– Det er med ydmykhet og ærefrykt jeg tar fatt på oppgaven som leder av Trøndelag bondelag. Jeg er veldig takknemlig for tilliten. Det blir krevende, men jeg har veldig mange flinke folk rundt i laget vårt, sier Petter Harald Kimo.

En annen indre fosning, Kari Åker, har hatt vervet de siste ni årene før hun nå gir seg.

Kimo tar konsekvensene av at han har fått vervet, som vil være en heltidsjobb, og har søkt om permisjon fra alle sine politiske verv i Indre Fosen kommune frem til mars 2023.

Kimo representerer Arbeiderpartiet og sitter blant annet som kommunestyrerepresentant og i kommunens arealutvalg.

Sjumilssteg

Kimo har sittet i fylkesstyret i bondelaget de siste årene. Det gjør at han er godt kjent med jobben.

– Det er sjumilssteg å gå fra en styreplass til lederplass, sier Kimo.

Han sier at det er litt spesielt at Åker som avtroppende leder er fra samme dalføret, rundt 13 kilometer fra gård til gård.

– Jeg er glad for å kunne forsete god kontakt med henne, spesielt i starten, sier Kimo.

Landbrukspolitikken

Trøndelag bondelag har over 9000 medlemmer i hele fylket og er det nest største fylkeslaget i Norges bondelag.

Som fylkesleder går Kimo inn i representantskapet i bondelaget. Der sitter også representanter for ulike bondeorganisasjoner som Nortura, Tine og liknende.

– Det er der makta i landbrukspolitikken ligger, sier Kimo.

Han sier vervet som helhet gir gode muligheter for å styrke verdiskapningen i Indre Fosen og resten av fylket.

– Indre Fosen er kommunen med femte størst landbruksverdiskapning i Trøndelag. Her vil fylkeslederen i bondelaget kunne bidra mye som har effekt på lokalt nivå, sier Kimo.

– Motbakke i lokalpolitikken

I sin fritakssøknad fra sine politiske verv i Indre Fosen påpeker Kimo at han i første runde søker om fritak i det året han nå er valgt som bondelagsleder.

Men han må ta høyde for at årsmøtet i bondelaget kan ønske at lederen tar gjenvalg for å få kontinuitet.

– Det blir mye farting. Det kommer til å bli et puslespill å få timeplanen til å gå opp. Det sier seg selv at vi må ha mer hjelp på gården også, sier Kimo.

Arbeiderparti-politikeren sier at det har vært litt tungt å være lokalpolitiker i Indre Fosen i det siste. Både på grunn av den pressede økonomien, men også debattklimaet.

– Det har vært litt motbakke i lokalpolitikken. Da er det kanskje lettere å finne ekstra motivasjon for å påta seg oppgaver i Trøndelag bondelag, sier Kimo.

– Tidenes forhandlinger

I fjor ble det store demonstrasjoner i forbindelse med landbruksoppgjøret, forhandlingene om betingelsene og prisene som landets bønder får fra Staten.

– Årets jordbruksforhandlinger blir tidenes forhandlinger. Prosessen starter allerede neste uka. Da skal jeg spille inn Trøndelags behov og ønsker til oppgjøret, sier Kimo.

– Vil få verbale ørtæver

Kimo opplever at man ikke har sett liknende oppgjør siden midten av 1970-tallet.

– Jordbruksoppgjøret er en svært viktig oppgave som vi skal jobbe med over tid. Det er knyttet store forventninger til årets oppgjør, sier han.

Samtidig kan det hende man ikke klarer å innfri alle kravene.

– Det blir krevende siden forventningene er så store. Jeg er forberedt på å få noen verbale ørtæver. Vi skal gjøre det vi kan for et godt resultat, sier Kimo.

Opp til kommunestyret

Som bondelagsleder vil Kimo møte masse ulike folk for å snakke om landbruket og forvaltning av dette i Trøndelag.

Han trekker frem dialog med Statsforvalteren i Trøndelag, med fylkeskommunen, med fylkespolitikere og ikke minst med bøndene og landbruksorganisasjoner.

– Jeg har et nettverk fra politikken fra før. Så blir man kjent med veldig mange flere på kort tid, sier Kimo.

Kommunestyret skal behandle fritakssøknaden i sitt møte torsdag 31. mars. Administrasjonen innstiller på å gi Kimo fritak.