Av Atle Bersvendsen, sjefredaktør Midtnorsk Næringsliv

Det har fått lite oppmerksomhet, men i Stortinget nylig ble det stemt over et forslag fra Rødt om å stanse Statnetts forslag om å fremskynde utbedring av overføringskabler mellom landsdelene.

– Prisene vil gå i taket i nord! Slo Rødt-leder Bjørnar Moxnes fast under debatten i Stortinget torsdag, da nord-sør-forbindelsen ble diskutert, melder NRK.

Kun SV og Rødt stemte for forslaget om å stoppe overføringskablene mellom Nord- og Sør-Norge.

Men kanskje burde flere stemt for det, da byggingen av overføringskabler trolig vil bety dyrere strøm for både vanlige husholdninger og bedrifter - også i Midt-Norge. På et vis er effekten den samme som med utenlandskablene, som gjør at prisene er litt mer lik de i et energifattig Europa.

Lave priser

Det har ikke alltid vært slik, men Midt-Norge har de siste månedene hatt det man kan kalle en tilfredsstillende kraftsituasjon, med god tilgang på kraft fra vann, vind og Sverige - parret med svake forbindelser ut av prisområdet. Det gir lave priser, tidvis lavest i Norge sammen med Nord-Norge.

I Midt-Norge var det eksempelvis en snittpris for strøm på 0,10 kroner per kilowattime (kWh) fredag. I Sørøst- og Sørvest-Norge var det samme dag en snittpris for strøm på 2,09 kroner per kilowattime (kWh). Lørdag er det ennå villere, med fem øre per kWh i Midt-Norge mot 1,94 øre per kWh sør i Norge.

I Nord-Norge har debatten om harmonisering av strømpriser rast lenge, med avisa Nordlys i spissen for raseriet mot det som kalles «et svik mot Nord-Norge».

Våre naboer i Sverige har tenkt på en helt annen måte enn oss. De har et sterkt linjenett som forbinder hele landet sammen. Nå har jeg ikke noen empiri rundt dette, men kanskje er det lettere å bygge slik der fordi det er en sterkere sentralisering i nabolandet og dermed færre sinte naboer? Det er vel knapt en kabel, mast eller vindmølle som bygges uten ville protester i Norge.

Men kanskje er dagens strømpriser i ferd med å endre dette. For det meldes nå fra Statnett at det er store utbygginger på gang, som faktisk vil påvirke oss i Midt-Norge i form av en harmonisering av strømprisene mellom sør og Midt-Norge. Ok, det ligger litt frem i tiden, men det kan skape uro og usikkerhet for de som vil investere i grønn industri i Midt-Norge.

Statnett har varslet flere prosjekter som skal øke kapasiteten for transport av kraft mellom Midt-Norge og Sør-Norge. Åfjord-Snilldal og Surna-Viklandet er to prosjekter som Statnett planlegger gjennomført samlet. Prosjektet innebærer bygging av ny ledning, samt sjøkabel under Trondheimsfjorden mellom Åfjord-Snilldal, og ny 420kV-ledning som erstatter eksisterende 300kV-ledning mellom Surna-Viklandet.

Milliardutbygging

Bakgrunnen for vedtaket er å trygge den regionale forsyningssikkerheten, øke nord-sør kapasiteten i sentralnettet og legge til rette for vindkraftutbygging nord og sør for Trondheimsfjorden, opplyser Statnett.

Første byggetrinn omfattet strekningene Namsos-Åfjord og Snilldal-Surna, og ble satt i drift i 2019. Andre og siste byggetrinn omfatter strekningen mellom Åfjord og Snilldal, inklusive en sjøkabel i Trondheimsfjorden. Alt skal være ferdig i 2027.

Det er ikke mulig å bygge luftspenn over Trondheimsfjorden fordi fjorden er over syv kilometer bred og fjellene på hver side av fjorden er ikke høye nok. Derfor må Statnett legge en sjøkabel mellom Aunfjæra i Indre Fosen kommune og Selvneset i Orkland kommune.

Forventet kostnad Åfjord-Snilldal: 2,7 milliarder kroner.

Forventet kostnad for brukerne og næringslivet i Midt-Norge: Ukjent

Hvorfor sier jeg det?

Jo, fordi all økning av kapasitet mellom Midt-Norge og sørlige deler av landet, vil innebære en harmonisering av priser, og med dagens og fremtidas energipriser så vil alt tyde på at vi i Midt-Norge får dyrere strøm med de prosjektene som nå kommer. Så lenge ikke hele Norge bygger ut enormt med energi, så tyder det aller meste på at vi spiser opp alt av kraftoverskudd snart, og da blir vi enda mer avhengige av dyr energi fra utlandet. Kun en massiv utbygging av alle kraftkilder kan forhindre dette.

Mens media og politikere i Nord-Norge allerede raser mot lignende planer der nord, så er det forholdsvis stille her i landsdelen. Skjønner våre fremste folk på Storting og i næringsliv, at dagens energipriser i landsdelen er en fantastisk fordel for både vanlige brukere og næringsliv? Og at høyere priser kan fjerne den fordelen?

Enorme utslag

Investorer og andre som nå tenker på hvor man for eksempel skal bygge opp kraftkrevende industri, vil selvsagt ta dette inn i sine regnestykker. Det er enorm forskjell på en pris per kWh på 17 øre og to kroner. Ja, langt mindre forskjeller enn det kan gi enorme utslag på regnskap både i de tusen hjem og hos bedriftene.

Ensidig utbygging av kapasitetsoverføring, uten å samtidig øke kraftproduksjonen, kan dermed sette utviklingen av landsdelen vår i en vanskelig posisjon. Bare se til Sverige: Resultatet av sterk kraftproduksjon er at en av Sveriges mest spennende vekstregioner nå er Nord-Sverige. Overskuddet av strøm, i kombinasjon med gode forbindelser til andre regioner gir en forsyningssikkerhet som er attraktiv for industrien, og utløser enorme investeringer med mange nye arbeidsplasser. For kraften må komme først, så kommer industrien.

Men da må politikerne i Midt-Norge begynne å tenke mer på landsdelen de er valgt inn fra.