– Vi mangler fagarbeidere. Norge har forsømt seg i 15 år med mye innleie fra Øst-Europa, og det er ikke utdannet nok arbeidskraft her. Nå holder det på å skje noe, og det er på høy tid, sier grunnlegger, eier og konsernleder Idar Bjerkenås i melhusbedriften Trebetong.

Startet i Trondheim

Bedriften ble grunnlagt på Selsbakk i Trondheim i 1988 av Idar Bjerkenås, og han sier spøkefullt at navnet Trebetong ble til på grunn av mangel på fantasi. Samtidig ville han at bedriftsnavnet skulle symbolisere hva bedriften satser på: tre og betong.

Etter tre år på Selsbakk, ble bedriften flyttet til Lundamo og så videre til Melhus sentrum før den endte på Søberg i 2017. Ifølge daglig leder Jon Erik Lund er planen å bli på Søberg i Melhus. Riktignok er det knapt med lagringsplass på eiendommen som bedriften leier, men siden bedriften har tilgang på plass i nærheten til lagring av utstyr, ser daglig leder Lund for seg at bedriften kan bli værende på Søberg.

Store oppdrag

Antall ansatte har vokst jevnt og trutt, og er nå oppe i 62 hvorav rundt 20 jobber i lokalene på Søberg. Resten er ute på de ulike anleggsplassene der bedriften har oppdrag.

– Vi har oppdrag i år og utover neste år, forteller Lund.

Trebetong har oppdrag hovedsakelig i Trondheim, Melhus og Orkland, og jobber med store oppdrag som for Salem i Trondheim, det nye parkeringshuset og den nye idrettshallen for Melhus kommune, samt at de skal bygge prosjektet Gimsetoppen der også Bunnpris skal inn.

Daglig leder Lund forteller at målet er å vokse til 70 ansatte, men at utfordringa har vært å få rekruttert faglært arbeidskraft som tømrere. Ambisjonen er at lærlinger skal utgjøre 10 prosent av arbeidsstokken. Nå har Trebetong seks lærlinger.

– Det kan nevnes at en av våre prosjektledere startet som lærling, sier Lund som selv har tatt høgskoleutdanning og kom inn i bedriften i 1998.

Endringer

Gjennom årene har eier og konsernleder Bjerkenås merket store endringer for entreprenørbransjen. De gikk fra å kjempe om delentrepriser, så til totalentrepriser og nå at bedriften går inn på eiersiden i byggeprosjekter.

Bærekraft og miljøvern er blitt et hett tema, og i Melhus har politikerne bestilt skole og idrettshaller i massivtre.

– Massivtre trenger ikke å være en del av det grønne skiftet, mener Bjerkenås.

Trebetong ble tirsdag utropt til vinner av Melhus kommunes næringspris, og torsdag var ordfører Jorid Jagtøyen (Sp) og næringsrådgiver Signy Ryther Overbye hos bedriften for å overrekke blomster. Selve prisen deles ut under kommunens hederskveld.

– Vi setter stor pris på at vi er tildelt kommunens næringspris, sier Lund.

Ordfører Jagtøyen sa under blomsteroverrekkelsen at det skal bli flere byggeoppdrag i Melhus i årene framover fordi politikernes ambisjon er å få ned snittalderen i Melhus.

– Da må det bygges flere familieboliger, slår Jagtøyen fast.

Grunnlegger, eier og konsernleder Idar Bjerkenås fikk sammen med daglig leder Jon Erik Lund i Trebetong blomster fra ordfører Jorid Jagtøyen og næringsrådgiver Signy Ryther Overbye. Næringsprisen deles ut under hederskvelden 4. mai. Foto: Gunn Heidi Nakrem