Store deler av samfunnet åpner nå opp igjen. Men noen velger fremdeles å holde igjen.

– Vi er de første til å stenge dørene, og de siste som åpner dem opp igjen. Sånn har det vært gjennom hele pandemien, sier Jim Jacobsen, eier og styreleder på Downtown i Midtbyen.

De ansatte er permittert, og han har brukt dødtiden på vedlikehold. Slik kommer det til å være i enda noen uker.

– Så lenge det er krav om en meters avstand, kan vi ikke holde åpent uten å bryte reglene, sier han.

Jacobsen anslår at de i løpet av de siste to årene har tapt rundt 80 millioner kroner i omsetning. Likevel er det ikke seg selv og sin egen virksomhet han syns mest synd på.

– Det er sure penger, men vi klarer oss. Det er verre for alle de unge som lever gjennom dette. Mange av våre deltidsansatte er studenter, som ikke får noen lønn eller støtte når de permitteres.

Ved forrige nedstenging ble samtlige 94 ansatte permittert.

3000 liter øl

Downtown har plass til 1000 gjester samtidig når det drives for full kapasitet. På en normal helg kunne inntjeningen være på mellom 800 000 og 900 000 kroner. Noe av inntektstapet får de dekket gjennom støtteordningene, men langt fra hva de ville tjent på å holde åpent.

– Vi fikk litt ut av Erna. Vi driver og søker på nye ordninger i dette øyeblikket, og håper at vi kan få noe av Jonas også, sier Jacobsen.

Han har også 3000 liter øl liggende på fat, som har ligget siden de måtte stenge ned i desember. Om det ikke er mulig å drikke når han får åpne, ryker alt ut.

Ølkranene står tørre, og Jacobsen bruker dødtiden på vedlikehold. Foto: Terje Svaan

Vil unngå kaos

Ved forrige gjenåpning ble det et voldsomt trykk på utestedene. Spesielt i enden av Nordre Gate hvor Downtown ligger, sammen med liknende steder som The Mint og Studio 26.

Selv om gjenåpningen i september betydde svært godt besøk og gode omsetningstall, håper Jacobsen at de unngår en liknende situasjon i neste omgang.

– Forrige gjenåpning var helt ekstrem. Vi håper ikke at det blir et like stort trykk denne gangen.

Ved forrige gjenåpning hadde tusenvis samlet seg for å feste i sentrum, og flere besvimte i køene. 13 personer endte i arresten. Her utenfor Downtown. Foto: Richard Sagen

Må få bedre informasjon 

Jacobsen regner med å kunne åpne dørene igjen til fredag 18. februar, gitt at en-meteren er borte til da. Men han håper at informasjonen fra myndighetene kommer på et annet tidspunkt enn det de gjorde nå.

– Å gi ut informasjon klokken 19 på en kveld om at det fra og med samme kveld går an å holde åpent til langt på natt, funker ikke. Når det blir full drift igjen, må vi vite det i god tid på forhånd, sier han.

Med sine åtte barer krever Downtown 17 bartendere og totalt 45 ansatte i sving ved full åpning. I tillegg må 10-12 vakter leies inn.

– Full drift må planlegges i god tid. Folk må få vite om og hvor lenge de skal være på jobb på forhånd, sier Jacobsen.

Elvis ønsker gjestene velkommen til Downtown. Han har bursdag på samme dag som styreleder Jacobsen, får Adresseavisen opplyst. Foto: Terje Svaan

Konkurrenten åpner 

I de nye retningslinjene heter det at serveringssteder ikke skal “gjennomføre aktiviteter som naturlig innebærer mindre avstand mellom gjestene enn 1 meter, for eksempel dansing.”

Konkurrenten et steinkast lengre opp i gaten, Studio 26, velger å åpne dørene selv med danseforbud. Daglig leder Joachim Mortensen opplyser til lokalavisen Nidaros at de allerede er fullbooket for helgen.

Jacobsen sier at de ikke vil klare å følge disse retningslinjene dersom de åpner, og at de som så mange ganger tidligere i pandemien må smøre seg med tålmodighet.

– Nå ser vi lyset i enden av tunellen. Så håper vi at det ikke er toget som kommer, sier han.

Renhold har blitt en enda viktigere del av serveringsstedenes drift i løpet av pandemien – i hvert fall når de har vært åpne. Foto: Terje Svaan