Presidenten har ikke vist seg eller uttalt seg offentlig siden han lørdag varslet at han ville bøye av for demonstrantenes krav om å gå av. Rajapaksa sa han ville tre til side onsdag.

Tirsdag kveld opplyste kilder ved grensemyndighetene på Sri Lanka til nyhetsbyrået AFP at presidenten hadde forlatt landet. 73-åringen, hans kone og livvakt var blant fire passasjerer om bord på et Antonov-32-fly som tok av fra den internasjonale flyplassen i Colombo natt til onsdag, ifølge kildene.

Noen timer senere fikk nyhetsbyrået opplyst at Rajapaksa og de andre ble tatt til et ukjent sted av en politieskorte etter å ha landet i Malé, Maldivenes hovedstad.

Det har de siste dagene versert rykter om at Rajapaksa planla å reise, men det har vært uklart hvor han befant seg.

Økonomisk kollaps

Demonstranter stormet lørdag Rajapaksas hjem og kontor, samt den offisielle residensen til landets statsminister. Bakteppet er stor frustrasjon over den politiske ledelsens manglende evne til å håndtere vedvarende og alvorlig mangel på mat, drivstoff og medisiner. Landet er bankerott, og kollapsen førte til det politiske kaoset.

Både presidenten og statsministeren svarte med å si at de ville gå med på demonstrantenes krav om å gå av. Rajapaksa lovet å gå av 13. juli, mens statsminister Ranil Wickremesinghe sa han vil gå av straks en ny regjering er på plass.

Ny president

Nasjonalforsamlingen har varslet at de vil velge en ny president blant egne rekker 20. juli.

Sri Lankas kollaps er stort sett et resultat av det som beskrives som ufattelig økonomisk inkompetanse og dyp korrupsjon, i kombinasjon med etterdønningene av pandemien.