– Det har vært få fritidsboliger til salgs gjennom 2021 sammenlignet med tidligere år, likevel er det solgt rekordmange. Det betyr at det aller meste som har blitt lagt ut for salg har blitt solgt, sier Jan Håvard Valstad, leder for strategi og analyse hos Eiendomsmegler 1 Midt-Norge om fjoråret.

Tidligere i uka kom det nye tall fra Eiendom Norge som viser at norske hyttepriser steg med 7,3 prosent i 2021.

Om dette året så langt, fra 1. januar til 15. februar, har boligmarkedsanalytiker Kjell Marius Vollan fra Eiendomsmegler 1 funnet følgende:

– I seksukersperioden er det lagt ut rundt 33 prosent færre fritidsboliger i Trøndelag, enn sammenlignet med samme tid i fjor. Ser vi kun på Oppdal er det lagt ut 50 prosent færre hytter, og kjøperne har derfor vesentlig færre å velge mellom i år enn på samme tid i fjor. Salgstiden synker med vel 40 dager til å i snitt bli solgt på vel to måneder, og hyttene som er omsatt hittil i år har gått i snitt 4,3 prosent over prisantydning. Det er også interessant å legge merke til at snittprisen på de åtte omsatte fritidsboligene så langt i år har vært i underkant av 4,7 millioner kroner, noe som er vesentlig høyere enn årssnittet for 2021, sier Vollan som også sier det er færre hytter til salgs enn vanlig også i andre hyttekommuner som Røros, Rennebu, Tydal, Meråker og Selbu.

At snittprisen har økt såpass i Oppdal er blant annet påvirket av et salg på 10 millioner kroner for en måned siden.

Vil bruke hytta mer

Eiendomsmegler 1 fikk gjennomført en markedsundersøkelse med 1100 husstander i Midt-Norge sist høst. Denne viste en økning på 62 prosent i salget av nye fritidsboliger i Trøndelag under pandemien.

– Interessen for fritidsbolig, som jo er et rent luksusgode, gjorde et hopp da hytteforbudet ble opphevet etter påska 2020. Det siste halvannet året har det vært vanlig med budrunder og raskere salg, og også salg over prisantydning, sier Valstad som også kan opplyse at trønderne i undersøkelsen svarer at én av tre har brukt hytta mer enn før pandemien.

Håvard Valstad, leder for strategi og analyse hos Eiendomsmegler 1 Midt-Norge, spår at veksten i hyttemarkedet fortsetter. Foto: Håvard Jensen / Adresseavisen

– Halvparten av husholdningene med inntekt over 1,5 millioner kroner har vært mer på hytta, mens de med lav utdannelse og inntekt ikke har samme frihet. Høyinntektsgrupper, og særlig med universitetsutdannelse, har oppgaver som gjør at de i større grad har kunnet bruke muligheten med å jobbe mer fleksibelt fra hjem, men også hytte, sier Valstad.

Ni av ti tror den høye bruken av hytta fortsetter fremover.

Flere kjøpere enn hytter

Det gjør at mange fortsatt ønsker seg hytte. Det ser blant annet Stian Knutsen, som er megler for Eiendomsmegler 1 og stort sett jobber fra Berkåk og rundt Oppdalsområdet.

– Det som selges raskest og til best priser er hytter mellom 2,5 og 4 millioner. Dette er hytter med god beliggenhet, som Nerskogen, Stølen, Vangslia, Gjevilvassdalen og Skarvatnet. Kundene etterspør skiløyper og turterreng, samt bredbåndstilknytning. Solforhold er også veldig viktig. Hadde vi hatt flere hytter på Nerskogen og Skarvatnet hadde dette vært gull. Her er det mange flere kjøpere enn hva det er hytter for salg, sier Knutsen.

– Det som ligger ute er stort sett dyrere objekt fra 6 millioner og oppover. Vi skulle gjerne hatt flere i prisleiet mellom 2,5 og 4 millioner, legger Knutsen til.

Høyere priser

– Vi ser at tiden fra førstegangsannonsering til solgt hytte i mange områder er halvert fra 2020 til 2021, og det har gått raskere å selge hytter i Trøndelag enn hva som har vært normalt tidligere. I snitt har eksempelvis annonserte hytter på Oppdal, Røros, Rennebu, Tydal og Meråker gått på rundt to måneder. Her er Røros det markedet det har gått raskest, med 45 dager i snitt, som er et tydelig signal om at det har vært for få hytter til salgs sammenlignet med etterspørselen, sier Valstad, som også ser at prisene har steget.

– I mange områder har prisene på omsatte fritidsboliger vært 10 prosent høyere for salg gjennomført i 2021 sammenlignet med salg i 2020. Det er unormal høy prisvekst, sier Valstad.

Lukrativt å være hytteselger

Også Heimdal Eiendomsmegling skulle gjerne tenkt seg enda flere visninger i vinterferien.

– Det er svært lukrativt å være hytteselger i disse dager, for det er rett og slett større etterspørsel enn det er hytter på markedet, sier megler Thomas Johnsen som stort sett selger hytter i det gamle Nord-Trøndelag.

– Vi har alltid høyt press mot vinterferien, og det er overtakelse på en del hytter nå i helga. I vinterferien skulle vi gjerne hatt flere visninger, men det er for lite til salgs. Det gjør at kjøperne er mer på oss, og noe blir også solgt utenfor markedet, sier Johnsen som nå opplever at alt selges.

– Vi får nå solgt hytter i alle prisklasser, og dette ser ikke ut til å roe seg, sier Johnsen.

Attraktivt med hyttekontor

Yama Meskinyar er megler i Røros for Meglerhuset Nylander.

– Etterspørselen er stor, mens tilbudet er lavt. Jeg kan ikke huske sist det var så få hytter til salgs her i fjellregionen, sier Meskinyar som tror pandemien er årsaken.

– Mange har fått øynene opp for å feriere i Norge og vil fortsette med det, samtidig som mange har oppdaget muligheten med å ha hjemmekontor på hytta, sier Meskinyar som nå opplever at mange hytter blir solgt før annonsering.

– Hadde det vært flere hytter å selge, så hadde de blitt solgt, sier Meskinyar.

Det samme opplever Jon Ivar Jamtøy som jobber som eiendomsmegler ved Aktiv Oppdal.

– Effekten av pandemien vil nok henge igjen en stund ennå. Jeg tror på en utflating av markedet med færre omsetninger, men at prisene holder seg. Dette på grunn av lite utbud og sterk prisvekst på tomter og materialer for nybygg, sier Jamtøy som også kan opplyse at folk stadig ringer og spør om å få stå på liste dersom det kommer flere hytter til salgs.