- Det har lenge vært drømmen min, og det har nok også blitt Dan Roberts drøm, å åpne en svær Egon midt i London, sier gründer og daglig leder Roger Halshamn i restaurantkjedens morselskap Norrein AS.

Adresseavisen møter far og sønn Roger og Dan Robert Halshamn på kjedens hovedkontor i syvende etasje i Bøndernes Hus i Trondheim. Sistnevnte er daglig leder for driften, og er den som har tatt de fleste turene over til Storbritannia de siste par årene.

- I de siste ukene har vi regnet enda mer på det. Vi får regnestykket til å gå opp, men vi tør ikke helt ennå, sier Dan Robert.

Ledelsen: Far og sønn Roger og Dan Robert Halshamn er henholdsvis daglig leder og daglig leder drift i Egon-kjedens morselskap Norrein. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Richard Sagen

Medgründere gikk bort

Det er nå 34 år siden den første Egon-restauranten åpnet på Nordstrand i Oslo. I løpet av de siste seks månedene har Roger Halshamns to medgründere, Gerhard Nordberg og Olav Fallan, gått bort. Han medgir at det har vært et spesielt år.

- Det har preget tiden både da de da var syke og etter at de gikk bort. Vi er 37 stykker som sitter her på kontoret, og mange her har jobbet tett sammen med dem, sier Roger Halshamn.

Fortsatt er restaurantkjeden hovedsakelig eid av gründernes familier, med etablerte regler for hvordan generasjonsskiftene skal foregå. Fjorårsregnskapet for restaurantene viser også at Egon er en særdeles lønnsom kjede, selv om de i fjor ikke opplevde den veksten de er vant til.

Omsetningen før moms endte på 1156 millioner kroner, noe som var én million mindre enn i 2016. Resultatet før skatt endte på 158 millioner kroner, som var ni millioner mindre enn året før.

- Markedssituasjonen tatt i betraktning, så er vi fornøyd med både omsetning og resultatet, sier Dan Robert Halshamn.

Han sier at både bysentre og kjøpesentre merker konkurransen fra netthandel, og det påvirker også besøket i Egon-restaurantene. I tillegg har kjeden sagt opp de fleste frokostavtalene de hadde med ulike hoteller, blant annet på Prinsen Hotell som de selv driver.

Oppgradering

De sier at de også oppgraderte restauranter for rundt 20 millioner kroner i fjor, blant annet i Søndre gate i Trondheim der de i fjor feiret 30-årsjubileum. Roger Halshamn sier at de valgte å finansiere oppgraderingene over driften, i stedet for å ta opp lån.

- Vi har bare 148 millioner kroner i lån, og det har vi tenkt å betale ned. Der er vi litt som Reitan. Vi skal være gjeldfrie, sier han.

I løpet av de to siste månedene har de åpnet nye restauranter i Sandnes og Drammen, noe som gjør at det nå er 40 Egon'er i Norge. Far og sønn Halshamn understreker at Norge fortsatt vil være hovedmarkedet for kjeden, men de tror at den store veksten vil komme i Sverige.

I november 2015 etablerte de seg på kjøpesenteret Mall of Scandinavia i Stockholm, og Dan Robert Halshamn sier at de nå har den høyeste omsetningen per kvadratmeter av alle de over 40 spisestedene på senteret. Før åpningen anslo han årlig omsetning på 30 millioner kroner (inkludert moms), men fasiten i fjor ble på 42 millioner.

I forrige uke åpnet de sin andre svenske restaurant i Sollentuna nord for Stockholm, og i midten av august kommer nummer tre i gågaten i Uppsala, Sveriges fjerde største by. I tillegg er de nær en avtale med kjøpesenteret Gallerian midt i Stockholm sentrum, vis-à-vis det kjente varehuset NK, som nå bygges om for flere milliarder kroner.

- Eierne har fått øynene opp for at mange i detaljhandelen sliter, og derfor kom de til oss. Hvis vi kommer i land med en avtale, så overtar vi lokalene i september. Da kan vi åpne i november eller desember, sier Dan Robert Halshamn.

- Vi synes det er et ganske stort kompliment at de kommer til oss, i stedet for et stort svensk eller internasjonalt detaljhandelkonsept, sier han.

Ny by: I forrige uke åpnet Egon Sollentuna, kjedens andre restaurant i Sverige. Foto: Egon

Steg to

Han sier at neste steg i erobringen av Sverige blir de mellomstore byene rundt Stockholm, som Västerås, Norrköping, Linköping og Örebro. De skal i tillegg bygge opp en egen administrasjon for kjeden i Sverige.

- Vi har også stående tilbud i Malmö og Göteborg, men det har vi sagt nei til foreløpig. Først vil vi vokse rundt Stockholm, sier han.

Far og sønn Halshamn anslår at de i 2020 vil ha bortimot 200 millioner kroner i omsetning i Sverige, mens årets nyåpninger gjør at antall ansatte i kjeden nærmer seg 2000 personer.

Ambisjon: Roger Halshamn sier at det lenge har vært en drøm å åpne en stor Egon i London. Foto: Richard Sagen

Samtidig jobber de stadig mer med London-planene, der de sier at de aldri vært nærmere en realisering av sin «pilotrestaurant». Britiske advokater har jobbet med papirarbeidet før en etablering, mens de selv har vært i samtaler om lokaler ved sentrale plasser som Leicester Square og Piccadilly Circus.

Dan Robert Halshamn sier at noe av bakgrunnen for en slik etablering, er at London er et kommersielt sentrum for verdens forskjellige matkulturer. Dermed kan de teste ut nye konsepter.

- Slik kan også våre norske og svenske restauranter endre seg raskere, sier han.

Norrein driver også to hoteller, noe som ga inntekter 86 millioner kroner i fjor. Konsernets totalomsetning ble dermed på 1242 millioner kroner før moms.