Flere norske overnattingssteder vil ikke lenger ha russiske kunder.

De to moskovittene Natalia og Pavel Yushko vil gjerne på bryllupsreiser til Norge i sommer. Blant overnattingsstedene de hadde sett seg ut, var Flåm Marina i Vestland fylke.

Etter Russlands invasjon av Ukraina, ble Natalia usikker på om turen ville la seg gjennomføre som planlagt. Hun lurte på om sanksjonene ville hindre henne i å få tilbake pengene for en ubrukt reise, og tok kontakt med hotellet.

Svaret kom raskt:

«Situasjonen mellom Russland og Ukraina er forferdelig og vi støtter den ikke, og for øyeblikket er ikke gjester fra Russland velkomne her. (…) Jeg kansellerer nå og refunderer, og håper transaksjonen går gjennom.»

Eposten var skrevet på engelsk og signert en ledende ansatt ved hotellet.

Deprimert

– Da jeg leste svaret, eksploderte hodet mitt og jeg begynte å gråte. Jeg klarte ikke å stoppe tårene, sier Natalia. Hun har sendt MN24 epost-korrespondanse med hotellet.

Den hotellansatte ønsker ikke å kommentere saken. Følgende spørsmål sendt på SMS er ikke besvart:

Har dere innført en generell boikott av vanlige russere? Hva håper dere i så fall å oppnå med dette?

Upopulær: Sanksjonene og protestene er i stor grad rettet mot russisk næringsliv, eliten og presidenten selv. Bildet er fra Køln i Tyskland. Foto: Martin Meissner / AP

– Jeg kjenner mange russere som nå er deprimerte. Vi kan ikke tåle Putins handlinger. Vi forstår verdien av menneskeliv. Vi er mot det som skjer nå, mot denne døden. Det er hans kamp, ikke vår, sier Natalia.

Hun mener flertallet av de som støtter presidenten tilhører foreldregenerasjonen, men er likevel redd russere generelt blir stemplet negativt.

– Denne situasjonen [med hotellet] fikk meg til å gråte fordi det som skjer i Ukraina gjør meg dypt deprimert, fortsetter hun.

Vil fortsatt reise

Natalia sier hun svarte hotellet høflig, og bekreftet at de kunne refundere henne pengene for oppholdet.

– Vi er virkelig redde nå. Vi føler en skam hver dag. Det er vanskelig å stå imot tankene om at vi fra nå av er hatet.

Hun legger til at ektemannen Pavel har russisk far og ukrainsk mor. Paret giftet seg i 2020, men grunnet pandemien har de utsatt bryllupsreisen til nå. Fra første stund var Norge det klare reisemålet.

De ønsker fortsatt å reise til Norge og besøke blant annet Flåm, men tviler på om turen lar seg gjennomføre i år.

NRK har skrevet om Vesterland Feriepark, som også sier nei til russiske gjester.

– Det rammer selvsagt uskyldige, men konsekvensen er liten. (...) Å takke nei til russiske gjester er ikke å fordømme de, men å signalisere at vi ikke aksepterer valgene til presidenten deres, sier Arne Glenn Flåten til NRK.

Han presiserer at russiske gjester som allerede er innslosjert, ikke kastes ut.

Takker Norge

Vestlige land står samlet om sanksjoner som rammer russiske bedrifter og eliten rundt president Putin. EUs sanksjoner mot russiske banker utestenger landet fra det internasjonale betalingssystemet Swift.

Natalia er tydelig på at hverken hun eller ektemannen er forbundet med landets leder.

– Vi er en vanlig familie fra Moskva med vanlig lønn. Lønnen er beskjeden målt opp imot norske priser, men vi bestemte oss for å bruke det meste av pengene våre på denne turen. Norge fortjener det, sier hun.

Turistmål: Russiske reisende i Norge, holder seg stort sett på vestlandet. Bildet er fra Flåm. Foto: Vidar Knai / NTB

Få turister

Britannia i Trondheim har for tiden ingen russiske bookinger. Ifølge direktør Mikael Forselius, har ikke hotellet tatt stilling til hvordan de vil behandle bestillinger fra russere.

– Vi følger norske lover og diskriminerer ikke nasjonaliteter, men noen praktiske problemer vil det være når betalingskort slutter å virke, sier Forselius.

Ingen russere: Russere stod for under en halv prosent av turismenæringens gjestedøgn i 2019. Britannia, som drives av Mikael Forselius, har i dag ingen russiske bookinger. Foto: Christine Schefte / Adresseavisen

Russere utgjorde i normalåret 2019 et beskjedent bidrag til norsk turismenæring: 115 000 av 35,2 millioner gjestedøgn ifølge SSB. Den russiske andelen økte med 15 prosent fra 2018 til 2019.

– Jeg tror det er viktig å overholde sanksjonspolitikken til nasjonale myndigheter, sier NHO Trøndelags direktør Tord Lien.

Han sier sanksjoner rettet mot russisk økonomi og Putins støttespillere, er noe medlemsbedriftene støtter opp om.

– Vi må ikke gjøre hverdagen verre for vanlige russere. Én ting er turister, men vi har tusenvis av russere bosatt i Norge. Sanksjonene må ikke få overslag i forfølgelse av dem, uttaler Lien.

Motstand: Krigsmotstanden er tydelig også i Russland. Bildet viser en demonstrasjon i St. Petersburg 27. februar. Foto: Anton Vaganov / Reuters

Demonstrerer i Russland

Flere titalls antikrigsdemonstranter ble pågrepet i Moskva og St. Petersburg onsdag, etter at Kreml-kritiker Aleksej Navalnyj oppfordret til demonstrasjoner.

Det skriver NTB.

Politiet i presidentens hjemby St. Petersburg brukte makt for å bryte opp demonstranter og pågrep rundt 100 mennesker, ifølge en AFP-journalist på stedet.

I hovedstaden Moskva har politiet stengt Den røde plass. Sju personer ble pågrepet mens politiet brukte høyttalere til å advare folk mot å samle seg i større grupper. Russland burde ikke være en «nasjon av redde feiginger,» sa Navalnyj, som la til at Putin er «en sinnssyk liten tsar».

Organisasjonen OVD-Info hevder at flere enn 7 000 mennesker er pågrepet i Russland i forbindelse med demonstrasjoner mot invasjonen av Ukraina.