Tok grep etter egg-manko: – Det verpes hardt på Levanger

Da leveransene sviktet, klekket de ansatte ut en plan.

Det har vært for lite egg i norske butikker siden sommeren i fjor. Egg-hyllene ved flere butikker har stått helt eller delvis tomme.

Problemet kommer særlig til syne ved påsketider. Nortura forsikrer at det vil være nok egg til alle, så lenge vi ikke hamstrer.

Vigdis Strand er én av flere kunder som legger en ekstra 18-pakning i handlevognen.

– Det er mer for sikkerhets skyld, men jeg tror ikke det blir noe problem.

Adresseavisen sjekket seks dagligvarebutikker i Trondheim onsdag 20. mars. Alle hadde egg i hyllene, men alle var også tomme for enkelte typer.

Viseadministrerende direktør for Coop Midt-Norge, Bjørn Vik-Mo, sier de har tatt grep for å redde påska.

Løsningen har vært å inngå avtaler med lokale eggprodusenter.

– Det verpes hardt på Levanger og Røros nå, det gjør det.

På Meny Moholt sto hyllene tomme tidligere denne uka. Det til tross for at Meny også får egg fra lokale produsenter.

– Når vi er tomme så spør vi gjerne andre butikker om de kan låne til oss, men de er jo i samme situasjon selv, sier daglig leder Mads Kristian Laugsand.

Årsaken til mankoen på egg er rett og slett at Nortura ikke får levert nok til butikkene.

Nortura skylder på sykdomsutbrudd i Europa og en svak krone, noe som gjør at flere i industrien kjøper norske egg.

Foto: Terry Chea / AP

Den Stolte Hane saksøkte Nortura for å ha brutt regelverket, men tapte.

De mener Nortura har prioritert å levere egg til industrien, fremfor kunder i dagligvarebutikkene. Med slunkne egghyller som resultat.

Butikkene bruker ulike leverandører av egg.

Det betyr at det ikke er alle som lider av mangel.

– Det er ikke egg-krise, vettu. Vi har hatt egg hele tiden, sier daglig leder ved Bunnpris på Lade, Ben Tore Stokkaune.

De har ingen problemer med leveringa, men opplever likevel følgene av andres rot.

– Men vi er veldig utsatt for hamstring av egg. Når de andre butikkene rundt oss går tom, hvor går kundene da? Jo, de kommer hit.

Bjørn Vik-Mo oppfordrer kundene til å ikke hamstre.

– Vi har fått mye trening i det her under pandemien. Folk er redde for at ting skal bli tomt, men jeg tror ikke det er situasjonen nå. Dersom alle handler som normalt, blir det nok egg til alle, betrygger han.