Thor Zevgren ved Heimdal eiendomsmegling er en veteran blant meglerne i regionen. Det han opplever i markedet i dag, betegner han som helt spesielt.

– Det er ekstremt få boliger til salgs. Når det bygges så lite, blir det ingen sirkulasjon. På det meste etter kommunesammenslåinga var vi oppe i 170 boliger som var til salgs i Orkland. I dag er det 27, sier Zevgren.

Thor Zevgren, her ved Gartnerihagen, forteller om et hett boligmarked. Foto: Privat

Kupping

Økte priser på byggevarer fører til økte priser på nye boliger. Samtidig fører det uvanlig lave antallet boliger som er til salgs, til at prisene får til værs også på bruktboliger:

– Prisene går opp både på nye og brukte boliger. Nesten alt går over prisantydning fordi etterspørselen er så mye større enn tilbudet. Vi har også opplevd at det har vært en del kupping – det vil si at man går rett på selger og tilbyr mange hundre tusen over takst. Det var veldig sjelden før. Nå ser vi mye av det, sier Zevgren og legger til at man i sentrale områder i Orkland nærmer seg trondheimspriser når det gjelder nybygg.

– 2021 ble et kanonår

Vegar Sommerschild er megler hos Aktiv eiendomsmegling. Han forteller om store svingninger i boligmarkedet de siste årene. Etter noen år med treghet i markedet, tok det av høsten 2020.

– Da skjedde flere ting samtidig. Renta gikk ned, og Orkland hadde fått flere store bedriftsetableringer. 2021 ble et kanonår med tanke på omsetning av boliger generelt i landet, og Orkland var ikke noe unntak. Det var ikke nok boliger til å ta unna etterspørsel.

Vegar Sommeschild er megler hos Aktiv på Orkanger. Foto: Børge Halseth

Uvanlig stor prisvekst

– Vi gikk fra et marked som var overfylt til et marked med for få boliger. I dag er det 27 boenheter for salg i Orkland. Det er altfor få. Det blir hardere kamp om boligene som er i markedet, og det blir en stor ubalanse mellom tilbud og etterspørsel, sier Sommerschild.

Denne ubalansen er en viktig årsak til at prisene har steget kraftig:

– Siden høsten 2020 har det vært en prisstigning på 17-18 prosent på boliger sentralt i Orkland. Det er en uvanlig stor prisvekst, sier Aktiv-megleren.

– Store variasjoner

Frode Aas er leder hos Bygger’n på Orkanger. Han forteller at prisstigninga på byggematerialer har vært på i overkant av 20 prosent det siste året.

– Men det er store variasjoner mellom produktgruppene. Trelast mer enn doblet seg i pris i fjor sommer, før prisene gikk ned igjen på senhøsten og vinteren. Nå kan det se ut til at trelastprisene har stabilisert seg noe.

– Hva har skjedd med prisene etter bransjens prisoppgang 1. april?

– Prisstigningen ut til forbruker har steget med mellom fem og åtte prosent siden 1. april. I hovedsak er det byggevarer som isolasjon, parkettgulv, maling, tak og plateprodukter som stiger mest. Verktøy og tilbehørsprodukter har en moderat og tilnærmet normal prisstigning.

– Hvordan påvirkes prisene av krigen i Ukraina?

– Flere råmaterialer kommer fra denne regionen, primært varer som parkett, plateprodukter, listverk og lignende. Så i tillegg til økt pris på disse varene, må produsenter finne andre kilder til sin produksjon.