Trude Nilssen (32) fra Hegra er utdannet frisør og vernepleier. Nå har hun startet eget firma med noe helt annet.

– Tegning har alltid vært en hobby for meg, og når situasjonen ble som den har blitt, passet det bra å ta opp barndomshobbyen igjen, sier Trude Nilssen.

Slitsomt

Hegrasbyggen, som bor på Palestina i Hegra, utdannet seg først som frisør, men etter å ha jobbet en stund startet hun omskolering til vernepleier på grunn av problemer med skuldrene.

Under videreutdanningen begynte hun å slite psykisk. Men til tross for at angsten meldte seg under studiet, gjennomførte hun utdanningen i 2014.

– Det er tungt å ikke kunne jobbe med det jeg hadde drømt om, men frisøryrket ble for hardt for kroppen. Og selv om jeg greide å gjennomføre vernepleierutdanningen, ble de psykiske utfordringene for store til at jeg greide å komme meg ut i jobb.

I stedet startet en lang prosess mot det som endte med at Trude ble ufør.

– Det er veldig vanskelig å styre angsten, sier hun.

Tok opp hobbyen

Da Trude ble sittende hjemme fant hun ut at hun skulle ta opp den gamle hobbyen sin.

– Jeg har elsket å tegne helt siden jeg var lita jente, og fant ut at jeg ville prøve å ta opp den hobbyen igjen da jeg ble ufør. Jeg startet med å tegne ut fra noen gamle familiebilder, og merket at jeg mestret teknikken bedre og bedre etter som tiden gikk. Jeg fikk også gode tilbakemeldinger på det jeg tegnet, sier hun.

At det endte med spesialisering på portretter forklarer hun som litt tilfeldig, men også ganske naturlig.

– Jeg alltid hatt interesse for hår og sminke, og gjennom utdanningen min som frisør har jeg lært meg å fange opp detaljer og kjennetegn på hvordan folk ser ut.

Eget firma

Etter som tegningen utviklet seg og folk fikk opp øynene på det Trude holdt på med, dukket også forespørslene om å få lagd portretter for folk opp.

– Denne typen kunst er ingen fast inntektskilde, men etter som forespørslene dukket opp fant jeg ut at det var mer ryddig å danne et eget firma jeg kunne håndtere dette gjennom. Dessuten har det alltid vært den drøm å ha noe eget, sier tegneren.

– Du tegner ikke portretter ut fra levende modeller?

– Det ligger mange timer bak et portrett. Skal man for eksempel ha et bilde i A2-størrelse går det med rundt 80 timer å få tegnet det. Og det blir litt lenge å sitte modell, smiler hun.

Blyant og kull

Portrettene Trude lager er hovedsaklig tegnet med blyant og kull. Da vi går opp på tegnerommet på loftet blir vi bedt om å ta på sko. Fint svart støv sprer seg og lander på gulvet. Noe den rosa dørmatta foran tegnerommet bærer tydelig preg av. Blyantene og kullstiftene er linet opp på tegnebordet og på en arbeidsbenk og på bordet står et halvferdig portrett under utarbeidelse.

– Dette er et portrett jeg lager på eget initiativ. Jeg har også to andre hengende på veggen nede, som jeg har lagd med tanke på at jeg ønsker å lage en utstilling. Jeg har lyst til at flere skal få se hva jeg driver med, og kanskje få vist til å få lagd et portrett selv. Men da må jeg jo ha noe å vise fram, sier Trude Nilssen.

Hun har også etablert egen hjemmeside der hun viser fram det hun kan tilby, og markedsføringen har hun så langt gjort gjennom sosiale medier og via jungeltelegrafen.

– Jeg tegner hovedsaklig ut fra bilder som mal, og da kan det være alt fra barnebarn, foreldre og avdøde familiemedlemmer som ønskes portrettert. Gjerne fordi at fotografiene begynner å bli dårlige eller noe. Det er også en del forespørsler om selvportrett.