Juryen la i sin begrunnelse vekt på at Øyna «er en god representant for den spennende kreativiteten og nyskapningen som skjer innen og i tilknytning til landbruket», heter det i en pressemelding fra Innovasjon Norge.

Videre heter det at vinneren «har ved å se muligheter, pågangsvilje, ferdigheter og samspill med andre oppnådd imponerende resultater». Prisen ble delt ut i Kristiansand tirsdag kveld.

Innovasjon Norge deler ut Bedriftsutviklingsprisen i landbruket hvert år på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. Prisen går til folk som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser. Det blir kåret en vinner i hvert fylke som får 50 000 kroner. Vinnerne i fylkene kjemper deretter om den nasjonale prisen på 250 000 kroner.

Stolte

Øyna Kulturlandskapshotell på Inderøy i Trøndelag drives av ekteparet Kristine Daling Sakshaug og Frode Sakshaug. – Dette er en hyllest og en gledens dag, for de ansatte, for leverandørene og hele lokalsamfunnet, sier Kristine i pressemeldingen. – Vi er veldig takknemlige og stolte over å ha skapt dette sammen med inderøyningene, sier Frode. Neste prosjekt er en skybar og nye kurs- og konferansefasiliteter. Baren åpner allerede nå til helgen, og den har selvsagt både lokalt blandevann og lokal drikke.

Sosial- og miljømessig bærekraft er viktige kriterier for Bedriftsutviklingsprisen i landbruket. Juryen peker på at prisvinner Øyna gir både hel- og deltidsarbeid og har i dag 15 faste årsverk inkludert 3 lærlinger. Hotellet har rom som er bygd inn i bakken. Konstruksjonen i betong og limtre medfører lave energikostnader. «Med bærekraftig design og materialvalg og mat basert på lokale råvarer har Inderøy-bedriften skapt en attraksjon med arbeidsplasser og internasjonal anerkjennelse» skriver Innovasjon Norge på sine hjemmesider.

Det er ikke første gang Bedriftsutviklingsprisen i landbruket går til Inderøy. I 2001 vant Gangstad Gårdsysteri prisen, og i 2005 gikk den til Den Gyldne Omvei. Øyna får prisen samme år som Trondheim og Trøndelag som første region i Norge har fått status som Europeisk Matregion.

Mange utmerkelser

Øyna har allerede fått en rekke utmerkelser og vunnet flere priser og kåringer. I fjor ble hotellet kåret av Fodor’s Travel til et av de 15 beste hotellene i Europa, og av Norsk Gårdsmat og Bygdeturisme til Årets Gull Hane.

Øyna Kulturlandskapshotell på toppen av Inderøy åpnet i juni 2020 med lokale krefter på eiersiden. Med lokalt byggemateriale og design og lokal mat og kultur skulle hotellet trekke flere til Inderøy og Den Gyldne Omvei. Selv om hotellet åpnet midt i pandemien, har bedriften nådd målene om vekst i omsetning og lønnsomhet med god margin, heter det i pressemeldingen.