Det sier Janne Bakk (31). På farens hjemgård på Øyåsbakkan har hun funnet sin nisje; å kombinere hobbyen sin med jobb, og det har gått over all forventning. Siden hun tok over gården i 2019, har det gått slag i slag.

— Man må gamble litt når man skal få til noe. Det verste som kan skje er at det ikke funker, da må man bare gjøre noe annet. Jeg er heldig som har muligheter til å drive hundehotellet, som har en slik gård og plass.

I februar 2021 åpnet Sørstu Hundehotell dørene. Oppslutningen og tilbakemeldingene fra hundeierne har vært enestående, forteller Janne, som selv vokste opp et par minutter med bil unna gården. Hun snakker varmt om gården, om utsikten og naturen. Her bor mennesker, hunder, hester og alpakkaer i skjønn forening.

Sørstu Hundehotell sto ferdig for et år siden, og Janne har mange faste kunder. Foto: Marthe Ingeborg Hammer

En travel hverdag

Ideen om å drive et hundehotell har kanskje alltid ulmet litt i bakhodet – i hvert fall har hun alltid visst at hun vil drive med hund.

— Jeg kjenner mange hundefolk, og da jeg tok over gården begynte jeg å forhøre meg om de trodde at behovet for et hundehotell var til stede.

Hun skjønte fort at markedet var der, og allerede i 2019 begynte byggingen. Med god hjelp fra Melhus kommune, og økonomisk støtte fra Innovasjon Norge, kunne drømmen snart realiseres. På grunn av korona måtte dessverre byggingen settes på pause, men da hun forsto at koronaen ikke skulle noe sted, var det bare å fortsette planene.

I denne tiden jobbet Janne på en bolig på Melhus, for egentlig er hun utdannet innen helse. Innimellom tar hun ekstravakter, om det blir kjedelige dager. Men med alt hun har å foreta seg hjemme på gården, er det vel få av disse dagene. I kårhuset bor Jannes mamma og pappa. De driver med alpakkavandring, og Janne forteller at det har blitt kjempepopulært. — Og så tar jeg imot barn og ungdommer på tilrettelagt arbeidstilbud her på gården. Slik får jeg brukt utdanningen min, jeg er glad i å jobbe med folk, og det er fint med variasjon i det jeg driver med.

Janne Bakk har skapt sin egen arbeidsplass på Øyåsbakkan, og kombinert det med sin interesse for hund. Foto: Marthe Ingeborg Hammer

I tillegg har Janne hester og leier ut stallplasser. På gården selger de alpakkaprodukter og honning i en egen gårdsbutikk.

— Jeg kan hente en av hundene? Hun er skikkelig kosete, og liker å ligge i fanget mitt.

Janne henter Betty, en glad fuglehund som gjerne vil være med oss ut. På baksiden av bygget har hundene to store inngjerdete områder. Med mange mål med friområde å boltre seg på, er det ingen tvil om at hundene har det fint her oppe på Øyåsbakkan. Betty vil gjerne fotograferes mens Janne forklarer at hun bygde to inngjerdinger, for noen hunder kan ikke luftes sammen med de andre.

Janne har gjerdet inn to store friområder for hundene. Her med hunden Betty. Foto: Marthe Ingeborg Hammer

Kvalitet foran kvantitet

— Bygget er svært isolert. På nyttårsaften høres nesten ikke rakettene. Og så har jeg kamera i alle de tre hundeavdelingene for ekstra sikkerhet, forklarer Janne.

På hundehotellet er det plass til femten hunder. Det er maksantall, påpeker hun. Da hun skulle planlegge huset, var hun alltid sikker på at hun ikke skulle bygge stort.

— Jeg har fokusert på kvalitet, og det er jeg glad for. Kundene gir tilbakemeldinger på at det er godt at det ikke er større.

For å spre ordet om hundehotellet, har hun kun brukt Facebook. Behovet for noe annet har ikke vært der, da etterspørselen har vært stor nok. Men hun kunne kanskje reklamert mer for seg selv, innrømmer hun , for det er ikke sjelden hun møter folk fra nærområdet som ikke har hørt om hundehotellet.

Det er liten tvil om at hundene er fullverdige familiemedlemmer, og Janne pleier å si at hun driver en «barnehage». For mange er det som å levere fra seg et barn. Derfor er det viktig for Janne at eierne føler seg ivaretatt og trygge på at hundene har det bra. På Snapchat deler hun daglig filmer og bilder av hundene, slik at eierne kan få følge hundene sine fra der de er. Mange er bortreist på grunn av jobb, andre på grunn av ferie. Om noen hunder skal bli syke under oppholdet, har Janne opprettet et samarbeid med dyreklinikken Friske poter, som bare ligger et steinkast unna. Ormekur, vaksine og undersøkelser kan utføres mens hundene er på hotellet, noe mange benytter seg av, forteller Janne.

— Jeg deler bilder slik at eierne kan se at hundene har det bra, og slik at kan være borte fra dem uten dårlig samvittighet.

Janne snakker varmt om hundene, og sier at mange av dem gjerne vil ligge i fanget. Foto: Marthe Ingeborg Hammer

Janne tror at mange kvier seg for å være borte fra hundene sine, og at det stopper mange fra å få seg hund. Noen har ikke familie eller venner som kan bistå, og da står man ikke igjen med mange muligheter.

— Vet du, det har vært så stor etterspørsel! Utenom høysesong har jeg ofte 6-10 hunder her, det er sjelden tomt. Og alle de kundene jeg har nå er fastkunder.

De som bruker hundehotellet, er stort sett folk som jobber i andre byer, eller folk som er ute og reiser. Noen hunder kommer hit for å sosialiseres.

— Og så har jeg en golden retriever selv, så hun fungerer godt som selskapshund for de andre, forteller Janne, og peker bak seg. Over hodet hennes henger et bilde av hunden Nala som slikker på en is. Det er ikke det eneste; kunsten inne i gangen på hundehotellet består nesten utelukkende av Nala.

For Janne har det vært riktig å satse på kvalitet foran kvantitet. Foto: Marthe Ingeborg Hammer

Janne ønsker å fortsette med det samme tilbudet; færre hunder gjør at hun kan fokusere mer på kvalitet. Og selv om det har vært litt færre hunder i perioder med mye koronasmitte, har det nå tatt seg opp igjen. Hundehotellet kan være en god løsning for mange hunder, selv om ikke alle hunder egner seg til slike opphold, påpeker Janne.

— Min førsteprioritet er tillitt og ærlighet til kundene.