Da går årets tv-aksjon av stabelen, og innsamlingen går til Røde Kors sitt arbeid for krig og konflikt. Som et oppspark til aksjonen presenterte hjelpeorganisasjonen noe av sitt arbeid på to ulike steder i Trondheim lørdag.

I Dokkparken på Solsiden viste hjelpekorpset fram vannredning, førstehjelp og et bamsesykehus for bamser med ymse skavanker. Lille Sondre Moxness, som snart er åtte måneder, fikk en Røde Kors-refleks i dåpsgave og hadde jobben som maskot.

3000 bøssebærere

- Vi trenger 3000 bøssebærere i Trondheim 23. oktober, og vi oppfordrer folk til å melde seg, sier Sølvi Mathisen.

Barnebarnet Amalie Lill Mathisen (13) ønsker seg også flere inn i Røde Kors. Hun er med i Røde Kors Friluftsliv og Førstehjelp (Røff).

- Røff er nærmest som en rekruttskole for ungdom som vil inn i Røde Kors Hjelpekorps. Vi finner på masse artig, blant annet turer, klatring og førstehjelpskurs i svømmehallen, sier Amalie Lill.

Mange barn rammes

Røde Kors' humanitære arbeid foregår i hele verden, også i krigsrammede Syria. Særlig er det mange barn som rammes, uttalte Ola Ulmo i Røde Kors til VG. Ulmo er i Syria hvor krigshandlingene nå er intensivert etter at våpenhvilen tok slutt.

- Det meldes om flere titalls drepte hver dag, og vi vet av erfaring at når så mange sivile dør, så er rundt halvparten av dem barn, sier Ulmo på telefon fra Syria.

Bildestrømmen av døde og sårede sivile fra krigen er nærmest uendelig, og de siste dagene er det mange som har fått med seg en video publisert av VG som viser en fem år gammel jente, Ghazal som blir reddet ut av ruinene etter en bombing i byen Aleppo. Dekket i støv og skjelvende av frykt hentes jenta ut, fra et bygg der femten andre, hovedsakelig kvinner og barn, ble skadet. Redningsaksjonen ble gjennomført av Syrian Civil Defence (SDF), og SDF filmet selv aksjonen. I midten av august gikk også det opprivende bildet av en liten gutt i en ambulanse i sønderbombede Aleppo verden rundt.

Markedsfører hjelpeorganisasjon: Sondre Moxness (til høyre), Amalie Lill Mathisen og førstehjelpsdukken Henry i Røde Kors stilte opp på en kick off for tv-aksjonen på Solsiden i Trondheim lørdag. Foto: Kari Hovde
Rammer barn: Bildet av fem år gamle Omran Daqneesh, skadd og forkommen i en ambulanse, gikk tidligere i høst verden rundt. Gutten er en av de mange ofrene i krigsherjede Aleppo i Syria. Foto: Reuters tv