Sosialdemokratene i Danmark foreslo alt i 2018 å opprette mottakssentre for asylsøkere i andre land. Folketinget vedtok i fjor en lov som åpner for dette, men spørsmålet er svært omstridt.

Statsminister Mette Frederiksens regjeringen forhandlet først med Etiopia om å opprette asylmottak der, men forkastet planen da det brøt ut krig i Tigray-regionen. Deretter ble det innledet samtaler med Rwanda.

Regjeringens støttepartier har protestert mot planen, og Radikale Venstre, som regnes som et søsterparti av Venstre i Norge, truer nå med å felle regjeringen dersom den blir satt ut i livet.

Mot alle advarsler

– Da kan vi ikke støtte regjeringen lenger, sier partileder Sofie Carsten Nielsen til Jyllands-Posten.

– Dersom det blir inngått en avtale med Rwanda i morgen, og vi helt utenom EU og mot alle advarsler derfra inngår en avtale som også vil bryte menneskerettighetene, så er vi virkelig på dypt vann i Danmark, sier hun.

Radikale Venstre er ikke prinsipielt imot å opprette et mottakssenter for asylsøkere i utlandet, men da må det skje i form av en felles EU-løsning og i et land der menneskerettighetene respekteres, sier Carsten Nielsen.

Britisk avtale

Statsminister Boris Johnsons regjering i Storbritannia inngikk i april en avtale med Rwanda om å sende asylsøkere dit, til protester fra blant andre FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Bryter menneskerettighetene

Kritikerne viser også til menneskerettighetssituasjonen i Rwanda, der president Paul Kagame har styrt med jernhånd i nærmere tre tiår.

Human Rights Watch har også dokumentert omfattende brudd på menneskerettighetene og anklager sikkerhetsstyrkene for å fengsle folk vilkårlig og torturerer dem systematisk og på det groveste.