– Det var helt tilfeldig at det ble denne bransjen. Jeg var på jakt etter arbeid ved siden av skolen. Det var sånn det hele startet.

Han smiler Stian Christensen. Han gjør faktisk det ganske ofte i løpet av samtalen.

Blid og imøtekommende er det som slår oss, og hvis vi kan slenge på serviceinnstilt på toppen, så tror jeg ikke vi er så langt unna en treffende beskrivelse på 30-åringen, fra Ørmelen, Levanger, Namsos eller Overhalla.

Alle stedsnavnene skal vi komme tilbake til.

I dag eier og driver Stian Telenorbutikkene på Amfisenteret i Verdal på Namsos Storsenter.

Franchiseavtale

Som navnet antyder så skjer dette gjennom franchiseavtale med den delvis statlig eide telegiganten - med hovedkontor på Fornebu, gjennom selskapene Telekiosken Verdal og Telekiosken Namsos.

1991-modellen er oppvokst i Overhalla, og med et visst musikalsk talent så var det naturlig å velge musikklinja ved Olav Duuns videregående skole i Namsos.

Men det ble ikke tangentinstrumentene som skulle bli hovedbeskjeftigelsen videre. Det er da vi må tilbake til innledningen, og muligheten til å jobbe ekstra med det som da het Telekiosken i Namsos.

Skoleeleven må ha gjort et bra inntrykk på eierne, for i løpet av det siste året på Olav Duun, så kom forespørselen om han ikke kunne tenke seg å flytte til Verdal for å starte opp en lignende butikk der.

Mange 19-åringer ville kanskje vegret seg og takket nei til en slik utfordring, men Stian er kanskje ikke som alle andre.

Tok sjansen

Han takket nemlig ja, og flyttet sørover til Verdal da de siste eksamenene var unnagjort.

«Guttungen» viste seg tilliten verdig. Gjennom hardt arbeid og stå-på-vilje så skaffet butikken på Verdal seg en stadig større kundegruppe.

Ida Woll Haga er russ til våren, men synes det er greit å ha ekstrajobb i tillegg. Hvor veien går etter videregående har hun ikke helt klart for seg enda. Derfor setter hun pris på yrkeserfaringen hun får gjennom butikkjobben. Foto: Erlend Aune

Eierne på Namsos var fornøyd, og etter hvert som årene gikk fikk Stian mulighet til å kjøpe seg inn i selskapene.

Fasiten i dag er at den unge kremmeren har tatt over alle aksjene, og står dermed som eneeier både av butikken i Verdal og på Namsos.

Bratt læringskurve

– Det har vært en bratt læringskurve. Det var ikke bare bare å komme til Verdal, starte butikk og være leder, noe helt annet enn å være deltidsansatt butikkselger på Namsos i hvert fall.

Sitt nye bosted hadde også den nyinnflyttede lite kunnskap om, faktisk aldri vært på Øra - bare kjørt forbi på vei sørover eller motsatt vei.

Da var det kanskje greit å ha musikken med som ballast, for den skaper bekjentskaper de fleste plasser.

For Stian har ikke lagt tangentene på hylla etter at han flyttet til Verdal, selv om butikkdriften la beslag på mange arbeidstimer.

Musikkvenner

Han har blant annet bidratt i backingbandet på Kevin Holmlis julekonserter, opptrer sammen med Ingar Arne Aae, spiller i bryllup, bursdager og for bedrifter.

Det var det som var bakgrunnen for at Levanger etter hvert ble bosted de første årene etter flyttingen fra Namdalen.

Stian kjente mange på musikklinja ved Nord universitet, og dermed ble han sentrumsbeboer i trehusbyen.

I dag bor butikksjefen på Ørmelen sammen med Line fra Danmark og 4-årige Nikolai.

– Vi har ikke helt bestemt oss for hvor vi ønsker å slå rot, tiden får vise hvor vi lander til slutt.

Gasellebedrift

Tilbake til butikkdriften så kan vi trygt si at den har hatt en positiv utvikling både i Namsos og Verdal.

Nominasjoner til Dagens Næringslivs gasellepriser understreker det. Denne prisen gis bedrifter som har en omsetningsvekst langt utenom det vanlige fra år til år.

For ti år siden omsatte Telenorbutikken i Verdal for 2,9 millioner kroner.

I 2021 ser tallene ut til å lande på i underkant av 10 millioner, altså over en tredobling av omsetningen.

Tar vi med Namsos-butikken, så vil de to Telenorbutikkene under Stians vinger omsette for knappe 23 millioner kroner.

Lærebedrift

Det er mobiltelefoner det selges mest at – naturlig nok, men nettbrett er fortsatt populært, og selvsagt alt mulig av tilbehør og ekstrautstyr.

Begge butikkene er godkjent lærebedrift, og for tiden er steinkjerbyggen Rune Ring Andersson lærling i Verdal.

Stian sammen med lærling Rune Ring Andersson. Steinkjerbyggen trives utmerket med salg og service, og hva passer da bedre enn å selge mobiltelefoner med et mellomnavn som passer så godt i tillegg. Foto: Erlend Aune

Til sammen har Stian 7 ansatte på lønningslista - i tillegg til seg selv som daglig leder.

– Jeg vil understreke at suksessen bygger på lagarbeid. Dette er ikke bare min ære. Uten dyktige medarbeidere hadde ikke dette gått.

Faglig påfyll

Etter hvert som ansvaret ble større så kjente den unge forretningsmannen at det var behov for faglig påfyll. Musikklinja ved Olav Duun var kanskje litt tynt grunnlag med arbeidsgiveransvar og det hele.

Dermed ble det bachelorstudier i regnskap.

– Det er klart det ble hektisk, men med flinke medarbeidere i butikken så gikk det greit. Nå tar jeg mye av bilagsføring og regnskap selv, og det sparer vi penger på. I ettertid så ser jeg at dette var nyttig. Det gir et tryggere ståsted med denne utdanningen i ryggen. God ballast som kommer godt med - både i den daglige driften, men også i sentrale utvalg i Telenor-butikkene på landsbasis.

Vi er jo nesten litt overrasket over at denne type butikk kan gjøre det så bra. Vi trodde kanskje netthandelen har tatt over det meste.

Handle lokalt

Stian rister på hodet:

– Inntrykket er at verdalinger og andre setter pris på lokale butikker. Erfaringene fra både her og Namsos tyder på det. Kundene ser også at prisforskjellen ikke er så stor som de skulle tro. Her får du telefonen med en gang, og i tillegg har du en plass du kan spørre hvis det er noe du lurer på. Kundeservice ser vi er et stort pluss sammenlignet med nettbutikkene.

Stian er optimist med tanke med lokale butikker sin framtid, og tror folk begynner å forstå hvor viktig disse er for et attraktivt lokalsamfunn. Foto: Erlend Aune

Vi antyder at eldre kundegrupper setter pris på veiledning når stadig med avanserte smarttelefoner skal betjenes.

– Det behøver ikke gå på alder, det går like mye på interesse. Mange ungdommer kommer også innom med spørsmål om det ene og andre. Det som er ekstra artig å observere er hvor mange godt voksne som med årene har blitt svært dyktige mobilbrukere.

Bidrar tilbake

Trøsten til oss andre er at Stian tror at løsningene blir enklere å bruke etter hvert, og henge med må vi belage oss på å være – enten vi skal kjøre buss eller tog, eller sågar betale parkeringsavgift.

Mobiltelefoner er nok derfor kommet for å bli, og med det som bakteppe så ser butikkdriveren for seg fortsatt mange gode år i bransjen.

– Jeg tror folk har fått øynene opp for hvor viktig det er for lokalsamfunnet av det finnes fysiske butikker der de bor. Vi er også med å støtte opp om lokale aktiviteter – enten det er idrettslag eller kultur. Jeg tror det er viktig at folk skjønner det, for globale nettbutikker sponser ikke fotballaget til sønnen din.

Stian opplever dette på nært hold gjennom at han sitter i markedsrådet på Amfi-senteret.

Det meste er tilfeldig

– Jeg er ganske trygg på at jeg har landet på rett hylle i livet, stortrives blant gode kolleger og alle kundene våre.

Og at hvilken hylle vi havner på er nok for mange av oss ganske tilfeldig.

Vi avslutter med hvordan det hele startet. Hvordan tenåring fra Overhalla havnet på Verdal og ble eier av to Telenorbutikker.

– Det var mens jeg gikk på Olav Duun. Jeg hadde søkt på en annen butikjobb, og ventet på svar. På fritiden den gang var jeg fotballdommer. I en pause på en kamp kom jeg i prat med butikksjefen på det som da het Telekiosken i Namsos. Vi visste av hverandre fra tidligere. Han lurte på om jeg hadde fått meg ekstrajobb. På spøk sa jeg at jeg hadde tenkt å begynne hos dere. Vi trenger folk sa ha, og dagen etter begynte karrieren i Telekiosken. Så tilfeldig kan det være, smiler Stian Christensen.