vitalthings har mer erfarne gründere enn de fleste nyskapingsbedrifter. Alf-Egil Bogen (55) er blant annet kjent fra suksessbedriften Atmel. Før han ble med på Vitalthings, ledet Bård Benum (59) forsikringsselskapet Vital og den børsnoterte trondheimsbedriften Powel, som nå heter Volue. Bård Benum er styreleder i selskapet som skal arrangere VM på ski i nordiske grener i Trondheim i 2025. Den tredje gründeren er Ole-Johan Ellingsen (45), som bodde mange år i Trondheim og bygde opp bedriften Devinco.