– Jeg er utrolig glad for at de er funnet i live. Det er det viktigste. Da er en viktig milepæl nådd, sier leder Ane Mengshoel til NTB.

Samtidig understreker hun at en vanskelig jobb gjenstår for redningsmannskapene.

Les også: Guttene i grotten i Thailand får dykketrening

– Det er aller best om de får ned vannstanden, så de kan komme seg uten å dykke. Men de må vurdere om dykking er aktuelt. Barna får mat og varme klær, og da kjøper mannskapene seg litt tid og kan gjøre grundige vurderinger før en avgjørelse, sier Mengshoel.

Mer nedbør

Tirsdag advarte imidlertid thailandske myndigheter om at kraftig nedbør de kommende dagene kan øke vannstanden i grotten, noe som kan gjøre det nødvendig å framskynde uthentingen med dykking, ifølge nyhetsbyrået AP.

Les også: Savnede fotballgutter funnet i live i grotte

De tolv fotballguttene i alderen 11 til 16 år og treneren deres på 25 år har vært fanget i grotten siden 23. juni, etter at de søkte tilflukt for regn, og grotten ble oversvømmet.

Mandag fant to britiske spesialdykkerne alle tretten i live, til stor glede og lettelse for guttenes familier. Noen av de minste barna har ifølge lederen for redningsaksjonen helseproblemer, men tilstanden er ikke alvorlig for noen av dem.

Lynkurs i grottedykking?

Det er mange folk med stor kompetanse på plass ved grotten Tham Luang Nang Non, som er en av Thailands lengste. Men jobben med eventuelt å gi barna en kort opplæring i det som trengs for å få dem ut gjennom den vannfylte grotten, er ikke så enkel som man kanskje kunne tro. Blant annet kan økt vannstand resultere i mange partikler i vannet, noe som reduserer sikten.

Dykkerekspertene Rick Stanton (til venstre) og John Volanthen ankommer området der tolv fotballgutter og trenere deres er fanget i en grotte i det nordlige Thailand. Foto: AP / NTB scanpix

– Grottedykking er ikke enkelt. Det kan være vanskelig for folk som ikke har gjort det før, noe helt annet enn å dykke i et svømmebasseng, for grottene har trange ganger. Hvis noe skjer på vei ut, kan det være livsfarlig, sier innenriksminister Anupong Paojinda.

Den vurderingen støttes av den erfarne norske grottedykkeren.

– Barna er ikke dykkere. De er slitne. Dette er en psykisk belastning, sier Mengshoel, som ser positivt på at fotballguttene og treneren deres har klart å holde seg samlet.

– Det er krevende. Skal man dykke med dem ut, så må man gi dem grunnleggende ferdigheter, og blant annet er de ikke vant til å puste under vann. Når vi er på grottedykkerkurs, er vi allerede erfarne dykkere, sier lederen i Grottedykkerforbundet.

Har reddet soldater før

En av dykkerne som er ved grotten i Thailand, britiske Rick Stanton, bidro i 2004 til å redde britiske soldater som var fanget i en grotte i Mexico. Men det er forskjell på å lære soldater og barn å dykke i grotter, understreker Ane Mengshoel.

– Det er ikke lett, men ikke umulig, slår hun fast.

Forbundet hun leder, samler i august hvert år både norske og utenlandske grottedykkere ved Pluragrotten ved Mo i Rana. Da blir det også gjerne besøk i tørre grotter, noe både voksne og barn er med på.

– Dette er en sikker sport hvis man følger rutinene og har rett kompetanse og opplæring, sier Mengshoel.

Arkivbilde fra Pluragrottene i Nordland, der Norsk Grottedykkerforbund årlig samler både norske og utenlandske dykkere. Foto: Øystein Røimål / NTB scanpix