Norge hadde ved dette stortingsvalget 3 641 753 personer som kunne avlegge stemme. Foreløpige tall viser at 77,9 prosent gjorde sin borgerplikt.

- Det er jo positivt at det ble en høy valgdeltakelse, selv om det ikke var noen stor økning, sier Adresseavisens valgekspert, Tor Georg Jakobsen, som er ansatt ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.

- Kjedelig valgkamp

Ved stortingsvalget i 2009 endte deltakelsen på 76,4 prosent. Det ble dermed en økning på 1,5 prosentpoeng.

- Det var ingen gode grunner til høy valgdeltakelse. Det har vært en ganske kjedelig og uinteressant valgkamp og ingen store kampsaker, forklarer Jakobsen.

Valgordningen i Norge er noe av grunnen til høy valgdeltakelse, ifølge valgeksperten.

- Det gir mer mening i å stemmei Norge enn i for eksempel USA hvor en stat er regnet som demokratisk før valget, og dermed gidder ikke republikanere å møte opp til valglokalet en gang, forklarer han.

Sterke profiler hjalp Trondheim

Bykommunene hadde alle en valgdeltakelse som lå over landsgjennomsnittet.

Bergen: 81,0 prosent

Trondheim: 80,7 prosent

Oslo: 79,6 prosent

Stavanger: 76,4 prosent

- Det har vært en del profilerte skikkelser i valgkampen i Trondheim, som for eksempel Marvin Wiseth (H) og Snorre Valen (SV). Folk har kanskje blitt opptatt av hvem som skal inn på Stortinget. Jeg har hatt inntrykk av at Valen har vært på manges lepper, og valget har kanskje vært mer merkbart i Trondheim og Sør-Trøndelag enn i resten av landet, sier Jakobsen.

Trondheim hadde for fire år siden 77,8 prosent valgdeltakelse, mens i år bikket de over 80 prosent.

Bergen har hatt to av valgkampens mest sentrale skikkelser, med Erna Solberg (H) og Audun Lysbakken (SV). Det har trolig ført til engasjement i Vestlandets hovedstad som hadde svært god valgdeltakelse.

Bommet med 30 prosent

Mandag kveld og tirsdag morgen var det flere som reagerte på at Trondheim hadde en valgdeltakelse på 50,3 prosent. På Twitter var det flere som ristet oppgitt på hodet over det lave tallet. SSB, som regner ut tallene for departementet, hadde gjort en grov regnefeil. Det viste seg at Trondheim hadde over 30 prosent høyere valgdeltakelse.

I Bergen kommune skjedde det samme, og kommunen måtte etter hvert sende ut en pressemelding hvor de forklarte den pinlige regnefeilen. Det skriver Bergens Tidende.

Ved Eberg skole var det jevn strøm av velgere som gjorde sin borgerplikt. Trondheim fikk en valgdeltakelse på 80,6 prosent. Foto: Joakim Slettebak Wangen