Menneskerettsdomstolen (ECHR) har kommet med en midlertidig forføyning som blokkerer utsendelsen av minst en av de sju asylsøkerne. Ifølge britiske medier er det snakk om en irakisk asylsøker.

Sky News melder dessuten at utsendelsen av en annen irakisk asylsøker er stanset som følge av en anke som også ble levert inn kort tid før flyet skulle ta av.

Flyet sto tirsdag kveld på en militær flyplass i Wiltshire, klart til å ta av.

Det er usikkert hvordan det britiske innenriksdepartementet vil reagere på avgjørelsen, skriver BBC.

– Alle sakene behandles

Den britiske rikskringkastingen skriver også at en dommer fra ECHR er i ferd med å vurdere sakene til de andre asylsøkerne om bord på flyet, og at det ikke er klart om hele flyvingen vil bli stanset.

Mannen som slipper deportasjon inntil videre, er en mann i femtiårene som forlot Irak tidligere i år. Han krysset Den engelske kanal for å søke asyl i Storbritannia i stedet for å søke asyl i et annet europeisk land.

Reporteren Paul Rand i ITV skriver på Twitter fredag kveld at to av asylsøkerne er fjernet fra flyet.

Opprinnelig skulle 130 asylsøkere sendes ut med det første flyet. Men antallet ble til slutt redusert til sju, før tirsdagens domsbeslutning.

Ny gjennomgang?

Statsminister Boris Johnsons regjering inngikk i april en avtale med Rwanda om å sende asylsøkere dit. Målet skal være å skremme migranter og flyktninger fra å krysse Den engelske kanal.

Avtalen er blitt kraftig kritisert av menneskerettsgrupper og FN.

Ifølge ECHR bør ikke mannen bli sendt til Rwanda før tre uker etter at britisk rettsvesen har tatt en endelig avgjørelse om hvorvidt asylpolitikken som Storbritannia nå ønsker å føre, er i tråd med loven.

Fredag besluttet en britisk dommer at Rwanda-politikken bør få en helt nye gjennomgang, men at det samtidig ikke er et lovbrudd å sende enkelte asylsøkere til Rwanda mens gjennomgangen gjøres.