Det var torsdag 17. mars at samtlige kommunestyrerepresentanter - med tre unntak - stemte for å gi bensinstasjonen Best Børsa midlertidig salgsbevilling for øl og sider i påvente av at Coop bygger ny Extra-butikk i Børsa, med varslet butikkåpning 17. november 2022.

Mandag sendte kommunedirektøren, som i sin innstilling ikke ønsket å gi salgsbevilling til bensinstasjonen, all den tid dette er i mot alkoholforskriften der det heter at det kan ikke gis salgsbevilling for alkoholholdig drikk til bensinstasjon eller kiosk, bekreftelse om at søknaden er godkjent.

– Bevillingen er midlertidig frem til Coop igjen åpner matbutikken etter nybygging, og senest til 31. desember 2022, står det i meldinga.

Flere krav som må følges

Gunnhild Landrø, kommunalsjef organisasjon, sier til ST at kommunedirektøren har gjort som kommunestyret vedtok; å sluttføre saksbehandlingen raskest mulig, og innvilge søknaden om salgsbevilling for alkoholholdig drikke gruppe 1.

– Vi sendte melding om vedtak til Best Børsa på mandag, sier Landrø.

Gunnhild Landrø er kommunalsjef organisasjon i Skaun kommune. Foto: Erik Eikebrokk

– Betyr det at Best Børsa kan selge alkohol allerede i dag?

– Best må følge de samme kravene som til andre med salgsbevilling, for eksempel må styrer og stedfortreder være over 20 år og ha dokumentert kunnskap om alkoholloven og bestemmelser gitt i medhold av den.

– Gitt at dette er på plass, kan bensinstasjonen selge øl i dag?

– Jeg gjentar: Vi har sendt ut melding om det politiske vedtaket.

Har rådført seg

Landrø sier at kommunedirektøren har rådført seg med Statsforvalteren i saken, både før og etter det politiske vedtaket som ordfører Gunn Iversen Stokke (Sp) sa kom til å gi henne søvnløse netter.

– Vi har brukt Statsforvalteren som veileder i saken, og derfor gjør vi det vi gjør. Så forventer vi at Best Børsa følger alkoholloven og tilhørende forskrift, som omhandler blant annet krav om kunnskapsprøve, forbud mot reklame, tidsinnskrenkninger og krav om å føre internkontroll. Det er kommunen som har ansvar for kontroll med utøvelsen av kommunal bevilling til salg av alkoholholdig drikk, sier kommunalsjefen.

– Hva sa Statsforvalteren i denne rådføringa?

– Det er i samråd med dem at vi sender ut vedtaket. Statsforvalteren følger ikke opp saken med mindre det kommer en formell klage eller om de blir bedt om å gjennomføre en lovlighetskontroll. Så langt har vi ikke registrert dét.

Ønsker lovlighetskontroll

Vedtaket har en klagefrist på tre uker. Hvis verken kommunedirektøren eller Statsforvalteren klager på eget intiativ, er det - slik ST forstår det - opp til representanter i kommunestyret å kreve en eventuell lovlighetskontroll av vedtaket.

– Jeg har gjort et forsøk på å samle tre representanter for å levere krav om lovlighetskontroll, men er så langt ikke i stand til å skaffe tre stykker. Derfor oppfordrer jeg med dette Statsforvalteren til å på eget initiativ foreta lovlighetskontroll av dette vedtaket, skriver David Sørli Nielsen (KrF) i en e-post til avisa og Statsforvalteren.

David Sørli Nielsen (KrF) ønsker å be om en lovlighetskontroll av kommunestyrets vedtak, men er avhengig av ytterligere to underskrifter. Foto: Jørgen Høyem

Nielsen var én av tre kommunestyrerepresentanter som stemte imot vedtaket. De andre var Lars Arne Pedersen (Ap) og Margarita Pareja (MDG).

– Jeg svarte de to andre at jeg ikke kom til å kreve lovlighetskontroll. Kommunedirektøren kan på eget initiativ ta kontakt og eventuelt Statsforvalteren selv, skriver Pedersen i en sms til ST.

Pareja skriver i en sms til avisa at hun ikke kommer til å be om lovlighetskontroll av vedtaket.

Statsforvalteren svarer

Kjetil Ollestad er leder for juridisk seksjon hos Statsforvalteren i Trøndelag. Han sier at han ikke kan svare på konkrete spørsmål om saken som gjelder bensinstasjonen i Børsa, men sier følgende på generelt grunnlag:

– Hvis det er noen der ute som mener at kommunestyret har fatta et ulovlig vedtak, så kan det påklages eller at kommunestyret ser at de har gjort en feil, og på visse vilkår omgjør vedtaket. Eller så kan et mindretall i kommunestyret, som mener det er gjort en formell feil, begjære lovlighetskontroll hos Statsforvalteren. Det er systemet i Norge, sier Ollestad.

Best Børsa har fått salgsbevilling for alkoholholdig drikke som øl og sider. Foto: Erik Eikebrokk

– Men hva er vitsen med en lov om man ikke trenger å følge den, all den tid det står at bensinstasjoner ikke kan selge alkohol?

– Det er kommunen som er vedtaksmyndighet, og det er de som har fått fullmakt til å ta stilling til denne type spørsmål. Hvis det er noen som har rettslig klageinteresse i saken, og som ønsker å klage, så kan de gjøre det. Skal vi behandle saken, må vi bli gjort kjent med den, og få en begjæring i saken.

– David Sørli Nielsen har sendt en e-post til Statsforvalteren og bedt dere se på saken på eget initiativ. Kan det være nok til at dere behandler saken?

– Hvis han utfordrer oss på det, må vi svare ham. Han skal få en tilbakemelding.

Kritikk på lederplass

I sin leder i avisa Sør-Trøndelag 22. mars 2022, spurte redaktør Heidi K. Johnsen om øl, sider og rusbrus er så viktige basisvarer at de er verdt å bryte loven for, og videre at vi mener kommunestyret i Skaun gir forvirrende signaler når de fatter vedtak som går på tvers av lovverket på denne måten.

– De snakker nemlig ikke om å endre loven. De vil se bort fra, eller gå rundt den, i akkurat dette tilfellet, som hjelp og en håndsretning til Best-stasjonen. Forståelsen, og oppfølginga, av loven justeres etter lokale ønsker og behov. Spørsmålet er da om øl, sider og rusbrus er så viktige basisvarer at de er verdt å bryte loven for. Ja, mener flertallet i kommunestyret i Skaun. Det er kanskje et alkoholpolitisk signal de (kommunestyret, journ.anm.) bør bli utfordret på? spør redaktøren.

Til dette har Erik Fenstad (H), en av de Johnsen spesifikt rettet oppmerksomheten mot, blant annet skrevet følgende i et leserinnlegg:

– Dette handler ikke om å ta seg til rette, eller endre alkoholpolitikken som redaktøren skriver. Argumentene, som også ble gjentatt for journalisten dagen etterpå er:

  1. Best Børsa er bygdas eneste matbutikk i perioden hvor dagens bevilgningshaver bygger ny butikk. Dette ble vektlagt av flere i debatten.

  2. Dette er derfor en midlertidig bevilgning med en helt klart sluttdato. Det er derfor ikke en utvidelse av antall bevilgninger.

  3. Skaun kommune har ikke mye næringsliv. Det bør derfor være helt naturlig at vi støtter opp under dette når de ber om hjelp.

– Når dette i tillegg kommer innbyggerne i Skaun til gode, så er det helt legitimt å drive litt sivil ulydighet i denne saken, skriver Fenstad.