MN24 har det siste året skrevet en rekke artikler om boligprisene i Trondheim. Bolig etter bolig selges over prisantydning, og spesielt familieboliger - rekkehus, tomannsboliger og eneboliger - er hete salgsobjekter.

Blant de siste sakene var en leilighet på Okstad som hadde en prisantydning på 3 490 000 kroner, men som gikk for 4,4 millioner kroner, etter at 65 interessenter hadde dukket opp på visning. Et annet ferskt eksempel er en ganske ordinær enebolig i Kometveien som gikk for over ni millioner kroner, en sum som for bare noen år siden var forbeholdt mer luksuriøse boliger.

Ferske tall fra Eiendom Norge viser hva som skjer: Boligprisene i Trondheim steg med 1,7 prosent i februar, og byen har hatt en sterkere sesongjustert utvikling sist måned enn både Bergen og Stavanger.

Symptomer og konsekvenser

Oslo er eneste storby med samme utvikling som Trondheim. Ikke rart, siden det er her Oslo-syken har sin opprinnelse. Ekspertene er uenige om når og hvor den dukket opp først, men den stammer trolig fra de sydende eiendomsmarkedene i de mest populære bydelene i Norges hovedstad. Symptomene på Oslo-syken er blant annet:

* Generell boligmangel

* Skyhøye priser på både salg og utleie

* Elleville budrunder på spesielt familieboliger

De alvorligste konsekvensene av Oslo-syken er at mange mennesker blir nedsyltet i boliggjeld og at flere flytter til fordel for kommunene rundt.

Dyrere å bygge

Kanskje er Oslo-syken i ferd med å spre seg også i Trondheim nå. Skjønt; kanskje er den allerede her og har mutert til noe verre. For i de siste tolv månedene har boligprisene i Trondheim i følge Eiendom Norge steget med 9,4 prosent. Byen har en sterkere 12 måneders vekst enn i Bergen (+7,4 prosent), Stavanger (+6,8 prosent), og Oslo (+3,3 prosent).

Eiendomsmeglere MN24 har snakket med kaller denne prisveksten ekstraordinær. Det er for få boliger å velge mellom, særlig for familier på husjakt.

MN24 har også satt søkelyset på om det både bygges og selges altfor lite familieboliger. Når man tenker på hvor mange som flytter til Trondheim og omegn hvert år, så er det nemlig et viktig tema. Både eksisterende og nye familier i området ønsker jo ofte noe annet enn små hippe og kule leiligheter i byen.

Eller tror utbyggere og politikere noe annet?

Fortetting

I Trondheim har fortetting vært mantraet i mange år. Dette begrepet forstås som en tilrettelegging for flere beboere i eksisterende bygg eller på eksisterende eiendom. Flere folk på mindre områder, altså. Det er effektivt. Mange eiendomsutviklere synes nok dessuten bygging av store områder med små leiligheter er fint, for da får man bygd langt flere boligkvadratmeter per tomt, og det kan være meget lønnsomt.

Men fortetting fungerer ikke nødvendigvis i Trondheim. Vi har en helt annen historie og kultur enn europeiske storbyer, der folk gjerne bor i leide boliger i enorme kvartaler nær og i bykjernen. Eierskap til egen bolig og hytte er sterkt forankret her, og klima og avstander gjør at vi både vil og må være mobile.

Dette behovet for mobilitet ligger sterkt i mange, om det er for å kjøre til hytta eller for å frakte ungene til trening. Da hjelper ikke det ikke med noen eplehager på Tyholt eller små leiligheter uten parkering på Lade. Mange familier vil ha mer plass, og det ser vi nå på boligprisene hver eneste dag.

Trondheim er Norges tredje mest folkerike kommune, og per 1.1.2022 bor det 210 496 innbyggere i Trondheim. Befolkningsprognosen for 2020 (TR2020M) anslår at befolkningen i byen vil vokse til rundt 250 000 i 2050.

40 000 nye innbyggere, altså. Eller ett stykk Tromsø.

Små boliger foran store

Hva sier tallene om boligbygging? I 2021 ble det tatt i bruk 1 624 boliger i Trondheim, inkludert Klæbu. Det har blitt bygd flest små og mellomstore boliger. Rundt 70 prosent av boligene bygd i 2021 er blokkleiligheter. 29 prosent er boliger i småhus og to prosent er studentboliger. Statistikken viser også at det ble bygd langt flere store boliger for mange år siden. Den forannevnte boligen i Kometveien har forøvrig fem soverom. Og den var bygd i 1964.

I Oslo har det som kjent vært ekstreme boligpriser i mange år, av flere årsaker. De siste par årene har det ført til at mange velger å flytte ut av Oslo. Selv om det ikke er dramatisk ennå, så er det jo ingen byer som ønsker å miste innbyggere, eller at de havner i gjeldsmyra fordi de overbyr hverandre om de få boligene som fins.

Det antar jeg gjelder for Trondheim også.

Sentralisering

Det er forresten ikke bare boligeiendommer som er en mangelvare i Trondheimsområdet. Også næringseiendommer er etterspurt, spesielt nær de store kommunikasjonsstrukturene som vei, jernbane, sjø og flyplass. Dagens og fremtidas nettbaserte handelsmønster er i ferd med å utløse behov for lager, logistikk og rekruttering nær de store byene som ytterligere kan forsterke sentraliseringen - og blåse alle demografiske spådommer i fillebiter.

– Om det ikke er mangel på slike eiendommer i Trondheim, så blir det det, sa eiendomsinvestor Ivar Koteng nylig, om kjøp av Heggstadmoen 47.

Så lenge det ikke tas i bruk forebyggende tilak, så vil trolig Oslo-syken bare fortsette å spre seg i Trondheim. Den eneste kuren er sannsynligvis å finne enda flere områder som kan bygges ut, også for flere familieboliger.

Da må det tas noen tøffe valg av politikerne.