Nominasjonen av den lesbiske prosten Kristine Sandmæl som en av fire bispekandidater i Nidaros har aktualisert spørsmålet om når Den norske kirke får sin første kvinnelige biskop.

Sandmæl ble i fjor den første lesbiske prosten i Norge og kan nå bli den første lesbiske biskopen. Hun var også bispekandidat i Sør-Hålogaland i 2015, men nådde ikke opp blant de tre som fikk flest stemmer.

- Ikke seksuell legning som kriterium

- Jeg tror det er fullt mulig med en lesbisk biskop i Den norske kirke, men da skjer det ikke som seksuell legning som kriterium men fordi vedkommende er skikket for oppgaven. Å argumentere for en lesbisk biskop ut fra legning er en dårlig ide. Det vil skade de lesbiskes og homofiles sak å kritisere et bispevalg ut fra en slik tenkning.

Blir ikke Sandmæl valgt i Nidaros, handler det altså ikke om at Kirken ikke våger å utnevne en biskop som er lesbisk, men at det blir lagt vekt på andre kriterier, sier Lerø.

Han sier Kirken må passe seg for argumentasjonen om at Sandmæl må velges fordi også lesbiske skal være representert i bispekollegiet.

- Skal det utnevnes en lesbisk biskop må det skje med bred støtte i nominasjonen. Det må være skikketheten som må være det avgjørende og ikke legningen. Den dagen Den norske kirke får en lesbisk biskop har jeg den tiltro til Kirken at utnevningen kommer fordi vedkommende er den beste kandidaten, sier den aktive samfunnsdebatanten.

Prost Kristine Sandmæl kan bli Norges første lesbiske biskop Foto: Scanpix