Ingjer Ofstad er en av svært få kvinnelige styreledere. For tre år siden skrev Adresseavisen at advokat Ofstad skulle lede styremøtet til BDO Norge, som konsernets første kvinnelige styreledere.

En fersk oversikt fra Næringsforeningen i Trondheimsregionen viser at det i fjor var 13,54 prosent kvinner blant styrelederne i trønderske AS. Dette er akkurat samme andel som året før, men en økning siden 2011 da kvinneandelen var på 11,23 prosent. Siden da og opp til nå har andelen økt bittelitt, år for år.

– Det er ingen store endringer sammenlignet med året før. Utviklingen går for så vidt i riktig retning, men med museskritt, sier Berit Rian, administrerende direktør i Næringsforeningen for Trondheimsregionen.

Tallene fra Trøndelag er de samme som i landet for øvrig.

– Ikke verdt det

Kvinneandelen blant alle styrerepresentanter i trønderske AS var i fjor på 19,12 prosent, dette er en økning fra 2020 da andelen var på 18,94 prosent.

– Det er nok en god stund til vi når 40 prosent kvinneandel i styrene i de ordinære aksjeselskapene slik kravet er for de børsnoterte, sier Rian.

Ingjer Ofstad er styreleder i BDO Norge, med hovedkontor i Oslo, samtidig som hun leder advokatvirksomheten til BDO i Trondheim. BDO-konsernet jobber innen revisjon, regnskap, rådgivning og advokattjenester.

Ingjer Ofstad bruker mye tid på jobb, og er opptatt av at det må være mulig å jobbe mindre i deler av livet. Foto: Mariann Dybdahl / Adresseavisen

– Jeg tror mye av årsaken til at det fortsatt er så få kvinnelige styreledere, er at mange ikke ønsker så krevende roller. De syns ikke det er verdt det. For å si det slik, jeg kunne valgt meg en enklere hverdag, sier Ofstad om et liv med lange arbeidsdager.

Lange arbeidsdager passer ikke i alle deler av livet.

Må tenke langsiktig

– Før var det gjerne slik at menn valgte andre menn til lederposisjoner, men slik er det ikke lenger. Nå har de fleste innsett viktigheten av mangfold og at det er lønnsomt med kvinner på topp, men tallene viser jo klart at det må jobbes enda mer målrettet for å inn flere kvinner. Da tror jeg det handler om å endre holdninger. Det må være tillatt å ta det litt mer med ro de travleste årene når mange stifter familie, og så heller komme sterkere tilbake. Det handler om å klare å tenke langsiktig, sier Ofstad og understreker at dette gjelder både for den enkelte og for bedriften.

– Det er gjerne slik at flinke nyutdannete kvinner forsvinner etter to-tre år i jobben. Bedriftene må jobbe hardere for å beholde dem, slik at de også er der etter at det har roet seg på hjemmebane, mener Ofstad.

Kvinner leverer

En undersøkelse utført av konsulentfirmaet Dun & Bradstreet viser at det er smart og lønnsomt å ha kvinnelig styreleder. I følge undersøkelsen leverer kvinner betydelig bedre økonomiske resultater enn mannlige styreledere i bedrifter med mer enn 150 millioner kroner i omsetning. Også egenkapitalandelen i alle bedrifter med kvinnelige styreleder er jevnt høyere.

Likevel har ikke 60 prosent av bedrifter med omsetning over 150 millioner kvinnelige representanter i styrene, i følge Dun & Bradstreet.

Bedriftene i undersøkelsen med kvinnelig styreleder hadde en økning i de økonomiske resultatene på hele 30 prosent.

– Bedriftene med kvinnelig styreleder er også jevnt mer solide, med høyere egenkapitalandel, hos bedriftene med kvinnelig styreleder, sier analytiker Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet.

Dette overrasker ikke Ofstad i BDO.

– Vi kvinner er flinke til å jobbe målrettet. Vi er gode på tydelig kommunikasjon, og på å slippe til alle. Vi har et omsorgsgen, samtidig som vi tåler å stå i press og stress, sier Ofstad.